 
      Barszcz biały
Święta za pasem i nie masz pomysłu na smaczną i szybką zupę? Z pomocą przychodzi nasz barszcz biały z jajkiem i białą kiełbasą!
15 min
            Czas przygotowania
          45 min
            Czas całkowity
          Łatwy
            Poziom trudności
          Oceń
3,55/5
(z 74 ocen)
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
    
      370
      kcal
    Kalorie
  
      
    
      22
      g
    Białko
  
      
    
      25
      g
    Tłuszcze
  
      
    
      14
      g
    Węglowodany
  
      
    
      
        229      
      mg
    Sód
  
      
    
      4
      g
    Błonnik
  
  Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            6
           | 
              sztuk jajek
             
                336 g
               | 
| 
            1
           | 
              porcja zakwasu na barszcz biały
             
                500 g
               | 
| 
            8
           | 
              szklanek wody
             
                2000 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              sztuki selera
             
                100 g
               | 
| 
            3
           | 
              łyżeczki oleju rzepakowego
             
                15 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka cebuli opalonej
             
                80 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka majeranku
             
                4 g
               | 
| 
            2
           | 
              sztuki marchewki
             
                90 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka pietruszki
             
                50 g
               | 
| 
            500 g 
           | 
               kiełbasy białej
             | 
| 
            2
           | 
              sztuki suszonych grzybów
             
                10 g
               | 
| 
            4
           | 
              sztuki liście laurowe
             
                4 g
               | 
| 
            4
           | 
              sztuki ziela angielskiego
             
                4 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki chrzanu
             
                15 g
               | 
| 
            4
           | 
              ząbki czosnku
             
                24 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
    
      370
      kcal
    Kalorie
  
      
    
      22
      g
    Białko
  
      
    
      25
      g
    Tłuszcze
  
      
    
      14
      g
    Węglowodany
  
      
    
      
        229      
      mg
    Sód
  
      
    
      4
      g
    Błonnik
  
  Sposób przygotowania
          Czas gotowania: 15 min.
          
        
      
          1
        
        Jajka gotujemy na twardo (ok. 9 min), obieramy.
          2
        
        Warzywa obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z olejem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Smażymy 4 minuty.
          3
        
        Dodajemy wodę i grzyby, gotujemy przez następne 15 minut.
          4
        
        Do wywaru dodajemy kiełbasę, gotujemy kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu kiełbasę wyjmujemy, studzimy i kroimy na kawałki.
          5
        
        Do wywaru wlewamy zakwas, doprawiamy majerankiem, chrzanem i pieprzem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        