Batony orzechowe

Batony orzechowe

Orzechy i czekolada to połączenie idealne — a nasze batony orzechowe są na to dowodem! To świetny sposób na chwilę relaksu — a także bogate źródło magnezu, żelaza i kwasów omega-3. Pamiętaj: dieta wcale ≠ brak słodyczy. Wystarczy umiar i…dobry przepis. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
165 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,89/5
(z 35 ocen)
Batony orzechowe
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Bez soli Bez soli
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

402 kcal Kalorie
12 g Białko
32 g Tłuszcze
22 g Węglowodany
96 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
30
łyżeczek masła orzechowego
300 g
70 g
 daktyli suszonych
120 g
 orzechów włoskich
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 g
0,7
sztuki gorzkiej czekolady
70 g
0,2
szklanki mleka roślinnego
50 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

402 kcal Kalorie
12 g Białko
32 g Tłuszcze
22 g Węglowodany
96 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie, odcedzamy, a wodę zostawiamy na później.

2

3/4 masła orzechowego oraz daktyle blendujemy, dodajemy 1/3 orzechów, sól i ekstrakt z wanilii, dokładnie miksujemy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy stopniowo wodę od moczenia daktyli.

3

Pozostałe orzechy siekamy, dodajemy do masy. Mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej papierem (keksówka).

4

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z resztą masła orzechowego i napojem roślinnym.

5

Rozprowadzamy polewę na batony i wstawiamy do lodówki na 2,5 – 3 godziny.

6

Schłodzone batony kroimy na małe części.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.