Bitki sojowe w sosie chrzanowym
Bitki sojowe w sosie chrzanowym – przepis na polski klasyk w wersji wegańskiej. Bitki sojowe idealnie zastępują mięso, a sos chrzanowy na bazie wegańskiej śmietany świetnie dopełnia całość potrawy. To pełnowartościowe, pełne roślinnego białka i błonnika pokarmowego danie idealnie sprawdzi się na niedzielny, rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
sztuk kotletów sojowych
36 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Sos: |
|
1
|
szklanka bulionu
250 g
|
0,3
|
opakowania śmietany wegańskiej
60 g
|
0,5
|
sztuki chrzanu
15 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowgo
5 g
|
0,5
|
łyżki mąki pszennej
6 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
Dodatki: |
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
2
|
sztuki ogórka kiszonego
100 g
|
1
|
łyżeczka koperku
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniak myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, na małym ogniu, pod częściowym przykryciem do miękkości. Ugotowane ziemniaki odlewamy i tłuczemy.
Kotlety sojowe zalewamy ciepłą wodą ponad wysokość kotletów i pozostawiamy do namoczenia na ok. 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, pozostawiamy do przestudzenia i odciskamy nadmiar płynu z kotletów.
Do kotletów sojowych dodajemy sos sojowy i przyprawy, dokładnie mieszamy. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron do zarumienienia.
Cebulę i koperek drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę do zarumienienia. Dodajemy bulion, chrzan i śmietankę, całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika. W tym czasie w małej miseczce energicznie mieszamy mąkę z wodą i wlewamy do sosu. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę do zgęstnienia sosu.
Na talerzu układamy ziemniaki i kotlety sojowe, polewamy sosem. Danie podajemy z ogórkiem kiszonym. Całość posypujemy koperkiem.