Dieta alkaliczna – czym jest i kiedy ją stosować?
Kluczowe wnioski
- Dieta alkaliczna bazuje na produktach zasadotwórczych i ogranicza produkty zakwaszające. Niezbędny jest do tego współczynnik PRAL (ang. Potential Renal Acid Load), który ocenia potencjalne, kwasowe obciążenie nerek.
- Założenia diety alkalicznej nie mają solidnych podstaw naukowych. Jej skutki uboczne to m.in. rozwój niedożywienia, m.in. za sprawą zbyt małej podaży białka.

Co znajdziesz w artykule:
- Co to jest dieta alkaliczna?
- Skąd potrzeba diety alkalicznej?
- Zasady diety alkalicznej
- Lista produktów zasadotwórczych
- Produkty kwasotwórcze
- ✅ Co jeść na diecie alkalicznej?
- ❌ Czego unikać na diecie alkalicznej?
- Przykładowy jadłospis na diecie alkalicznej
- Skutki uboczne diety alkalicznej
- Zmień dietę z Respo!
Co to jest dieta alkaliczna?
Dieta alkaliczna jest uznawana za sposób na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
Opiera się na założeniu, że spożywane przez nas posiłki wpływają bezpośrednio na pH organizmu, a lekko zasadowe (alkaliczne) pH jest dla nas korzystne.
Pokarmy zasadowtórcze mają być bogate w składniki mineralne neutralizujące kwasy: potas, wapń i magnez.
Skąd potrzeba diety alkalicznej?
Założenia diety zasadowej brzmią bardzo wiarygodnie i naukowo. Dzięki regulacji pH organizmu dieta alkaliczna ma:
- poprawiać samopoczucie,
- zwiększać poziom energii na co dzień i zapobiegać zmęczeniu,
- redukować stany zapalne,
- zapobiegać chorobom,
- zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów.
Celem alkalicznej diety jest przeciwdziałanie „groźnemu stanowi”, jakim jest zakwaszenie organizmu, czyli obniżenie pH krwi poniżej wartości 7,35 [1].
Brzmi groźnie, prawda? Nie da się ukryć, że spadek pH krwi wymaga natychmiastowej pomocy medycznej. Ale… taka zmiana nigdy nie jest związana z naszą dietą!
W rzeczywistości zmiana pH krwi za pomocą pożywienia jest tylko jednym z popularnych mitów dietetycznych. Organizm zawsze utrzymuje stałe pH krwi niezależnie od spożywanych pokarmów, a zmiany pH krwi są zazwyczaj powiązane z poważnymi zaburzeniami pracy nerek lub płuc [1].
Nasza dieta może za to zmieniać pH… moczu. Spożywanie dużej ilości mięsa często obniża jego pH, a dieta wegetariańska może sprzyjać wyższym wartościom pH [1].
Musimy jednak mieć świadomość, że pH moczu nie odzwierciedla równowagi kwasowo-zasadowej całego organizmu.
Zatem kwaśne albo zasadowe pH moczu nie świadczy o zakwaszeniu lub alkalizacji organizmu.
Zasady diety alkalicznej
Do głównych zasad diety alkalicznej zaliczamy:
- bazowanie diety głównie na produktach zaliczanych do zasadotwórczych,
- ograniczenie produktów o właściwościach zakwaszających.
Jak rozpoznać, które produkty są zasadotwórcze, a które sprzyjają wytwarzaniu kwasów?
Zwolennicy diety alkalizującej posługują się współczynnikiem PRAL (ang. Potential Renal Acid Load), oceniającym potencjalne kwasowe obciążenie nerek.
Współczynnik PRAL jest wyliczany na podstawie zawartości:
- białka,
- potasu,
- fosforu,
- wapnia,
- magnezu.
PRAL został określony niemal dla każdego produktu spożywczego, a jego:
- ujemne wartości wskazują na właściwości zasadotwórcze,
- wartości dodatnie – na kwasotwórcze.
Produkty takie jak mięso, jaja, sery oraz produkty zbożowe mają dodatni PRAL, natomiast owoce i warzywa cechuje ujemny PRAL. Wskaźnik PRAL dla większości tłuszczów jest neutralny [2].

