Chakalaka z pieczywem

Chakalaka z pieczywem

Potrawa o tak uroczej nazwie nie mogłoby być niesmaczna. Chakalaka z pieczywem to fantastyczne danie, które łączy w sobie wiele cudownych smakówi i aromatów – a to wszystko na jednej patelni. W zaledwie 10 minut możesz wyczarować przepyszny obiad.

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Chakalaka z pieczywem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

512 kcal Kalorie
32 g Białko
19 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
855 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
sztuka marchwi
80 g
1
sztuka papryki zielonej
170 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
0,7
opakowania passaty pomidorowej
500 g
2
porcje tempehu
200 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
garść świeżej kolendry
4 g
1
łyżeczka curry
4 g
3
kromki chleba żytniego razowego
90 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

512 kcal Kalorie
32 g Białko
19 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
855 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Tempeh kroimy w niewielką kostkę (ok. 1 cm). Do tempehu dodajemy sos sojowy i odstawiamy na ok. 20 minut.

2

Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu, podsmażamy tempeh przez kilka minut do zrumienienia, odstawiamy na talerz. Następnie, na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę: cebulę, czosnek oraz marchew.

3

Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę, curry i passatę pomidorową. Gotujemy przez 5 minut.

4

Tempeh dodajemy do sosu, chwilę gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.

5

Gotową czakalakę posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.