Burgery z indyka z cukinią

Burgery z indyka z cukinią

Uwielbiasz połączenie burgera z warzywami? Sprawdź przepis na burgery z indyka z cukinią, które zastępują standardowe i monotonne burgery. To świetny pomysł na lekkie danie dnia lub posiłek potreningowy. Wypróbuj przepis i zasmakuj indyka w oryginalnej postaci.

30 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Burgery z indyka z cukinią
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

408 kcal Kalorie
29 g Białko
19 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
345 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
50 g
 ryżu basmati
200 g
 mięsa mielonego z indyka
6
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
4
sztuki pomidorków koktajlowych
80 g
0,3
opakowania jogurtu roślinnego
40 g
1
sztuka cukinii
200 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka oregano
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

408 kcal Kalorie
29 g Białko
19 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
345 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz natką pietruszki wedle uznania (jeszcze nie wyrabiamy).

3

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i pozostawiamy na sitku na 5-6 minut, aby woda odciekła. Odciskamy nadmiar soku.

4

Przyprawiamy solą, pieprzem oraz oregano wedle uznania. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy na średnim ogniu i smażymy cukinię bez przykrycia przez około 4 minuty, aż zmięknie.

5

Cukinię przekładamy ponownie na sito i pozostawiamy do ostudzenia.

6

Do cukinii dodajemy mięso, wyrabiamy mięso krótko, tylko do połączenia składników. Opcjonalnie doprawiamy jeszcze solą, pieprzem oraz oregano do smaku. Z wyrobionej masy formujemy burgery o grubości ok. 1,5 cm.

7

Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i smażymy burgery na średnim ogniu bez przykrycia przez około 3 minuty z każdej strony, aż się zrumienią i będą w pełni wysmażone (mięso po przekrojeniu powinno mieć jasny kolor).

8

Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z ryżem.

9

Na talerzu układamy burgery, obok ryż z pomidorkami. Jogurt nakładamy obok burgerów, możemy nim ewentualnie polać ryż z pomidorkami koktajlowymi.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.