Burger z buraka, jajka, pieczonej papryki i kuskusu
Masz już na swoim kulinarnym koncie warzywnego burgera? Ekspresowo łączysz ze sobą składniki, wstawiasz do piekarnika i resztą się nie martwisz. Burger z buraka, jajka, pieczonej papryki i kuskusu z wierzchu jest chrupiący, a w środku soczysty. Zdecydowanie jest on wart Twojej uwagi.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kaszy kuskus
|
4
|
sztuki jajek kurzych
224 g
|
1
|
sztuka buraka
100 g
|
2
|
sztuki ogórka kwaszonego
100 g
|
140 g
|
mieszanki sałat
|
1
|
sztuka pieczonej papryki
170 g
|
1
|
łyżka sera grana padano
25 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
3 jajka gotujemy na twardo, 8-9 minut od zagotowania wody. Schładzamy i obieramy.
Kuskus, buraka, ugotowane jajka i ser blendujemy. Dodajemy surowe jajko, sól, pieprz i ponownie blendujemy.
Z masy formujemy burgery i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni, tryb góra-dół. Razem z burgerami pieczemy kawałki papryki.
Łączymy składniki sosu: miód i musztardę.
Burgery podajemy na sałacie z ogórkami kwaszonymi i papryką. Polewamy sosem.