Aromatyczna zupa jarzynowa z pulpetami rybnymi
Dorsz to ryba, która świetnie sprawdzi się w wersji smażonej, pieczonej, ale…nie tylko, bo idealnie pasuje także do zupy. Dowód? Nasza aromatyczna zupa jarzynowa z pulpetami rybnymi. Znajdziesz tu lekki bulion z dodatkiem warzyw i sycące pulpeciki pełne jodu, witaminy B12, witaminy PP i łatwostrawnego białka. Taki obiad jest nie tylko pożywny, ale także niezwykle delikatny – dobrze sprawdzi się więc w ramach diety lekkostrawnej. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
0,5
|
sztuki selera korzeniowego
100 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
0,5
|
łyżeczki lubczyku
1,5 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
4
|
sztuki ziela angielskiego
4 g
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
100 g
|
dorsza
|
3
|
łyżki bułki tartej
30 g
|
1
|
sztuka jajka kurzego
56 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa obieramy.
Seler i pietruszkę ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Marchewkę kroimy w talarki, natomiast ziemniaki w kostkę.
Bulion warzywny gotujemy z warzywami i ziemniakami do miękkości. Doprawiamy do smaku.
Wyłączamy palnik i dodajemy olej, dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Rybę rozdrabniamy widelcem i doprawiamy do smaku. Formujemy pulpeciki.
Jajka rozkłócamy. Obtaczamy pulpeciki w jajku, następnie w bułce.
Pulpeciki układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 20-25 minut.
Zupę podajemy z pulpecikami.