Bruschetta z soczewicą, świeżymi ziołami i serem grana padano
Bruschetta to klasyczne danie kuchni włoskiej, podawane zwykle z pomidorami i świeżą bazylią. My postanowiliśmy stworzyć jej bardziej sycącą wersję — i tak powstała bruschetta z soczewicą, świeżymi ziołami i serem grana padano. Dzięki dodatkowi soczewicy danie to jest sycące i bogate w pełnowartościowe białko. Z kolei ser grana padano dopełnia naszą bruschettę, nadając jej wyrazistego, lekko ostrego smaku. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka bagietki
110 g
|
100 g
|
soczewicy czerwonej
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
garść świeżej bazylii
3 g
|
3
|
łyżki sera grana padano
30 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżka octu balsamicznego
6 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1,5
|
szklanki wody
375 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W rondlu rozgrzewamy olej (połowa). Smażymy posiekaną cebulę i czosnek.
Dodajemy startą marchewkę, cukinię, posiekany por. Podsmażamy przez chwilę.
Dodajemy soczewicę. Prażymy przez około 3 minuty, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka.
Ugotowaną soczewicę i warzywa zalewamy pomidorami z puszki. Gotujemy, aż pomidory się rozgotują, a sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy posiekaną, świeżą bazylię.
Bagietkę kroimy na kromki. Kromki skrapiamy resztą oleju i przygotowujemy grzanki na suchej patelni.
Gotowy sos podajemy na grzankach, posypujemy serem grana padano i polewamy octem balsamicznym. Smacznego!