
Butter chicken
Butter chicken to popularne danie wywodzące się z kuchni indyjskiej, uwielbiane również w Polsce. Jego sekret tkwi w aromatycznym maślanym sosie i marynacie do kurczaka, która bazuje na jogurcie, czosnku oraz przyprawach. Gotowy butter chicken świetnie smakuje podany z ryżem – a do tego dobrze syci, bo w porcji dostarcza aż 42 g białka. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, a zakochasz się od pierwszego kęsa. Smacznego!

Kategorie


Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
300 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
plastra imbiru
2,5 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka kolendry suszonej
1 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Sos: |
|
3
|
łyżeczki masła
30 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,3
|
opakowania passaty pomidorowej
200 g
|
6
|
łyżek śmietanki 12%
108 g
|
1
|
łyżeczka przyprawy garam masala
5 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Do podania: |
|
60 g
|
ryżu jaśminowego
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kroimy pierś z kurczaka w dużą kostkę (ok. 3 cm).
Do miski dodajemy jogurt, przeciśnięty czosnek, starty imbir, sok z cytryny, kolendrę, kumin, paprykę słodką, paprykę ostrą i sól, dokładnie mieszamy. Dodajemy kurczaka, dokładnie obtaczamy w marynacie. Przykrywamy i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (może być cała noc).
Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy lub ścieramy.
Na dużej patelni rozgrzewamy ⅔ masła na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę i smażymy bez przykrycia ok. 5 minut, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, smażymy kolejne 2 minuty.
Wlewamy passatę pomidorową, dodajemy garam masalę, erytrol, sól i pieprz według własnego uznania. Mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut, aż sos zgęstnieje i nabierze aromatu.
W międzyczasie na drugiej patelni smażymy zamarynowanego kurczaka na średnim ogniu bez przykrycia, aż będzie lekko zrumieniony i w pełni usmażony (ok. 8–10 minut). Po przekrojeniu mięso powinno być jasne w środku.
Gotowe kawałki kurczaka przekładamy do sosu pomidorowego. Dolewamy trochę gorącej wody, jeśli sos jest zbyt gęsty. Jeśli natomiast sos jest zbyt płynny, zwiększamy moc palnika i gotujemy bez przykrycia do odparowania nadmiaru płynu.
Dodajemy śmietankę oraz pozostałe masło, mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu przez 5 minut, aż wszystko się połączy i zrobi się kremowe. Próbujemy i doprawiamy solą, pieprzem i erytrolem według uznania, jeśli sos jest zbyt kwaśny.
Gotowe danie podajemy z ryżem.