Chleb gryczany
Uwielbiasz pieczywo, jednak szukasz zdrowego odpowiednika? Zapraszam do wypróbowania przepisu na chleb gryczany, który znakomicie nadaje się na poranne śniadanie, jak również na inne posiłki. Dzięki chrupiącej skórce przypomnimy sobie czasy dzieciństwa.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
szklanki kaszy gryczanej białej (niepalonej)
400 g
|
2,4
|
szklanki wody
600 g
|
0,5
|
szklanki lub więcej wody do uzupełnienia
125 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę przepłukujemy dokładnie wodą, najlepiej na sitku.
Wypłukaną kaszę przekładamy do miski, solimy i zalewamy wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 12 godzin.
Następnego dnia mieszamy kaszę i dolewamy wody tak, aby kasza była w całości pokryta wodą i odstawiamy na kolejne 12 godzin (na górze będzie tworzyć się pianka).
Następnie odlewamy wodę, a kaszę blendujemy. Powinna mieć konsystencję bardzo gęstego i klejącego budyniu.
Przekładamy do foremki (keksówka). Najlepiej użyć silikonowej, jeśli będzie to brytfanka, to wykładamy papierem do pieczenia.
Wkładamy masę w foremce do piekarnika i zostawiamy na noc najlepiej już w piekarniku.
Następnego dnia nastawiamy piekarnik na 180 stopni, tryb góra-dół. Chleb cały czas niech będzie w piekarniku. Gdy piekarnik się rozgrzeje, pieczemy 55 minut.
Chlebek będzie zarumieniony, skórka będzie twarda, a w środku lekki i wilgotny. Smacznego!