Bitki sojowe w sosie chrzanowym

Bitki sojowe w sosie chrzanowym

Bitki sojowe w sosie chrzanowym – przepis na polski klasyk w wersji wegańskiej. Bitki sojowe idealnie zastępują mięso, a sos chrzanowy na bazie wegańskiej śmietany świetnie dopełnia całość potrawy. To pełnowartościowe, pełne roślinnego białka i błonnika pokarmowego danie idealnie sprawdzi się na niedzielny, rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,21/5
(z 14 ocen)
Bitki sojowe w sosie chrzanowym
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

562 kcal Kalorie
26 g Białko
28 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
6432 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
6
sztuk kotletów sojowych
36 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g

Sos:

1
szklanka bulionu
250 g
0,3
opakowania śmietany wegańskiej
60 g
0,5
sztuki chrzanu
15 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
łyżeczka oleju rzepakowgo
5 g
0,5
łyżki mąki pszennej
6 g
0,1
szklanki wody
30 g

Dodatki:

2
sztuki ziemniaków
140 g
2
sztuki ogórka kiszonego
100 g
1
łyżeczka koperku
4 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

562 kcal Kalorie
26 g Białko
28 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
6432 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ziemniak myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, na małym ogniu, pod częściowym przykryciem do miękkości. Ugotowane ziemniaki odlewamy i tłuczemy.

2

Kotlety sojowe zalewamy ciepłą wodą ponad wysokość kotletów i pozostawiamy do namoczenia na ok. 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, pozostawiamy do przestudzenia i odciskamy nadmiar płynu z kotletów.

3

Do kotletów sojowych dodajemy sos sojowy i przyprawy, dokładnie mieszamy. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron do zarumienienia.

4

Cebulę i koperek drobno siekamy.

5

W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę do zarumienienia. Dodajemy bulion, chrzan i śmietankę, całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika. W tym czasie w małej miseczce energicznie mieszamy mąkę z wodą i wlewamy do sosu. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę do zgęstnienia sosu.

6

Na talerzu układamy ziemniaki i kotlety sojowe, polewamy sosem. Danie podajemy z ogórkiem kiszonym. Całość posypujemy koperkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.