
Burgery z salsą z awokado
Lubisz połączenie burgera i wołowiny? Sprawdź przepis na wołowe burgery z salsą z awokado, które są idealnie doprawione aromatycznymi przyprawami: chilli, kminkiem, ostrą i słodką papryką. Danie jest świetnym pomysłem na obiad lub kolację. Smacznego!

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
80 g
|
ryżu basmati
|
150 g
|
mięsa mielonego wołowego
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
sztuki papryczki chili
40 g
|
2
|
sztuki pomidorów
320 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
1
|
łyżeczka ostrej papryki
3 g
|
1
|
łyżeczka mielonego kminku
1 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę, papryczkę chilli oraz kolendrę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Posiekaną papryczkę chilli rozdzielamy na pół, część przeznaczamy do mięsa, a część do salsy.
Do miski przekładamy mięso, cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli. Dodajemy ostrą paprykę, kminek mielony, sól oraz pieprz wedle uznania. Na koniec wsypujemy kolendrę. Dokładnie wyrabiamy mięso do momentu połączenia składników i formujemy burgery o grubości ok. 1,5 cm.
Grillujemy lub smażymy na patelni po około 5 minut z każdej strony do zrumienienia i całkowitego usmażenia w środku burgerów (mięso po przekrojeniu musi mieć jaśniejszy kolor).
Burgery smażymy lub grillujemy na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce, na średnim ogniu, bez przykrycia, po około 5 minut z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone z zewnątrz i usmażone w środku (mięso powinno mieć jaśniejszy kolor i zwartą strukturę).
Gotowe burgery przekładamy na talerz.
Pomidora nacinamy, zalewamy wrzątkiem, odczekujemy minutę i zdejmujemy skórkę. Kroimy w drobną kostkę.
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę. Dodajemy do pomidora. Dokładamy pozostałą papryczkę chilli. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny według własnego smaku. Całość delikatnie mieszamy.
Na talerzu układamy ryż, obok burgery i salsę.