
Burgery z łososia z sosem tzatziki
Czy wiesz, że idealny burger nie musi opierać się na mięsie czerwonym ani nawet drobiowym? Z naszym przepisem na burgery z łososia z sosem tzatziki możesz się o tym przekonać! Delikatny sos na bazie ogórków świetnie komponuje się w nim z charakterystycznym smakiem ryby, a zawarte w łososiu kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo, jest to skuteczny sposób na przemycenie ryb do jadłospisu największych niejadków – wypróbuj koniecznie!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
400 g
|
łososia świeżego
|
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka jajka kurzego
56 g
|
100 g
|
szpinaku
|
4
|
łyżeczki gałki muszkatołowej
1 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
opakowanie jogurtu naturalnego
400 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
sztuki ogórka świeżego
300 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Kroimy łososia w bardzo drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, dodajemy szpinak i podsmażamy przez 3 minuty bez przykrycia, aż zwiędnie. Dodajemy gałkę muszkatołową według uznania, mieszamy i zdejmujemy z palnika. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Do miski z łososiem dodajemy szpinak, jajko, sól oraz pieprz, następnie dokładnie łączymy składniki. Odstawiamy masę na 5 minut.
Formujemy burgery o grubości 1–1,5 cm. Smażymy na patelni bez przykrycia, na średnim ogniu, przez około 2 minuty z każdej strony – do zarumienienia i ścięcia masy. Jeśli burgery są grubsze, smażymy dłużej, aż będą całkowicie ścięte w środku (sprawdzamy, nadcinając jeden z kotletów).
Myjemy ogórka i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Siekamy czosnek bardzo drobno.
Przekładamy startego ogórka na sitko, posypujemy szczyptą soli i zostawiamy na 3 minuty. Odciskamy nadmiar wody ręką lub łyżką.
Mieszamy jogurt skyr z ogórkiem oraz czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania.
Gotowe burgery podajemy z sosem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.