Burgery z łososia z sosem tzatziki

Burgery z łososia z sosem tzatziki

Czy wiesz, że idealny burger nie musi opierać się na mięsie czerwonym ani nawet drobiowym? Z naszym przepisem na burgery z łososia z sosem tzatziki możesz się o tym przekonać! Delikatny sos na bazie ogórków świetnie komponuje się w nim z charakterystycznym smakiem ryby, a zawarte w łososiu kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo, jest to skuteczny sposób na przemycenie ryb do jadłospisu największych niejadków – wypróbuj koniecznie!

20 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,64/5
(z 11 ocen)
Burgery z łososia z sosem tzatziki
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

404 kcal Kalorie
29 g Białko
19 g Tłuszcze
30 g Węglowodany
174 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
400 g
 łososia świeżego
100 g
 ryżu basmati
1
sztuka jajka kurzego
56 g
100 g
 szpinaku
4
łyżeczki gałki muszkatołowej
1 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
opakowanie jogurtu naturalnego
400 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
sztuki ogórka świeżego
300 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu białego
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

404 kcal Kalorie
29 g Białko
19 g Tłuszcze
30 g Węglowodany
174 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Gotujemy ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.

2

Kroimy łososia w bardzo drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, dodajemy szpinak i podsmażamy przez 3 minuty bez przykrycia, aż zwiędnie. Dodajemy gałkę muszkatołową według uznania, mieszamy i zdejmujemy z palnika. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

4

Do miski z łososiem dodajemy szpinak, jajko, sól oraz pieprz, następnie dokładnie łączymy składniki. Odstawiamy masę na 5 minut.

5

Formujemy burgery o grubości 1–1,5 cm. Smażymy na patelni bez przykrycia, na średnim ogniu, przez około 2 minuty z każdej strony – do zarumienienia i ścięcia masy. Jeśli burgery są grubsze, smażymy dłużej, aż będą całkowicie ścięte w środku (sprawdzamy, nadcinając jeden z kotletów).

6

Myjemy ogórka i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Siekamy czosnek bardzo drobno.

7

Przekładamy startego ogórka na sitko, posypujemy szczyptą soli i zostawiamy na 3 minuty. Odciskamy nadmiar wody ręką lub łyżką.

8

Mieszamy jogurt skyr z ogórkiem oraz czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania.

9

Gotowe burgery podajemy z sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera