
Bataty z pieczonymi warzywami i serem feta
Jeżeli szukasz dania, które sprawdzi się zarówno jako pełnowartościowy obiad, kolacja oraz posiłek zabrany do pracy, koniecznie wypróbuj nasz przepis na bataty z pieczonymi warzywami i serem feta. Delikatny, słodki smak batatów idealnie komponuje się w nim z kwaskowatymi warzywami oraz wyrazistym serem feta – czy to połączenie nut smakowych nie brzmi fantastycznie?

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
400 g
|
batatów
|
1
|
sztuka sera feta
200 g
|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
1
|
sztuka zielonych oliwek
40 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół lub 180 stopni z termoobiegiem.
Bataty obieramy, myjemy i kroimy je na małe, równe kawałki – wielkości około 2 cm, w kształcie kostki lub grubych półplastrów.
Paprykę, cebulę kroimy w średnią kostkę około 2 cm. Wszystkie pokrojone warzywa (bataty, paprykę, cebulę) przekładamy do dużej miski.
Dodajemy oliwę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy rękami lub dużą łyżką, aby warzywa były równomiernie pokryte oliwą.
Przekładamy warzywa na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkładamy je w jednej warstwie – bataty nie mogą leżeć jeden na drugim, żeby się równomiernie upiekły.
Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25–30 minut, aż bataty zmiękną i zaczną się lekko rumienić na brzegach. Sprawdzamy miękkość batatów widelcem – powinien wchodzić łatwo, bez oporu.
W międzyczasie kroimy ser feta w kostkę o boku około 1,5 cm. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki. Oliwki zostawiamy w całości lub również kroimy na połówki – wedle uznania.
Po 25–30 minutach wyjmujemy warzywa z piekarnika, równomiernie rozkładamy na nich fetę, połówki pomidorków i oliwki. Wkładamy blachę z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 7–8 minut – aż ser zacznie się lekko rumienić, a pomidorki delikatnie zmiękną.