Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Burrito z czarną fasolą, tofucznicą i salsą pomidorową

Burrito z czarną fasolą, tofucznicą i salsą pomidorową

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Burrito z czarną fasolą, tofucznicą i salsą pomidorową
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

777 kcal Kalorie
26 g Białko
35 g Tłuszcze
88 g Węglowodany
950 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
2
sztuki tortilli pełnoziarnistej
120 g

Tofucznica:

0,5
opakowania tofu naturalnego
90 g
80 g
 fasoli czarnej konserwowej
0,5
sztuki cebuli
40 g
0,3
sztuki papryki czerwonej
50 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
łyżeczka kurkumy
2 g
1
szczypta czarnej soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Salsa pomidorowa:

1
sztuka pomidora
160 g
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
1
łyżka soku z limonki
6 g
1,5
garści świeżej kolendry
6 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

777 kcal Kalorie
26 g Białko
35 g Tłuszcze
88 g Węglowodany
950 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Cebulę i paprykę czerwoną kroimy w drobną kostkę.

2

Tofu odciskamy z nadmiaru wody za pomocą ręczników papierowych, a następnie rozgniatamy je widelcem, aby uzyskać konsystencję podobną do jajecznicy.

3

W patelni rozgrzewamy oliwę na średniej mocy palnika. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy przez około 5 minut, aż zmięknie i się zeszkli.

4

Dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy razem z cebulą przez kolejne 3 minuty, aż papryka delikatnie zmięknie.

5

Wrzucamy rozgniecione tofu. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz. Wlewamy odrobinę wody, aby ułatwić wymieszanie. Smażymy przez około 3-5 minut, aż tofu się podgrzeje i nabierze koloru. Przyprawiamy czarną solą.

6

Odsączoną czarną fasolę dodajemy do tofucznicy. Mieszamy i smażymy przez kolejne 2 minuty, aby fasola się ogrzała. Zdejmujemy z palnika.

7

Salsa pomidorowa:

8

Pomidora, czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.

9

Wszystkie składniki przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekaną kolendrę i wyciskamy sok z limonki. Mieszamy i zostawiamy, aby smaki się przegryzły.

10

Składanie burrito:

11

Tortille podgrzewamy na dużej, suchej patelni na średniej mocy palnika, przez około 30 sekund z każdej strony, aż będą ciepłe i elastyczne.

12

Na środek każdej podgrzanej tortilli nakładamy porcję tofucznicy z fasolą, na wierzch nakładamy salsę.

13

Składamy burrito: najpierw zawijamy boki tortilli do środka, a następnie zwijamy ją od dołu do góry, tworząc szczelną kieszeń.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera