
Burgery z indyka z cukinią
Uwielbiasz połączenie burgera z warzywami? Sprawdź przepis na burgery z indyka z cukinią, które zastępują standardowe i monotonne burgery. To świetny pomysł na lekkie danie dnia lub posiłek potreningowy. Wypróbuj przepis i zasmakuj indyka w oryginalnej postaci.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
ryżu basmati
|
200 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
4
|
sztuki pomidorków koktajlowych
80 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu roślinnego
40 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz natką pietruszki wedle uznania (jeszcze nie wyrabiamy).
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i pozostawiamy na sitku na 5-6 minut, aby woda odciekła. Odciskamy nadmiar soku.
Przyprawiamy solą, pieprzem oraz oregano wedle uznania. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy na średnim ogniu i smażymy cukinię bez przykrycia przez około 4 minuty, aż zmięknie.
Cukinię przekładamy ponownie na sito i pozostawiamy do ostudzenia.
Do cukinii dodajemy mięso, wyrabiamy mięso krótko, tylko do połączenia składników. Opcjonalnie doprawiamy jeszcze solą, pieprzem oraz oregano do smaku. Z wyrobionej masy formujemy burgery o grubości ok. 1,5 cm.
Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i smażymy burgery na średnim ogniu bez przykrycia przez około 3 minuty z każdej strony, aż się zrumienią i będą w pełni wysmażone (mięso po przekrojeniu powinno mieć jasny kolor).
Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z ryżem.
Na talerzu układamy burgery, obok ryż z pomidorkami. Jogurt nakładamy obok burgerów, możemy nim ewentualnie polać ryż z pomidorkami koktajlowymi.