Burger z seitanem
Czy wiesz, że wegańskie burgery wcale nie muszą opierać się na soi, fasoli, czy nasionach słonecznika? Jeżeli te popularne alternatywy mięsa nie są w stanie Cię przekonać, koniecznie wypróbuj nasz przepis na burger z seitanem. Seitan, czyli pochodzący z Japonii zamiennik mięsa tworzony na bazie mąki pszennej, idealnie łączy się w nim z kremowym awokado, warzywami i pieczywem – jest to świetna propozycja na obiad, nawet jeżeli na co dzień nie unikasz produktów z mięsa!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie seitanu instant
120 g
|
3
|
sztuki bułki grahamki
210 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
sztuki ogórków kiszonych
100 g
|
20 g
|
miksu sałat
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Seitan przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu lub używamy gotowego.
Do seitana instant dodajemy przyprawy, przygotowujemy seitan krótko wyrabiając, następnie formujemy i gotujemy w wodzie zgodnie z instrukcją, z dodatkiem sosu sojowego.
Seitan studzimy, kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę oraz seitan, smażymy przez 4 minuty. Dodajemy pomidory i dusimy, aż powstanie gęsty sos – około 15 minut, na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Połówki bułki smarujemy awokado. Na jednej z nich układamy sałatę, seitan i pokrojone warzywa. Przykrywamy. Smacznego!