Burgery z salsą z awokado

Burgery z salsą z awokado

Lubisz połączenie burgera i wołowiny? Sprawdź przepis na wołowe burgery z salsą z awokado, które są idealnie doprawione aromatycznymi przyprawami: chilli, kminkiem, ostrą i słodką papryką. Danie jest świetnym pomysłem na obiad lub kolację. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Burgery z salsą z awokado
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

519 kcal Kalorie
20 g Białko
27 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
3351 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
80 g
 ryżu basmati
150 g
 mięsa mielonego wołowego
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
2
sztuki papryczki chili
40 g
2
sztuki pomidorów
320 g
1
sztuka awokado
140 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1
garść kolendry świeżej
4 g
1
łyżeczka ostrej papryki
3 g
1
łyżeczka mielonego kminku
1 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

519 kcal Kalorie
20 g Białko
27 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
3351 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Cebulę, papryczkę chilli oraz kolendrę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Posiekaną papryczkę chilli rozdzielamy na pół, część przeznaczamy do mięsa, a część do salsy.

3

Do miski przekładamy mięso, cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli. Dodajemy ostrą paprykę, kminek mielony, sól oraz pieprz wedle uznania. Na koniec wsypujemy kolendrę. Dokładnie wyrabiamy mięso do momentu połączenia składników i formujemy burgery o grubości ok. 1,5 cm.

4

Grillujemy lub smażymy na patelni po około 5 minut z każdej strony do zrumienienia i całkowitego usmażenia w środku burgerów (mięso po przekrojeniu musi mieć jaśniejszy kolor).

5

Burgery smażymy lub grillujemy na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce, na średnim ogniu, bez przykrycia, po około 5 minut z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone z zewnątrz i usmażone w środku (mięso powinno mieć jaśniejszy kolor i zwartą strukturę).

6

Gotowe burgery przekładamy na talerz.

7

Pomidora nacinamy, zalewamy wrzątkiem, odczekujemy minutę i zdejmujemy skórkę. Kroimy w drobną kostkę.

8

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę. Dodajemy do pomidora. Dokładamy pozostałą papryczkę chilli. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny według własnego smaku. Całość delikatnie mieszamy.

9

Na talerzu układamy ryż, obok burgery i salsę.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.