Bowl z kurczakiem na parze z burakiem i dynią

Bowl z kurczakiem na parze z burakiem i dynią

Jesienny obiad? Postaw na nasz przepis – bowl z kurczakiem na parze z burakiem i dynią. Nie dość, że jesień to sezon na dynię i buraka, to swoimi barwami przypominają one kolorowe jesienne liście. Obok warzyw w bowlu znajdziesz także mięso z kurczaka, kaszę jęczmienną, oliwę i moc przypraw bogatych w przeciwutleniacze. Całość dostarcza mnóstwa witamin z grupy B, żelaza, beta-karotenu i potasu. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Bowl z kurczakiem na parze z burakiem i dynią
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

490 kcal Kalorie
39 g Białko
14 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
434 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
150 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
100 g
 dyni
1
sztuka buraka
100 g
50 g
 kaszy jęczmiennej perłowej

Dressing:

2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

490 kcal Kalorie
39 g Białko
14 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
434 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

3

Dynię i buraka obieramy. Dynię kroimy w kostkę, natomiast buraka w talarki.

4

Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia, rozkładamy pokrojone warzywa. Całość posypujemy solą i pieprzem wedle uznania. Warzywa pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 40 minut, aż będą miękkie i lekko zarumienione. W trakcie pieczenia sprawdzamy widelcem miękkość dyni i w razie potrzeby wyjmujemy ją wcześniej z piekarnika.

5

Mięso posypujemy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, ilość przypraw możemy dopasować wedle własnego smaku. Mięso gotujemy na parze przez ok. 20 minut. Po tym czasie wykonujemy nacięcie i sprawdzamy, czy mięso ma jasny kolor, w razie potrzeby wydłużamy czas gotowania na parze.

6

Natkę pietruszki drobno siekamy. W miseczce mieszamy składniki dressingu.

7

W misce układamy kaszę, pieczone warzywa oraz pokrojone w grubszą kostkę mięso. Całość skrapiamy przygotowanym dressingiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.