Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Azjatyckie boczniaki z tofu

Azjatyckie boczniaki z tofu

Rydze, kurki, borowiki…a może boczniaki? Jeśli masz ochotę na grzyby dostępne w sklepach właściwie cały rok (ale pieczarki już Ci się znudziły), postaw na te pyszne grzyby kształtem przypominające ostrygi. Dlaczego warto? Na przekór mitom taki grzyb jest bardzo wartościowy odżywczo. A to dlatego, że zawiera witaminy z grupy B, cynk, miedź i potas, a także błonnik. Jak przygotować boczniaki? Wypróbuj nasz przepis na azjatyckie boczniaki z tofu, a uzyskasz danie pełne smaku, aromatu i cudownie sycące. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,20/5
(z 5 ocen)
Azjatyckie boczniaki z tofu
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

549 kcal Kalorie
23 g Białko
24 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
865 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
100 g
 ryżu basmati
5
sztuk boczniaków
250 g
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
50 g
 szpinaku
3
łyżki sosu sojowego
30 g
1
plaster imbiru
5 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
łyżeczka miodu
12 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
4
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
30 g
 orzechów nerkowca

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

549 kcal Kalorie
23 g Białko
24 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
865 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2

W miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy: posiekany imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, sos sojowy i sok z cytryny.

3

Na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki boczniaków. Przekładamy na talerz.

4

Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę tofu.

5

Do podsmażonego tofu dodajemy grzyby, sos, szpinak oraz ryż.

6

Przed podaniem posypujemy pokruszonymi orzechami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.