Batony proteinowe z masłem orzechowym
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5,5
|
łyżki odżywki białkowej
55 g
|
25
|
łyżeczek masła orzechowego
250 g
|
7
|
łyżeczek miodu
84 g
|
50 g
|
mieszanki orzechów
|
0,5
|
sztuki gorzkiej czekolady
50 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miski dodajemy odżywkę białkową, masło orzechowe i miód, wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy małą foremkę silikonową lub blaszkę (w przypadku blaszki wyścielamy ją papierem do pieczenia). Rozmiar foremki dopasowujemy pod swoje potrzeby, jeśli wybierzemy większą foremkę, batoniki będą niższe.
Do foremki nakładamy masę i równomiernie ją rozprowadzamy.
Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, rozsypujemy je na masie i delikatnie wciskamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W większym garnku zagotujemy wodę, a następnie zmniejszamy ogień. Nad większym garnkiem umieszczamy naczynie, do którego wkładamy pokrojoną czekoladę. Czekoladę mieszamy i rozpuszczamy do uzyskania płynnej konsystencji.
Masę orzechową równomiernie polewamy rozpuszczoną czekoladą i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie umieszczamy w zamrażarce na minimum 2 godziny. Gdy masa będzie już dobrze schłodzona, kroimy ja na mniejsze batoniki.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.