Aromatyczna zupa jarzynowa z pulpetami rybnymi

Aromatyczna zupa jarzynowa z pulpetami rybnymi

Dorsz to ryba, która świetnie sprawdzi się w wersji smażonej, pieczonej, ale…nie tylko, bo idealnie pasuje także do zupy. Dowód? Nasza aromatyczna zupa jarzynowa z pulpetami rybnymi. Znajdziesz tu lekki bulion z dodatkiem warzyw i sycące pulpeciki pełne jodu, witaminy B12, witaminy PP i łatwostrawnego białka. Taki obiad jest nie tylko pożywny, ale także niezwykle delikatny – dobrze sprawdzi się więc w ramach diety lekkostrawnej. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Aromatyczna zupa jarzynowa z pulpetami rybnymi
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

554 kcal Kalorie
37 g Białko
14 g Tłuszcze
81 g Węglowodany
1484 mg Sód
18 g Błonnik

Składniki
2
sztuki marchewki
160 g
1
sztuka pietruszki
50 g
0,5
sztuki selera korzeniowego
100 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
0,5
łyżeczki lubczyku
1,5 g
1
sztuka liścia laurowego
1 g
4
sztuki ziela angielskiego
4 g
1
szklanka bulionu warzywnego
250 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
100 g
 dorsza
3
łyżki bułki tartej
30 g
1
sztuka jajka kurzego
56 g
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

554 kcal Kalorie
37 g Białko
14 g Tłuszcze
81 g Węglowodany
1484 mg Sód
18 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Wszystkie warzywa obieramy.

2

Seler i pietruszkę ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Marchewkę kroimy w talarki, natomiast ziemniaki w kostkę.

3

Bulion warzywny gotujemy z warzywami i ziemniakami do miękkości. Doprawiamy do smaku.

4

Wyłączamy palnik i dodajemy olej, dokładnie mieszamy.

5

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

6

Rybę rozdrabniamy widelcem i doprawiamy do smaku. Formujemy pulpeciki.

7

Jajka rozkłócamy. Obtaczamy pulpeciki w jajku, następnie w bułce.

8

Pulpeciki układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 20-25 minut.

9

Zupę podajemy z pulpecikami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.