Blok czekoladowy
Pamiętasz ciasta z dzieciństwa i szaleństwo na punkcie bloku czekoladowego? Chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa blok czekoladowy z orzechami. Najlepsze ciasto bez pieczenia, którego smaku nie zapomnisz. Mam dla Ciebie przepis, który z łatwością wykonasz w domu.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
405
kcal
Kalorie
8
g
Białko
32
g
Tłuszcze
24
g
Węglowodany
47
mg
Sód
6
g
Błonnik
Składniki
3
|
sztuki gorzkiej czekolady
300 g
|
0,2
|
opakowania mleczka kokosowego
80 g
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
10
|
łyżeczek masła orzechowego
100 g
|
100 g
|
orzechów włoskich
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
405
kcal
Kalorie
8
g
Białko
32
g
Tłuszcze
24
g
Węglowodany
47
mg
Sód
6
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 25 min.
1
W garnku rozpuszczamy czekoladę. Dla osłody możemy dodać erytrol.
2
Dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy, mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy.
3
Dodajemy ¾ orzechów (mogą być wcześniej posiekane).
4
Formę (keksówka) smarujemy olejem. Przelewamy do niej masę i dekorujemy pozostałymi orzechami.
5
Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
6
Po wyjęciu z lodówki nasz blok jest już gotowy. Smacznego!