Burger z seitanem i sosem hamburgerowym
Zdrowy fast food w wersji wege? Postaw na nasz przepis na burger z seitanem i sosem hamburgerowym! Bazę „białkową” stanowi tu seitan z dodatkiem wyrazistych przypraw, sosu sojowego, bułki tartej, a także cebuli i czosnku. Całość świetnie dopełnia z roślinnego jogurtu, wegańskiego majonezu, ketchupu, musztardy oraz ogórka. Do tego bułka grahamka, sałata, pomidor – i gotowe. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki bułek grahamek
140 g
|
Burgery: |
|
0,5
|
opakowania seitaina
75 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
4
|
łyżki bułki tartej
40 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
Dodatki: |
|
25 g
|
miksu sałat
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
Sos: |
|
0,8
|
łyżki majonezu wegańskiego
20 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu
40 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
łyżka ketchupu
20 g
|
1
|
sztuka ogórka konserwowego
50 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Seitan przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu lub używamy gotowego.
Seitan mielimy lub drobno siekamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
W misce mieszamy seitan, cebulę, czosnek, bułkę tartą, sos sojowy, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Składniki powinny być połączone, jeżeli masa jest sucha dodajemy odrobinę wody. Zwilżonymi dłońmi formujemy burgery.
Smażymy na rozgrzanej oliwie, 3-5 minut z każdej strony na złoty kolor.
W małej miseczce mieszamy składniki sosu: majonez, jogurt, musztardę, ketchup i starty ogórek.
Pomidora kroimy w plastry.
Bułkę przekrajamy. Połówkę bułki smarujemy sosem, układamy burgera, sałatę, pomidora, ponownie smarujemy sosem. Przykrywamy drugą połową bułki.