Bób z tofu po koreańsku z ryżem i fasolką szparagową

Bób z tofu po koreańsku z ryżem i fasolką szparagową

Lato to dla Ciebie sezon spod znaku świeżego, zielonego bobu i delikatnie chrupiącej fasolki szparagowej? Mamy coś, w czym zakochasz się od pierwszego wejrzenia (a raczej kęsa ;) ). Nasz bób z tofu po koreańsku z ryżem i fasolką szparagową to idealne danie dla amatorów warzyw sezonowych. A także…fanów kuchni azjatyckiej! Wypróbuj i przekonaj się, że bób i fasolka mają w kuchni wszechstronne zastosowania. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Bób z tofu po koreańsku z ryżem i fasolką szparagową
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

607 kcal Kalorie
31 g Białko
17 g Tłuszcze
84 g Węglowodany
668 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
100 g
 ryżu
1
ząbek czosnku
6 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
plaster imbiru
5 g
1
łyżeczka oleju
5 g
1
opakowanie tofu
180 g
300 g
 bobu
1
sztuka marchewki
80 g
2
łyżeczki oleju sezamowego
6 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
2
łyżeczki prażonego sezamu
10 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
315 g
 fasoli szparagowej
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

607 kcal Kalorie
31 g Białko
17 g Tłuszcze
84 g Węglowodany
668 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Czosnek, imbir, cebulę siekamy i podsmażamy na patelni z olejem.

3

Dodajemy pokrojone w kostkę tofu, bób, marchew pokrojoną w plasterki i wszystko razem smażymy do zmięknięcia warzyw.

4

Dodajemy olej sezamowy, ksylitol, sezam, sos sojowy i całość mieszamy.

5

Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie przez 6 minut i odcedzamy.

6

Wszystkie gotowe produkty przekładamy na talerz. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.