
Blok czekoladowy
Pamiętasz ciasta z dzieciństwa i szaleństwo na punkcie bloku czekoladowego? Chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa blok czekoladowy z orzechami. Najlepsze ciasto bez pieczenia, którego smaku nie zapomnisz. Mamy dla Ciebie przepis, który z łatwością wykonasz w domu.

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki gorzkiej czekolady
300 g
|
0,2
|
opakowania mleczka kokosowego
80 g
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
10
|
łyżeczek masła orzechowego
100 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
100 g
|
orzechów włoskich
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki. Odmierzamy ¾ do masy, resztę odkładamy do dekoracji.
Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą ustawiamy nad garnkiem z lekko gotującą się wodą, bez kontaktu z wodą). Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Możemy też rozpuszczać w mikrofali, podgrzewając w 30-sekundowych partiach i mieszając w przerwach między partiami.
Do płynnej czekolady dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy, mleczko kokosowe oraz erytrol. Ilość erytrolu możemy dopasować do własnych preferencji – możemy również całkowicie z niego zrezygnować. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Dodajemy posiekane orzechy włoskie (¾ porcji odłożonej do masy), ponownie mieszamy.
Keksówkę o wymiarach około 25 × 10 cm smarujemy olejem.
Przekładamy masę do formy, wyrównujemy powierzchnię i dekorujemy pozostałymi orzechami włoskimi.
Wstawiamy do lodówki na minimum 2–3 godziny, aż masa całkowicie stężeje. Przed krojeniem możemy wyjąć blok na kilka minut z lodówki, by łatwiej się porcjował.
Idealny na deser i przekąskę blok czekoladowy
Przepis na blok czekoladowy? Mamy go dla Ciebie! Bo któż z nas nie kocha czekolady... Miłość ta nie musi jednak zaprzepaścić naszych postępów w redukcji niechcianych kilogramów. W porcji ten deser ma nieco ponad 400 kcal, dlatego stanowi świetną propozycję na pełnoprawną przekąskę. Ma bowiem sporo - jak na taki przysmak - białka, ale także drogocenny dla zdrowia układu trawiennego błonnik. Jeśli więc mamy ochotę na słodkie co nieco, to jest to idealny wybór.
Blok czekoladowy bez glutenu i bez laktozy
Ten przepis na blok czekoladowy to również świetna propozycja dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Nie ma bowiem ani glutenu, ani laktozy. Oczywiście przy wyborze półproduktów do jego wykonania należy zwrócić uwagę na to, czy nie zawierają one domieszek tych składników. Dlatego tak istotne jest czytanie opakowań, jeśli mamy takie wykluczenia.