Burgery z grilla
Sezon grillowy niebawem w pełni, a Ty szukasz inspiracji na oryginalne danie? Nasz przepis na burgery z grilla będzie strzałem w dziesiątkę! Cały sekret tego dania tkwi w przyprawach i świeżych warzywach – połączenie soczystego mięsa z kurczaka z ziołami prowansalskimi, ostrą i wędzoną papryką, czosnkiem, a do tego chrupiąca sałata, pomidor i rozpływający się w ustach ser cheddar. Brzmi pysznie, prawda? Nie tylko brzmi, ale też tworzy pełnowartościowy, sycący posiłek, który zachwyci niejednego amatora grillowania. Wypróbuj koniecznie!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka bułki grahamki
70 g
|
125 g
|
mięsa mielonego z kurczaka
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
ząbku czosnku
3 g
|
1
|
plaster sera cheddar
15 g
|
25 g
|
miksu sałat
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
Sos: |
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżeczka majonezu
10 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
0,5
|
łyżki octu jabłkowego
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W misce mieszamy mięso z przyprawami i formujemy burgera.
W miseczce mieszamy składniki sosu.
Pomidora kroimy na plasterki.
Rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową i smażymy burgera po ok. 5 minut z jednej i drugiej strony. Po tym czasie możemy delikatnie naciąć burgera i sprawdzić, czy mięso w środku ma jasny kolor. W razie potrzeby grillujemy burgera jeszcze przez chwilkę.
Pod koniec grillowania burgera umieszczamy na nim ser, by się rozpuścił.
Na połowie pieczywa układamy miks sałat, burgera z serem, pomidora, polewamy sosem i przykrywamy drugą połową bułki.