Batony orzechowe

Batony orzechowe

Orzechy i czekolada to połączenie idealne — a nasze batony orzechowe są na to dowodem! To świetny sposób na chwilę relaksu — a także bogate źródło magnezu, żelaza i kwasów omega-3. Pamiętaj: dieta wcale ≠ brak słodyczy. Wystarczy umiar i…dobry przepis. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
165 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,67/5
(z 21 ocen)
Batony orzechowe
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Bez soli Bez soli
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

402 kcal Kalorie
12 g Białko
32 g Tłuszcze
22 g Węglowodany
96 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
30
łyżeczek masła orzechowego
300 g
70 g
 daktyli suszonych
120 g
 orzechów włoskich
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 g
0,7
sztuki gorzkiej czekolady
70 g
0,2
szklanki mleka roślinnego
50 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

402 kcal Kalorie
12 g Białko
32 g Tłuszcze
22 g Węglowodany
96 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 10-15 minut, odcedzamy, a wodę zostawiamy na później.

2

Do blendera wkładamy ¾ masła orzechowego, daktyle i ⅓ orzechów włoskich (drobno posiekanych). Dodajemy sól oraz ekstrakt waniliowy. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dolewamy stopniowo wodę z moczenia daktyli, aż stanie się zwarta i kleista.

3

Pozostałe orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki o wymiarach około 20 × 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy łyżką, aby powierzchnia była równa.

4

W misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą (kąpiel wodna) rozpuszczamy na małym ogniu resztę masła orzechowego, gorzką czekoladę oraz mleko. Całość mieszamy, aż powstanie gładka, jednolita polewa.

5

Polewę wylewamy równomiernie na masę w keksówce, rozprowadzamy szpatułką i wstawiamy do lodówki na 2,5–3 godziny, aż masa stwardnieje.

6

Po schłodzeniu wyciągamy masę z formy i kroimy ostrym nożem na prostokątne batoniki o szerokości około 2–3 cm.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera