Bowl z serem kozim
Szukasz pomysłu na letni posiłek pełen witamin? Przepis na bowl z serem kozim poleca się na obiad! Pierwsze skrzypce gra tu połączenie zielonych, soczystych warzyw i wyrazistego sera koziego, za to na drugim planie smak podbijają sos na bazie miodu i musztardy oraz delikatna komosa ryżowa. Całość perfekcyjnie sprawdza się, gdy za oknem upał, a Ty masz ochotę na coś orzeźwiającego i lekkiego. A składniki odżywcze? Ten prosty posiłek stanowi super źródło witaminy C, beta-karotenu, folianów, wapnia czy żelaza. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
komosy ryżowej
|
150 g
|
fasolki szparagowej
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
50 g
|
szpinaku
|
5
|
plastrów sera koziego
50 g
|
Sos musztardowy: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Komosę ryżową gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia.
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka.
Szpinak kroimy na mniejsze kawałki, orzechy siekamy.
W niewielkiej miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu (oliwa, sok z cytryny, miód, musztarda, sól i pieprz).
W misce umieszczamy komosę, fasolkę, ser kozi, orzechy, szpinak. Polewamy sosem.