Beza z kremem cytrynowym i owocami
Beza na diecie? Z nami to możliwe! Dzięki zamianie klasycznego cukru pudru na bezkaloryczny puder z erytrolu, deser ten nie tylko świetnie smakuje, ale także stanowi świetną propozycję dla wszystkich, którzy pragną pozbyć się nadmiarowych kilogramów. Oczywiście, idealne bezy nie mogłyby istnieć bez orzeźwiającego nadzienia, dlatego nasza propozycja to bezy z kremem cytrynowym i owocami – wypróbuj poniższy przepis, a deser ten na pewno na stałe zagości na Twoim stole!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Beza: |
|
6
|
sztuk białek
210 g
|
15
|
łyżek ksylitolu
225 g
|
1
|
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżki octu
3 g
|
Krem: |
|
10
|
łyżek serka mascarpone
240 g
|
3
|
łyżeczki skórki z cytryny
9 g
|
5
|
łyżek pudru z erytrolu
50 g
|
5
|
opakowań jogurtu greckiego
100 g
|
Do podania: |
|
150 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 125 stopni, góra dół.
Białka wkładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i powoli miksujemy. Dodajemy po łyżeczce ksylitolu i mąkę ziemniaczaną, cały czas miksując.
Kiedy cały ksylitol się skończy, ubijamy masę jeszcze przez 7-9 min do otrzymania sztywnej piany. Dodajemy ocet i mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tortownica 20 – 25cm), nakładamy bezę i formujemy pożądany kształt.
Wkładamy bezę do piekarnika na 25 min, następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 100 stopni. Suszymy bezę jeszcze 2 godziny.
Dokładnie miksujemy składniki kremu (mascarpone, skórka z cytryny, puder z erytrolu i jogurt).
Gotową bezę studzimy, dekorujemy kremem i ulubionymi owocami. Smacznego!