Bób z tofu po koreańsku
Bób to dla wielu smak lata z czasów dzieciństwa – ale w kuchni warto wykorzystywać go cały rok (zwłaszcza że dostaniemy go w wersji mrożonej). Idealny przepis na to warzywo strączkowe? Postaw na kuchnię azjatycką – czyli bób z tofu po koreańsku! Zielone nasiona bobu łączą się tu z tofu, cebulą i wyrazistym sosem na bazie pasty Gochujang. Całość świetnie smakuje podana z delikatnym makaronem ryżowym. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
bobu
|
0,5
|
opakowania tofu naturalnego
90 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
Sos: |
|
0,5
|
szklanki wody
125 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
łyżeczki pary paprykowej Gochujang
10 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
50 g
|
makaronu ryżowego
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę (dwa razy więcej wody niż objętość bobu). Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy bób i gotujemy przez 5–10 minut, aż będzie miękki. Ugotowany bób odcedzamy i natychmiast przenosimy do lodowatej wody, aby zachował jasnozielony kolor. Po schłodzeniu obieramy bób z łupinek.
Tofu osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulą i czosnek drobno siekamy.
W miseczce mieszamy składniki sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i erytrolem wedle uznania.
Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i czosnek przez 1-2 minuty stale mieszając. Dodajemy tofu i smażymy przez 2–3 minuty z jednej strony, starając się nie mieszać zbyt często, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Dokładamy bób i smażymy całość przez kolejne 2-3 minuty.
Na patelnię wlewamy przygotowany sos. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i dusimy przez kilka minut do momentu, aż nadmiary płynu odparuje, a sos zgęstnieje.
Gotowy bób z tofu podajemy razem z makaronem ryżowym.