 
      Burger z fasoli z awokado i grillowaną cukinią
Nie musisz być na diecie wegańskiej, żeby cieszyć się smakiem roślinnych potraw. A zmiana kilku mięsnych obiadów na ich roślinne odpowiedniki może być dobrym sposobem na wzbogacenie jadłospisu w niezbędne składniki odżywcze. Przykład? Nasz burger z fasoli z awokado i grillowaną cukinią! Łatwy w wykonaniu, pyszny, a do tego bogaty w żelazo, wapń, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Taki obiad jest prawdziwą dawką zdrowia — spróbuj koniecznie!
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            40 g 
           | 
               kaszy jaglanej
             | 
| 
            70 g 
           | 
               fasoli czerwonej
             | 
| 
            0,2
           | 
              opakowania kukurydzy konserwowej
             
                50 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżka koncentratu pomidorowego
             
                25 g
               | 
| 
            5 g 
           | 
               nasion słonecznika
             | 
| 
            1
           | 
              łyżka płatków owsianych
             
                10 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka papryki wędzonej
             
                3 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżki płatków drożdżowych
             
                10 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki oliwy z oliwek 
             
                10 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              sztuki awokado
             
                70 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              sztuki pomidora
             
                80 g
               | 
| 
            25 g 
           | 
               roszponki
             | 
| 
            0,2
           | 
              sztuki cukinii
             
                40 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowaną kaszę łączymy z odcedzoną fasolą i kukurydzą, koncentratem pomidorowym, słonecznikiem, przyprawami, płatkami drożdżowymi, owsianymi, olejem, solą i pieprzem. Całość blendujemy.
Odstawiamy masę na 20 minut, formujemy burgery, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Burgery pieczemy 20 minut w 180 stopniach termoobieg.
Cukinię kroimy w słupki, solimy, pieprzymy i grilujemy na suchej patelni. Upieczone burgery układamy na roszponce, obok grillowanej cukinii, pokrojonego awokado i pomidora.
Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        