Bataty z burgerem z czerwonej fasoli i sosem salsa
Marzysz o idealnym burgerze bez pieczywa? Jeżeli odpowiedź na to pytanie brzmi “tak” to nasz przepis na bataty z burgerem z czerwonej fasoli i sosem salsa jest właśnie dla Ciebie! Połączenie bogatej w białko fasoli czerwonej ze słodko-kwaśnym sosem pozwoli Ci się poczuć jak w prawdziwej meksykańskiej restauracji – i to wszystko bez wychodzenia z domu!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
czerwonej fasoli konserwowej
|
100 g
|
batata
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
140 g
|
mango
|
1
|
garść świeżej kolendry
4 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Bataty kroimy w ósemki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 20 minut.
Fasolę odcedzamy i zgniatamy widelcem.
Cebulę (połowa) i kolendrę (połowę) siekamy. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Doprawioną masę formujemy w burgery i układamy na papierze do pieczenia. Uformowane burgery skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez około 25-30 minut.
Przygotowujemy salsę. Siekamy w drobną kostkę mango, ogórka, pomidora, pozostałą czerwoną cebulę i kolendrę. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem.
Gotowe burgery przekładamy na talerz, na burgera nakładamy salsę, obok bataty. Smacznego!