Burger wołowy z serem cheddar

Burger wołowy z serem cheddar

Klasyczny burger z wołowiną to posiłek Twoich marzeń? A wiesz, że na diecie wcale nie musisz z niego rezygnować? Nasz burger wołowy z serem cheddar to idealny dowód na to, że fast-food wcale nie musi być zabójcą zdrowej diety. Wręcz przeciwnie! Bogata w witaminy i składniki mineralne bułka grahamka, mnóstwo warzyw i pełne żelaza mięso wołowe – taki właśnie jest nasz burger. Spróbuj koniecznie, a pokochasz jego smak od pierwszego kęsa!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 12 ocen)
Burger wołowy z serem cheddar
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

462 kcal Kalorie
24 g Białko
22 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
840 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
150 g
 mięsa mielonego wołowego
2
sztuki bułki grahamki
140 g
2
plastry sera cheddar
30 g
0,5
sztuki pomidora
80 g
1
sztuka ogórka kiszonego
50 g
0,5
sztuki cebuli dymki
10 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
łyżka ketchupu
20 g
20 g
 sałaty
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

462 kcal Kalorie
24 g Białko
22 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
840 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy 2 kule, spłaszczamy do ok. 1 cm.

2

Pomidora kroimy w plastry, posypujemy solą. Cebulkę kroimy w kostkę.

3

Mięso smażymy na rozgrzanej patelni przez ok 8 min (co 2 min przekręcamy). Na kotlety kładziemy ser, patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy jeszcze przez minutę.

4

Bułki smarujemy keczupem i musztardą. Na dolnej części układamy mięsa, na górnej warzywa. Całość składamy.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.