Bób z tofu po koreańsku

Bób z tofu po koreańsku

Bób to dla wielu smak lata z czasów dzieciństwa – ale w kuchni warto wykorzystywać go cały rok (zwłaszcza że dostaniemy go w wersji mrożonej). Idealny przepis na to warzywo strączkowe? Postaw na kuchnię azjatycką – czyli bób z tofu po koreańsku! Zielone nasiona bobu łączą się tu z tofu, cebulą i wyrazistym sosem na bazie pasty Gochujang. Całość świetnie smakuje podana z delikatnym makaronem ryżowym. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Bób z tofu po koreańsku
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

535 kcal Kalorie
32 g Białko
14 g Tłuszcze
79 g Węglowodany
1893 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
200 g
 bobu
0,5
opakowania tofu naturalnego
90 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g

Sos:

0,5
szklanki wody
125 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
2
łyżeczki pary paprykowej Gochujang
10 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Do podania:

50 g
 makaronu ryżowego

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

535 kcal Kalorie
32 g Białko
14 g Tłuszcze
79 g Węglowodany
1893 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

W garnku zagotowujemy osoloną wodę (dwa razy więcej wody niż objętość bobu). Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy bób i gotujemy przez 5–10 minut, aż będzie miękki. Ugotowany bób odcedzamy i natychmiast przenosimy do lodowatej wody, aby zachował jasnozielony kolor. Po schłodzeniu obieramy bób z łupinek.

3

Tofu osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki.

4

Cebulą i czosnek drobno siekamy.

5

W miseczce mieszamy składniki sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i erytrolem wedle uznania.

6

Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i czosnek przez 1-2 minuty stale mieszając. Dodajemy tofu i smażymy przez 2–3 minuty z jednej strony, starając się nie mieszać zbyt często, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Dokładamy bób i smażymy całość przez kolejne 2-3 minuty.

7

Na patelnię wlewamy przygotowany sos. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i dusimy przez kilka minut do momentu, aż nadmiary płynu odparuje, a sos zgęstnieje.

8

Gotowy bób z tofu podajemy razem z makaronem ryżowym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.