Bataty z twarożkiem
Sycący, bezmięsny obiad z 7 składników? Postaw na nasz przepis na bataty z twarożkiem! To proste danie łączy w sobie lekko słodkie, pieczone bataty, orzeźwiający twarożek z dodatkiem oliwy i jogurtu oraz chrupiącą roszponkę. Całość dostarcza mnóstwa beta-karotenu, potasu, wapnia, błonnika i aż… 44 g białka w porcji. Takie bataty idealnie sprawdzą się, gdy masz ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie pełnego składników odżywczych. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
batatów
|
0,7
|
opakowania twarogu półtłustego
175 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
80 g
|
50 g
|
roszponki
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra – dół.
Bataty myjemy, obieramy i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Przyprawiamy solą i zawijamy szczelnie folią.
Pieczemy około 50 minut (warto nakłuć widelcem, aby sprawdzić czy jest już miękki).
Twarożek:
W miseczce mieszamy: twaróg, jogurt, oliwę, sól i pieprz.
Podanie:
Gotowe bataty wyjmujemy z piekarnika, przekrajamy na pół. Na każdą połówkę nakładamy twarożek i posypujemy sałatą.