
Chakalaka z pieczywem
Potrawa o tak uroczej nazwie nie mogłoby być niesmaczna. Chakalaka z pieczywem to fantastyczne danie, które łączy w sobie wiele cudownych smakówi i aromatów – a to wszystko na jednej patelni. W zaledwie 10 minut możesz wyczarować przepyszny obiad.

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka papryki zielonej
170 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
0,7
|
opakowania passaty pomidorowej
500 g
|
2
|
porcje tempehu
200 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
garść świeżej kolendry
4 g
|
1
|
łyżeczka curry
4 g
|
3
|
kromki chleba żytniego razowego
90 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tempeh kroimy w niewielką kostkę (ok. 1 cm). Do tempehu dodajemy sos sojowy i odstawiamy na ok. 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu, podsmażamy tempeh przez kilka minut do zrumienienia, odstawiamy na talerz. Następnie, na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę: cebulę, czosnek oraz marchew.
Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę, curry i passatę pomidorową. Gotujemy przez 5 minut.
Tempeh dodajemy do sosu, chwilę gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
Gotową czakalakę posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z pieczywem.