Azjatyckie boczniaki z tofu
Rydze, kurki, borowiki…a może boczniaki? Jeśli masz ochotę na grzyby dostępne w sklepach właściwie cały rok (ale pieczarki już Ci się znudziły), postaw na te pyszne grzyby kształtem przypominające ostrygi. Dlaczego warto? Na przekór mitom taki grzyb jest bardzo wartościowy odżywczo. A to dlatego, że zawiera witaminy z grupy B, cynk, miedź i potas, a także błonnik. Jak przygotować boczniaki? Wypróbuj nasz przepis na azjatyckie boczniaki z tofu, a uzyskasz danie pełne smaku, aromatu i cudownie sycące. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
5
|
sztuk boczniaków
250 g
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
50 g
|
szpinaku
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
30 g
|
orzechów nerkowca
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
W miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy: posiekany imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, sos sojowy i sok z cytryny.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki boczniaków. Przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę tofu.
Do podsmażonego tofu dodajemy grzyby, sos, szpinak oraz ryż.
Przed podaniem posypujemy pokruszonymi orzechami.