Bobumus z pieczywem i warzywami
Lubisz hummus, ale masz ochotę na coś nowego? Postaw na bobumus z pieczywem i warzywami! Ta pyszna, sycąca pasta to połączenie orzeźwiającego bobu z egzotycznym smakiem tahini i oleju sezamowego. Efekt? Smak, któremu trudno się oprzeć – i alternatywa dla hummusu perfekcyjna zwłaszcza latem, gdy świeży, zielony bób króluje w sklepach. A składniki odżywcze? Znajdziesz ich tu całą moc – wystarczy powiedzieć, że bób jest superźródłem błonnika, folianów, żelaza, cynku czy niacyny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, a zachwycisz się od pierwszego kęsa. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
1
|
łyżeczka czarnuszki
5 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Bobumus: |
|
200 g
|
bobu
|
3
|
łyżeczki tahini
18 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki oleju sezamowego
10 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Bób płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą (dodajemy objętościowo dwa razy więcej wody niż bobu). Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. 15-20 minut do zmięknięcia bobu. Ugotowany bób odcedzamy i polewamy zimą wodą.
W kielichu blendera umieszczamy: bób, tahini, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej sezamowy, sól oraz pieprz. Całość blendujemy na gładką pastę. W razie potrzeby stopniowo dolewamy wodę podczas blendowania, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Pieczywo smarujemy przygotowaną pastą i podajemy z plasterkami ogórka. Na koniec, kanapki posypujemy czarnuszką oraz posiekaną natką pietruszki.