Batony proteinowe z masłem orzechowym

Batony proteinowe z masłem orzechowym

Szukasz pomysłu na bogatobiałkową przekąskę po treningu? A może przyda Ci się słodka alternatywa na zdrowy deser? Przepis na batony proteinowe z masłem orzechowym sprawdzi się tutaj idealnie! Te proste i szybkie w przygotowaniu batony składają się zaledwie z 5 składników – masło orzechowe, miód, orzechy, gorzka czekolada i odżywka białkowa. Są nie tylko pełne białka, ale zawierają też nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, potas i witaminy z grupy B. Ta przekąska z pewnością nasyci Twój apetyt na słodycze. Nie czekaj – wypróbuj!

20 min
Czas przygotowania
140 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,09/5
(z 11 ocen)
Batony proteinowe z masłem orzechowym
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

511 kcal Kalorie
22 g Białko
36 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
216 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
5,5
łyżki odżywki białkowej
55 g
25
łyżeczek masła orzechowego
250 g
7
łyżeczek miodu
84 g
50 g
 mieszanki orzechów
0,5
sztuki gorzkiej czekolady
50 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

511 kcal Kalorie
22 g Białko
36 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
216 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Do miski dodajemy odżywkę białkową, masło orzechowe i miód, wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

2

Przygotowujemy małą foremkę silikonową lub blaszkę (w przypadku blaszki wyścielamy ją papierem do pieczenia). Rozmiar foremki dopasowujemy pod swoje potrzeby, jeśli wybierzemy większą foremkę, batoniki będą niższe.

3

Do foremki nakładamy masę i równomiernie ją rozprowadzamy.

4

Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, rozsypujemy je na masie i delikatnie wciskamy.

5

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W większym garnku zagotujemy wodę, a następnie zmniejszamy ogień. Nad większym garnkiem umieszczamy naczynie, do którego wkładamy pokrojoną czekoladę. Czekoladę mieszamy i rozpuszczamy do uzyskania płynnej konsystencji.

6

Masę orzechową równomiernie polewamy rozpuszczoną czekoladą i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie umieszczamy w zamrażarce na minimum 2 godziny. Gdy masa będzie już dobrze schłodzona, kroimy ja na mniejsze batoniki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.