Bób z tofu po koreańsku z ryżem i fasolką szparagową
Lato to dla Ciebie sezon spod znaku świeżego, zielonego bobu i delikatnie chrupiącej fasolki szparagowej? Mamy coś, w czym zakochasz się od pierwszego wejrzenia (a raczej kęsa ;) ). Nasz bób z tofu po koreańsku z ryżem i fasolką szparagową to idealne danie dla amatorów warzyw sezonowych. A także…fanów kuchni azjatyckiej! Wypróbuj i przekonaj się, że bób i fasolka mają w kuchni wszechstronne zastosowania. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
łyżeczka oleju
5 g
|
1
|
opakowanie tofu
180 g
|
300 g
|
bobu
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
2
|
łyżeczki oleju sezamowego
6 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
2
|
łyżeczki prażonego sezamu
10 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
315 g
|
fasoli szparagowej
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Czosnek, imbir, cebulę siekamy i podsmażamy na patelni z olejem.
Dodajemy pokrojone w kostkę tofu, bób, marchew pokrojoną w plasterki i wszystko razem smażymy do zmięknięcia warzyw.
Dodajemy olej sezamowy, ksylitol, sezam, sos sojowy i całość mieszamy.
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie przez 6 minut i odcedzamy.
Wszystkie gotowe produkty przekładamy na talerz. Smacznego!