Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Burger z seitanem i sosem hamburgerowym

Burger z seitanem i sosem hamburgerowym

Zdrowy fast food w wersji wege? Postaw na nasz przepis na burger z seitanem i sosem hamburgerowym! Bazę „białkową” stanowi tu seitan z dodatkiem wyrazistych przypraw, sosu sojowego, bułki tartej, a także cebuli i czosnku. Całość świetnie dopełnia z roślinnego jogurtu, wegańskiego majonezu, ketchupu, musztardy oraz ogórka. Do tego bułka grahamka, sałata, pomidor – i gotowe. Koniecznie wypróbuj!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Burger z seitanem i sosem hamburgerowym
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

727 kcal Kalorie
64 g Białko
23 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
1041 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
2
sztuki bułek grahamek
140 g

Burgery:

0,5
opakowania seitaina
75 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
4
łyżki bułki tartej
40 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g

Dodatki:

25 g
 miksu sałat
0,5
sztuki pomidora
80 g

Sos:

0,8
łyżki majonezu wegańskiego
20 g
0,3
opakowania jogurtu
40 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
łyżka ketchupu
20 g
1
sztuka ogórka konserwowego
50 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

727 kcal Kalorie
64 g Białko
23 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
1041 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Seitan przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu lub używamy gotowego.

2

Seitan mielimy lub drobno siekamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy.

3

W misce mieszamy seitan, cebulę, czosnek, bułkę tartą, sos sojowy, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Składniki powinny być połączone, jeżeli masa jest sucha dodajemy odrobinę wody. Zwilżonymi dłońmi formujemy burgery.

4

Smażymy na rozgrzanej oliwie, 3-5 minut z każdej strony na złoty kolor.

5

W małej miseczce mieszamy składniki sosu: majonez, jogurt, musztardę, ketchup i starty ogórek.

6

Pomidora kroimy w plastry.

7

Bułkę przekrajamy. Połówkę bułki smarujemy sosem, układamy burgera, sałatę, pomidora, ponownie smarujemy sosem. Przykrywamy drugą połową bułki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.