Barszcz biały

Barszcz biały

Święta za pasem i nie masz pomysłu na smaczną i szybką zupę? Z pomocą przychodzi nasz barszcz biały z jajkiem i białą kiełbasą!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,51/5
(z 70 ocen)
Barszcz biały
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

370 kcal Kalorie
22 g Białko
25 g Tłuszcze
14 g Węglowodany
229 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
6
sztuk jajek
336 g
1
porcja zakwasu na barszcz biały
500 g
8
szklanek wody
2000 g
0,5
sztuki selera
100 g
3
łyżeczki oleju rzepakowego
15 g
1
sztuka cebuli opalonej
80 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
2
sztuki marchewki
90 g
1
sztuka pietruszki
50 g
500 g
 kiełbasy białej
2
sztuki suszonych grzybów
10 g
4
sztuki liście laurowe
4 g
4
sztuki ziela angielskiego
4 g
0,5
sztuki chrzanu
15 g
4
ząbki czosnku
24 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

370 kcal Kalorie
22 g Białko
25 g Tłuszcze
14 g Węglowodany
229 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Jajka gotujemy na twardo (ok. 9 min), obieramy.

2

Warzywa obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z olejem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Smażymy 4 minuty.

3

Dodajemy wodę i grzyby, gotujemy przez następne 15 minut.

4

Do wywaru dodajemy kiełbasę, gotujemy kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu kiełbasę wyjmujemy, studzimy i kroimy na kawałki.

5

Do wywaru wlewamy zakwas, doprawiamy majerankiem, chrzanem i pieprzem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.