Burrito
Czy wiesz, że buritto powstało z fuzji kuchni amerykańskiej i meksykańskiej? Możesz je przygotować i wyjść z nim z domu, ponieważ nadzienie zawinięte w tortillę nie wymaga użycia sztućców. Aby danie było zdrowsze, proponujemy tortillę pełnoziarnistą. Zastanawiasz się, jak wygląda przepis na burrito z mięsem mielonym? To niepowtarzalne połączenie mielonego mięsa wieprzowego, kukurydzy, chili i limonki. Doskonale sprawdzi się jako obiad w domu, ale też sycący lunch w pracy. To polecany pomysł na danie spożywane w gronie znajomych. Zobacz, jak je przygotować!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa mielonego wieprzowego
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu greckiego
60 g
|
0,5
|
sztuki limonki
35 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
3
|
łyżeczki czosnku granulowanego
3 g
|
50 g
|
ryżu basmati
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
0,3
|
opakowania pomidorów z puszki
100 g
|
0,5
|
sztuki czerwonej cebuli
40 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
sztuka tortilli pełnoziarnistej
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Przepis na burrito rozpoczyna się od przygotowania mięsa. Weź miskę i włóż do niej mielone mięso wieprzowe. Możesz też kupić np. łopatkę lub karczek, a następnie samodzielnie je zmielić w maszynce na średnich oczkach. Dopraw kuminem, granulowanym czosnkiem, szczyptą soli oraz pieprzu. Wymieszaj dokładnie, aby mięso nabrało aromatu. Odstaw je na chwilę.
Do burrito z mięsem mielonym potrzebny jest też ryż. Przygotuj garnek i zagotuj wodę. Nie zapomnij jej lekko posolić. W zależności od producenta czas gotowania może się różnić, dlatego postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Nie wszyscy wiedzą, jak zrobić burrito, a niektórym wydaje się to zbyt skomplikowane. Z naszym przepisem wszystko stanie się jednak dużo prostsze. Gdy ryż będzie się gotował, przygotuj jogurt. Wymyj i sparz limonkę. Aby łatwiej było wycisnąć z niej sok, poturlaj ją przez chwilę, naciskając dłonią. Dopiero wtedy przetnij na pół i wyciśnij sok z połówki owocu. Dodaj go do jogurtu. Posiekaj świeżą kolendrę i również ją połącz z jogurtem.
Wyjmij dwie patelnie z szafki. Rozgrzej jedną i wrzuć mięso. Smaż je przez ok. 7-9 minut. Następnie otwórz puszkę pomidorów i połącz je z mięsem. Duś razem przez kolejne 25 minut.
Teraz będzie Ci potrzebna druga patelnia. Rozgrzej na niej olej. Zdejmij łupinki z cebuli i pokrój ją w paski. Tak samo pokrój czerwoną paprykę oraz papryczkę chili. Burrito meksykańskie nie istnieje bez kukurydzy, dlatego to idealny moment, aby ją dodać. Całość podduszaj przez ok. 5-7 minut.
Tradycyjne burrito przepis wymaga, aby przygotowane składniki po kolei kłaść na tortilli. Najlepiej sprawdza się tortilla średniej wielkości. Połóż na niej ryż, mięso, warzywa, a na końcu sos jogurtowy. Teraz pozostaje całość zawinąć i zjeść ze smakiem!