Bowl z kurczakiem na parze z burakiem i dynią
Jesienny obiad? Postaw na nasz przepis – bowl z kurczakiem na parze z burakiem i dynią. Nie dość, że jesień to sezon na dynię i buraka, to swoimi barwami przypominają one kolorowe jesienne liście. Obok warzyw w bowlu znajdziesz także mięso z kurczaka, kaszę jęczmienną, oliwę i moc przypraw bogatych w przeciwutleniacze. Całość dostarcza mnóstwa witamin z grupy B, żelaza, beta-karotenu i potasu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
100 g
|
dyni
|
1
|
sztuka buraka
100 g
|
50 g
|
kaszy jęczmiennej perłowej
|
Dressing: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Dynię i buraka obieramy. Dynię kroimy w kostkę, natomiast buraka w talarki.
Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia, rozkładamy pokrojone warzywa. Całość posypujemy solą i pieprzem wedle uznania. Warzywa pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 40 minut, aż będą miękkie i lekko zarumienione. W trakcie pieczenia sprawdzamy widelcem miękkość dyni i w razie potrzeby wyjmujemy ją wcześniej z piekarnika.
Mięso posypujemy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, ilość przypraw możemy dopasować wedle własnego smaku. Mięso gotujemy na parze przez ok. 20 minut. Po tym czasie wykonujemy nacięcie i sprawdzamy, czy mięso ma jasny kolor, w razie potrzeby wydłużamy czas gotowania na parze.
Natkę pietruszki drobno siekamy. W miseczce mieszamy składniki dressingu.
W misce układamy kaszę, pieczone warzywa oraz pokrojone w grubszą kostkę mięso. Całość skrapiamy przygotowanym dressingiem.