 
      Bób z tofu po koreańsku z ryżem i fasolką szparagową
Lato to dla Ciebie sezon spod znaku świeżego, zielonego bobu i delikatnie chrupiącej fasolki szparagowej? Mamy coś, w czym zakochasz się od pierwszego wejrzenia (a raczej kęsa ;) ). Nasz bób z tofu po koreańsku z ryżem i fasolką szparagową to idealne danie dla amatorów warzyw sezonowych. A także…fanów kuchni azjatyckiej! Wypróbuj i przekonaj się, że bób i fasolka mają w kuchni wszechstronne zastosowania. Smacznego!
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            100 g 
           | 
               ryżu
             | 
| 
            1
           | 
              ząbek czosnku 
             
                6 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka cebuli 
             
                80 g
               | 
| 
            1
           | 
              plaster imbiru
             
                5 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka oleju
             
                5 g
               | 
| 
            1
           | 
              opakowanie tofu
             
                180 g
               | 
| 
            300 g 
           | 
               bobu
             | 
| 
            1
           | 
              sztuka marchewki
             
                80 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki oleju sezamowego
             
                6 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki erytrolu
             
                10 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki prażonego sezamu
             
                10 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżki sosu sojowego 
             
                20 g
               | 
| 
            315 g 
           | 
               fasoli szparagowej
             | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Czosnek, imbir, cebulę siekamy i podsmażamy na patelni z olejem.
Dodajemy pokrojone w kostkę tofu, bób, marchew pokrojoną w plasterki i wszystko razem smażymy do zmięknięcia warzyw.
Dodajemy olej sezamowy, ksylitol, sezam, sos sojowy i całość mieszamy.
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie przez 6 minut i odcedzamy.
Wszystkie gotowe produkty przekładamy na talerz. Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        