Burger wołowy z serem cheddar
Klasyczny burger z wołowiną to posiłek Twoich marzeń? A wiesz, że na diecie wcale nie musisz z niego rezygnować? Nasz burger wołowy z serem cheddar to idealny dowód na to, że fast-food wcale nie musi być zabójcą zdrowej diety. Wręcz przeciwnie! Bogata w witaminy i składniki mineralne bułka grahamka, mnóstwo warzyw i pełne żelaza mięso wołowe – taki właśnie jest nasz burger. Spróbuj koniecznie, a pokochasz jego smak od pierwszego kęsa!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa mielonego wołowego
|
2
|
sztuki bułki grahamki
140 g
|
2
|
plastry sera cheddar
30 g
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
1
|
sztuka ogórka kiszonego
50 g
|
0,5
|
sztuki cebuli dymki
10 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
łyżka ketchupu
20 g
|
20 g
|
sałaty
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy 2 kule, spłaszczamy do ok. 1 cm.
Pomidora kroimy w plastry, posypujemy solą. Cebulkę kroimy w kostkę.
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni przez ok 8 min (co 2 min przekręcamy). Na kotlety kładziemy ser, patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy jeszcze przez minutę.
Bułki smarujemy keczupem i musztardą. Na dolnej części układamy mięsa, na górnej warzywa. Całość składamy.
Smacznego!