Bobumus z pieczywem i warzywami

Bobumus z pieczywem i warzywami

Lubisz hummus, ale masz ochotę na coś nowego? Postaw na bobumus z pieczywem i warzywami! Ta pyszna, sycąca pasta to połączenie orzeźwiającego bobu z egzotycznym smakiem tahini i oleju sezamowego. Efekt? Smak, któremu trudno się oprzeć – i alternatywa dla hummusu perfekcyjna zwłaszcza latem, gdy świeży, zielony bób króluje w sklepach. A składniki odżywcze? Znajdziesz ich tu całą moc – wystarczy powiedzieć, że bób jest superźródłem błonnika, folianów, żelaza, cynku czy niacyny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, a zachwycisz się od pierwszego kęsa. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Bobumus z pieczywem i warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

527 kcal Kalorie
23 g Białko
22 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
505 mg Sód
18 g Błonnik

Składniki
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g
0,5
sztuki ogórka
75 g
1
łyżeczka czarnuszki
5 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g

Bobumus:

200 g
 bobu
3
łyżeczki tahini
18 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki oleju sezamowego
10 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

527 kcal Kalorie
23 g Białko
22 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
505 mg Sód
18 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Bób płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą (dodajemy objętościowo dwa razy więcej wody niż bobu). Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. 15-20 minut do zmięknięcia bobu. Ugotowany bób odcedzamy i polewamy zimą wodą.

2

W kielichu blendera umieszczamy: bób, tahini, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej sezamowy, sól oraz pieprz. Całość blendujemy na gładką pastę. W razie potrzeby stopniowo dolewamy wodę podczas blendowania, aby uzyskać preferowaną konsystencję.

3

Pieczywo smarujemy przygotowaną pastą i podajemy z plasterkami ogórka. Na koniec, kanapki posypujemy czarnuszką oraz posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?