Burrito z czarną fasolą, tofucznicą i salsą pomidorową
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
2
|
sztuki tortilli pełnoziarnistej
120 g
|
Tofucznica: |
|
|
0,5
|
opakowania tofu naturalnego
90 g
|
|
80 g
|
fasoli czarnej konserwowej
|
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
|
0,3
|
sztuki papryki czerwonej
50 g
|
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
|
1
|
szczypta czarnej soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Salsa pomidorowa: |
|
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
|
1
|
łyżka soku z limonki
6 g
|
|
1,5
|
garści świeżej kolendry
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę i paprykę czerwoną kroimy w drobną kostkę.
Tofu odciskamy z nadmiaru wody za pomocą ręczników papierowych, a następnie rozgniatamy je widelcem, aby uzyskać konsystencję podobną do jajecznicy.
W patelni rozgrzewamy oliwę na średniej mocy palnika. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy przez około 5 minut, aż zmięknie i się zeszkli.
Dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy razem z cebulą przez kolejne 3 minuty, aż papryka delikatnie zmięknie.
Wrzucamy rozgniecione tofu. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz. Wlewamy odrobinę wody, aby ułatwić wymieszanie. Smażymy przez około 3-5 minut, aż tofu się podgrzeje i nabierze koloru. Przyprawiamy czarną solą.
Odsączoną czarną fasolę dodajemy do tofucznicy. Mieszamy i smażymy przez kolejne 2 minuty, aby fasola się ogrzała. Zdejmujemy z palnika.
Salsa pomidorowa:
Pomidora, czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekaną kolendrę i wyciskamy sok z limonki. Mieszamy i zostawiamy, aby smaki się przegryzły.
Składanie burrito:
Tortille podgrzewamy na dużej, suchej patelni na średniej mocy palnika, przez około 30 sekund z każdej strony, aż będą ciepłe i elastyczne.
Na środek każdej podgrzanej tortilli nakładamy porcję tofucznicy z fasolą, na wierzch nakładamy salsę.
Składamy burrito: najpierw zawijamy boki tortilli do środka, a następnie zwijamy ją od dołu do góry, tworząc szczelną kieszeń.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.