Bataty z burgerem z czerwonej fasoli i sosem salsa

Bataty z burgerem z czerwonej fasoli i sosem salsa

Marzysz o idealnym burgerze bez pieczywa? Jeżeli odpowiedź na to pytanie brzmi “tak” to nasz przepis na bataty z burgerem z czerwonej fasoli i sosem salsa jest właśnie dla Ciebie! Połączenie bogatej w białko fasoli czerwonej ze słodko-kwaśnym sosem pozwoli Ci się poczuć jak w prawdziwej meksykańskiej restauracji – i to wszystko bez wychodzenia z domu!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,25/5
(z 4 ocen)
Bataty z burgerem z czerwonej fasoli i sosem salsa
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

466 kcal Kalorie
11 g Białko
17 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
451 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
100 g
 czerwonej fasoli konserwowej
100 g
 batata
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
140 g
 mango
1
garść świeżej kolendry
4 g
1
sztuka ogórka
150 g
1
sztuka pomidora
160 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

466 kcal Kalorie
11 g Białko
17 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
451 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Bataty kroimy w ósemki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 20 minut.

2

Fasolę odcedzamy i zgniatamy widelcem.

3

Cebulę (połowa) i kolendrę (połowę) siekamy. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

Doprawioną masę formujemy w burgery i układamy na papierze do pieczenia. Uformowane burgery skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez około 25-30 minut.

5

Przygotowujemy salsę. Siekamy w drobną kostkę mango, ogórka, pomidora, pozostałą czerwoną cebulę i kolendrę. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem.

6

Gotowe burgery przekładamy na talerz, na burgera nakładamy salsę, obok bataty. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.