Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Bruschetta z soczewicą, świeżymi ziołami i serem grana padano

Bruschetta z soczewicą, świeżymi ziołami i serem grana padano

Bruschetta to klasyczne danie kuchni włoskiej, podawane zwykle z pomidorami i świeżą bazylią. My postanowiliśmy stworzyć jej bardziej sycącą wersję — i tak powstała bruschetta z soczewicą, świeżymi ziołami i serem grana padano. Dzięki dodatkowi soczewicy danie to jest sycące i bogate w pełnowartościowe białko. Z kolei ser grana padano dopełnia naszą bruschettę, nadając jej wyrazistego, lekko ostrego smaku. Spróbuj koniecznie!

5 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,77/5
(z 13 ocen)
Bruschetta z soczewicą, świeżymi ziołami i serem grana padano
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

361 kcal Kalorie
19 g Białko
9 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
338 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
1
sztuka bagietki
110 g
100 g
 soczewicy czerwonej
1
sztuka pora
140 g
0,5
sztuki cukinii
100 g
1
sztuka marchwi
80 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
garść świeżej bazylii
3 g
3
łyżki sera grana padano
30 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
łyżka octu balsamicznego
6 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1,5
szklanki wody
375 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

361 kcal Kalorie
19 g Białko
9 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
338 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

W rondlu rozgrzewamy olej (połowa). Smażymy posiekaną cebulę i czosnek.

2

Dodajemy startą marchewkę, cukinię, posiekany por. Podsmażamy przez chwilę.

3

Dodajemy soczewicę. Prażymy przez około 3 minuty, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka.

4

Ugotowaną soczewicę i warzywa zalewamy pomidorami z puszki. Gotujemy, aż pomidory się rozgotują, a sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy posiekaną, świeżą bazylię.

5

Bagietkę kroimy na kromki. Kromki skrapiamy resztą oleju i przygotowujemy grzanki na suchej patelni.

6

Gotowy sos podajemy na grzankach, posypujemy serem grana padano i polewamy octem balsamicznym. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.