Chakalaka z pieczywem
Potrawa o tak uroczej nazwie nie mogłoby być niesmaczna. Chakalaka z pieczywem to fantastyczne danie, które łączy w sobie wiele cudownych smakówi i aromatów – a to wszystko na jednej patelni. W zaledwie 10 minut możesz wyczarować przepyszny obiad.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
505
kcal
Kalorie
31
g
Białko
19
g
Tłuszcze
61
g
Węglowodany
306
mg
Sód
11
g
Błonnik
Składniki
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka papryki zielonej
170 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
0,7
|
opakowania passaty pomidorowej
500 g
|
2
|
porcje tempehu
200 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
garść świeżej kolendry
4 g
|
1
|
łyżeczka curry
4 g
|
3
|
kromki chleba żytniego razowego
90 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
505
kcal
Kalorie
31
g
Białko
19
g
Tłuszcze
61
g
Węglowodany
306
mg
Sód
11
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, podsmażamy pokrojone w kostkę: cebulę, czosnek i marchew.
2
Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę, curry i passatę pomidorową. Gotujemy przez 5 minut.
3
Tempeh kroimy w kostkę, dodajemy do sosu, chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
4
Gotową czakalakę posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z pieczywem.