
Batony orzechowe
Orzechy i czekolada to połączenie idealne — a nasze batony orzechowe są na to dowodem! To świetny sposób na chwilę relaksu — a także bogate źródło magnezu, żelaza i kwasów omega-3. Pamiętaj: dieta wcale ≠ brak słodyczy. Wystarczy umiar i…dobry przepis. Smacznego!

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
30
|
łyżeczek masła orzechowego
300 g
|
70 g
|
daktyli suszonych
|
120 g
|
orzechów włoskich
|
1
|
łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 g
|
0,7
|
sztuki gorzkiej czekolady
70 g
|
0,2
|
szklanki mleka roślinnego
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 10-15 minut, odcedzamy, a wodę zostawiamy na później.
Do blendera wkładamy ¾ masła orzechowego, daktyle i ⅓ orzechów włoskich (drobno posiekanych). Dodajemy sól oraz ekstrakt waniliowy. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dolewamy stopniowo wodę z moczenia daktyli, aż stanie się zwarta i kleista.
Pozostałe orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki o wymiarach około 20 × 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy łyżką, aby powierzchnia była równa.
W misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą (kąpiel wodna) rozpuszczamy na małym ogniu resztę masła orzechowego, gorzką czekoladę oraz mleko. Całość mieszamy, aż powstanie gładka, jednolita polewa.
Polewę wylewamy równomiernie na masę w keksówce, rozprowadzamy szpatułką i wstawiamy do lodówki na 2,5–3 godziny, aż masa stwardnieje.
Po schłodzeniu wyciągamy masę z formy i kroimy ostrym nożem na prostokątne batoniki o szerokości około 2–3 cm.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.