Barszcz biały
Święta za pasem i nie masz pomysłu na smaczną i szybką zupę? Z pomocą przychodzi nasz barszcz biały z jajkiem i białą kiełbasą!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
370
kcal
Kalorie
22
g
Białko
25
g
Tłuszcze
14
g
Węglowodany
229
mg
Sód
4
g
Błonnik
Składniki
6
|
sztuk jajek
336 g
|
1
|
porcja zakwasu na barszcz biały
500 g
|
8
|
szklanek wody
2000 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
3
|
łyżeczki oleju rzepakowego
15 g
|
1
|
sztuka cebuli opalonej
80 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
2
|
sztuki marchewki
90 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
500 g
|
kiełbasy białej
|
2
|
sztuki suszonych grzybów
10 g
|
4
|
sztuki liście laurowe
4 g
|
4
|
sztuki ziela angielskiego
4 g
|
0,5
|
sztuki chrzanu
15 g
|
4
|
ząbki czosnku
24 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
370
kcal
Kalorie
22
g
Białko
25
g
Tłuszcze
14
g
Węglowodany
229
mg
Sód
4
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1
Jajka gotujemy na twardo (ok. 9 min), obieramy.
2
Warzywa obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z olejem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Smażymy 4 minuty.
3
Dodajemy wodę i grzyby, gotujemy przez następne 15 minut.
4
Do wywaru dodajemy kiełbasę, gotujemy kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu kiełbasę wyjmujemy, studzimy i kroimy na kawałki.
5
Do wywaru wlewamy zakwas, doprawiamy majerankiem, chrzanem i pieprzem.