Burgery z salsą z awokado
Lubisz połączenie burgera i wołowiny? Sprawdź przepis na wołowe burgery z salsą z awokado, które są idealnie doprawione aromatycznymi przyprawami: chilli, kminkiem, ostrą i słodką papryką. Danie jest świetnym pomysłem na obiad lub kolację. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
80 g
|
ryżu basmati
|
150 g
|
mięsa mielonego wołowego
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
sztuki papryczki chili
40 g
|
2
|
sztuki pomidorów
320 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
1
|
łyżeczka ostrej papryki
3 g
|
1
|
łyżeczka mielonego kminku
1 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso:
Do miski przekładamy mięso, posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chilli (połowa), dodajemy paprykę, kminek, sól i pieprz. Formujemy burgery.
Grillujemy lub smażymy na patelni po około 5 minut z każdej strony.
Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną drobno kolendrę.
Sos salsa:
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Papryczkę chilli drobno siekamy.
Do pomidorów dodajemy awokado, sok z cytryny, drobno posiekaną papryczkę chilli.
Posypujemy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Smacznego!