Bataty z pieczonymi warzywami i serem feta
Jeżeli szukasz dania, które sprawdzi się zarówno jako pełnowartościowy obiad, kolacja oraz posiłek zabrany do pracy, koniecznie wypróbuj nasz przepis na bataty z pieczonymi warzywami i serem feta. Delikatny, słodki smak batatów idealnie komponuje się w nim z kwaskowatymi warzywami oraz wyrazistym serem feta – czy to połączenie nut smakowych nie brzmi fantastycznie?
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
batatów
|
1
|
sztuka sera feta
200 g
|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
1
|
sztuka cebuli
110 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
1
|
sztuka zielonych oliwek
40 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Bataty obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki.
Paprykę, cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy z batatem. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
Przygotowane warzywa przekładamy do naczynia i pieczemy w piekarniku, do momentu, aż bataty będą robiły się miękkie.
Miękkie bataty posypujemy pokruszonym serem feta, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Pieczemy jeszcze ok. 5-8 minut.
Upieczone warzywa przekładamy na talerz. Smacznego!