Batony orzechowe
Orzechy i czekolada to połączenie idealne — a nasze batony orzechowe są na to dowodem! To świetny sposób na chwilę relaksu — a także bogate źródło magnezu, żelaza i kwasów omega-3. Pamiętaj: dieta wcale ≠ brak słodyczy. Wystarczy umiar i…dobry przepis. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
30
|
łyżeczek masła orzechowego
300 g
|
70 g
|
daktyli suszonych
|
120 g
|
orzechów włoskich
|
1
|
łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 g
|
0,7
|
sztuki gorzkiej czekolady
70 g
|
0,2
|
szklanki mleka roślinnego
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie, odcedzamy, a wodę zostawiamy na później.
3/4 masła orzechowego oraz daktyle blendujemy, dodajemy 1/3 orzechów, sól i ekstrakt z wanilii, dokładnie miksujemy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy stopniowo wodę od moczenia daktyli.
Pozostałe orzechy siekamy, dodajemy do masy. Mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej papierem (keksówka).
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z resztą masła orzechowego i napojem roślinnym.
Rozprowadzamy polewę na batony i wstawiamy do lodówki na 2,5 – 3 godziny.
Schłodzone batony kroimy na małe części.