Bataty z twarożkiem

Bataty z twarożkiem

Sycący, bezmięsny obiad z 7 składników? Postaw na nasz przepis na bataty z twarożkiem! To proste danie łączy w sobie lekko słodkie, pieczone bataty, orzeźwiający twarożek z dodatkiem oliwy i jogurtu oraz chrupiącą roszponkę. Całość dostarcza mnóstwa beta-karotenu, potasu, wapnia, błonnika i aż… 44 g białka w porcji. Takie bataty idealnie sprawdzą się, gdy masz ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie pełnego składników odżywczych. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 6 ocen)
Bataty z twarożkiem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

362 kcal Kalorie
22 g Białko
10 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
229 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
400 g
 batatów
0,7
opakowania twarogu półtłustego
175 g
0,2
opakowania jogurtu naturalnego
80 g
50 g
 roszponki
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

362 kcal Kalorie
22 g Białko
10 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
229 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra – dół.

2

Bataty myjemy, obieramy i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Przyprawiamy solą i zawijamy szczelnie folią.

3

Pieczemy około 50 minut (warto nakłuć widelcem, aby sprawdzić czy jest już miękki).

4

Twarożek:

5

W miseczce mieszamy: twaróg, jogurt, oliwę, sól i pieprz.

6

Podanie:

7

Gotowe bataty wyjmujemy z piekarnika, przekrajamy na pół. Na każdą połówkę nakładamy twarożek i posypujemy sałatą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.