Burgery z łososia z sosem tzatziki
Czy wiesz, że idealny burger nie musi opierać się na mięsie czerwonym ani nawet drobiowym? Z naszym przepisem na burgery z łososia z sosem tzatziki możesz się o tym przekonać! Delikatny sos na bazie ogórków świetnie komponuje się w nim z charakterystycznym smakiem ryby, a zawarte w łososiu kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo, jest to skuteczny sposób na przemycenie ryb do jadłospisu największych niejadków – wypróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
łososia świeżego
|
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka jajka kurzego
56 g
|
100 g
|
szpinaku
|
4
|
łyżeczki gałki muszkatołowej
1 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
opakowanie jogurtu naturalnego
400 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
sztuki ogórka
300 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Łososia drobno kroimy i przekładamy do miski, dokładamy do niej ryż.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy szpinak, dodajemy gałkę muszkatołową po 3 minutach zdejmujemy z palnika czekamy aż ostygnie.
Dodajemy do miski szpinak, jajko, sól, pieprz i składniki łączymy.
Odstawiamy na 5 minut, formujemy burgery i smażymy na patelni po około 2 minuty z każdej strony.
Sos tzatziki:
Ogórka myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Przekładamy na sitko i posypujemy solą, po 3 minutach odciskamy nadmiar wody z ogórków.
Łączymy ze sobą posiekany czosnek, jogurt, ogórki, sól oraz pieprz.