
Chili con carne z czerwoną fasolą i gorzką czekoladą
Wołowina z czekoladą? Brzmi dość kontrowersyjnie, ale smakuje…po prostu obłędnie. A dowodem jest nasz przepis na chili con carne z czerwoną fasolą i gorzką czekoladą. Sekret tego inspirowanego kuchnią meksykańską dania tkwi w połączeniu typowych składników chili con carne z głębią smaku kakao zamkniętą w gorzkiej czekoladzie. To dzięki niej danie zyskuje niepowtarzalny charakter, dzięki któremu znika z talerza w okamgnieniu. A to nie koniec – bo taki posiłek dostarcza także mocy magnezu, żelaza, białka, błonnika i witamin. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
rostbefu wołowego
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
120 g
|
fasoli czerwonej konserwowej
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
0,5
|
łyżki koncentratu pomidorowego
12 g
|
0,1
|
sztuki czekolady gorzkiej
10 g
|
0,2
|
łyżeczki kuminu
1 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka płatków chilli
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
0,5
|
opakowania nachosów naturalnych
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wołowinę kroimy w małe kawałki (ok. 1,5–2 cm).
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy, paprykę kroimy w małe kawałki. Fasolę odcedzamy i przepłukujemy na sitku. Szczypiorek drobno siekamy.
Na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę w garnku lub głębokiej patelni.
Dodajemy wołowinę i smażymy bez przykrycia przez około 5–7 minut, aż mięso się zrumieni z każdej strony.
Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze 2–3 minuty, aż się zeszkli.
Następnie dodajemy czosnek i paprykę, smażymy kolejne 2 minuty, mieszając.
Doprawiamy kuminem, papryką słodką i płatkami chilli według uznania, mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, aż przyprawy uwolnią aromat.
Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, mieszamy.
Zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy i dusimy przez około 35–40 minut, aż mięso zmięknie; w razie potrzeby dolewamy odrobinę gorącej wody, by sos się nie przypalił.
Gdy mięso jest miękkie, dodajemy fasolę oraz połamaną czekoladę. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut bez przykrycia, aż czekolada się rozpuści i sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i erytrolem według własnego uznania.
Przekładamy na talerze, posypujemy szczypiorkiem i podajemy z nachosami.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.