Burger z fasoli z awokado i grillowaną cukinią
Nie musisz być na diecie wegańskiej, żeby cieszyć się smakiem roślinnych potraw. A zmiana kilku mięsnych obiadów na ich roślinne odpowiedniki może być dobrym sposobem na wzbogacenie jadłospisu w niezbędne składniki odżywcze. Przykład? Nasz burger z fasoli z awokado i grillowaną cukinią! Łatwy w wykonaniu, pyszny, a do tego bogaty w żelazo, wapń, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Taki obiad jest prawdziwą dawką zdrowia — spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
40 g
|
kaszy jaglanej
|
70 g
|
fasoli czerwonej
|
0,2
|
opakowania kukurydzy konserwowej
50 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
5 g
|
nasion słonecznika
|
1
|
łyżka płatków owsianych
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
2
|
łyżki płatków drożdżowych
10 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
25 g
|
roszponki
|
0,2
|
sztuki cukinii
40 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowaną kaszę łączymy z odcedzoną fasolą i kukurydzą, koncentratem pomidorowym, słonecznikiem, przyprawami, płatkami drożdżowymi, owsianymi, olejem, solą i pieprzem. Całość blendujemy.
Odstawiamy masę na 20 minut, formujemy burgery, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Burgery pieczemy 20 minut w 180 stopniach termoobieg.
Cukinię kroimy w słupki, solimy, pieprzymy i grilujemy na suchej patelni. Upieczone burgery układamy na roszponce, obok grillowanej cukinii, pokrojonego awokado i pomidora.
Smacznego!