Lista produktów zasadotwórczych
Wedle zasad diety alkalicznej, minimum 60-70% wszystkich spożywanych produktów powinno mieć właściwości alkalizujące, czyli posiadać ujemny PRAL. Do produktów o właściwościach zasadotwórczych zaliczamy przede wszystkim warzywa i owoce [2].
Poniżej znajdziesz tabelę z najpopularniejszymi zasadotwórczymi produktami wraz z podanym indeksem PRAL [3].
Dieta alkaliczna – produkty zasadotwórcze, które warto spożywać regularnie
| 🥑 Warzywa | |
| Batat | -6,5 |
| Brokuł | -4,0 |
| Brukselka | -5,5 |
| Burak | -5,8 |
| Cebula | -1,5 |
| Cukinia | -4,6 |
| Czosnek | -1,7 |
| Dynia | -3,8 |
| Fasolka szparagowa | -3,1 |
| Jarmuż | -7,8 |
| Kalafior | -4,0 |
| Kapusta | -2,8 |
| Marchew | -5,7 |
| Ogórek | -0,8 |
| Pomidor | -3,1 |
| Rukola | -7,8 |
| Rzodkiew | -4,4 |
| Sałata | -2,0 |
| Ziemniak | -4,0 |
| 🍉 Owoce | |
| Ananas | -2,2 |
| Awokado | -8,2 |
| Banan | -5,5 |
| Borówka | -1,2 |
| Brzoskwinia | -3,1 |
| Cytryna | -2,6 |
| Daktyle | -13,6 |
| Grejpfrut | -3,5 |
| Gruszka | -2,1 |
| Jabłko | -2,2 |
| Kiwi | -5,6 |
| Limonka | -1,7 |
| Malina | -2,4 |
| Mango | -3,0 |
| Morela | -4,3 |
| Nektarynka | -3,1 |
| Pomarańcza | -2,8 |
| Rodzynka | -14,4 |
| Śliwka | -2,6 |
| Truskawka | -2,5 |
| Winogrono | -3,9 |
| 🍫 Inne | |
| Czekolada gorzka 70-80% | -6,7 |
| Musztarda | -1,1 |
| Orzech laskowy | -3,1 |
| Pestka dyni | -14,3 |
| Soja | -3,7 |
| Woda kokosowa | -5,1 |
Produkty kwasotwórcze
W diecie alkalicznej powinno się znaleźć jak najmniej produktów o właściwościach kwasotwórczych, czyli o dodatnim wskaźniku PRAL. Poniżej przedstawiamy tabelę z najpopularniejszymi kwasotwórczymi produktami wraz z ich indeksem PRAL [3].
Dieta alkaliczna – produkty kwasotwórcze, które warto ograniczyć
| 🍗 Mięso | |
| Indyk | +9,9 |
| Jagnięcina | +7,6 |
| Kaczka | +8,4 |
| Królik | +19,0 |
| Kurczak | +8,7 |
| Wieprzowina | +7,6 |
| Wołowina | +7,8 |
| Ryby i owoce morza | |
| Dorsz | +7,1 |
| Krewetki | +7,6 |
| Łosoś | +13,5 |
| Pstrąg | +10,8 |
| Tuńczyk | +14,9 |
| 🥛 Nabiał i jaja | |
| Jajo kurze | +8,2 |
| Jogurt | +1,5 |
| Mleko | +1,1 |
| Ser feta | +11,2 |
| Ser pleśniowy | +11,2 |
| Ser twardy długodojrzewający | +34,2 |
| Ser żółty | +18,6 |
| Serek wiejski | +8,7 |
| Twaróg | +11,1 |
| 🍞 Produkty zbożowe | |
| Chleb pszenny | +3,8 |
| Kasza gryczana | +3,7 |
| Kasza jaglana | +8,6 |
| Komosa ryżowa | +2,4 |
| Makaron pszenny | +6,5 |
| Płatki owsiane | +12,5 |
| Ryż | +1,7 |
| 🥜 Inne | |
| Ciecierzyca | +2,5 |
| Fasola biała | +5,6 |
| Fasola czerwona | +0,7 |
| Groszek zielony | +1,2 |
| Migdał | +3,1 |
| Orzech arachidowy | +8,3 |
| Orzech nerkowca | +8,9 |
| Orzech pistacjowy | +2,0 |
| Orzech włoskie | +6,8 |
| Soczewica | +3,5 |
| Tofu | +1,5 |
✅ Co jeść na diecie alkalicznej?
Na diecie alkalicznej zalecane jest spożywanie przede wszystkim produktów zasadotwórczych, czyli warzyw i owoców.
Do silnie alkalizujących produktów zaliczamy:
- pestki dyni,
- suszone owoce,
- awokado,
- brukselkę,
- buraki,
- bataty,
- jarmuż,
- rukolę,
- marchew,
- cukinię,
- kiwi,
- banany,
- gorzką czekoladę.

❌ Czego unikać na diecie alkalicznej?
Zwolennicy diety alkalicznej zachęcają do ograniczenia spożycia produktów kwasotwórczych: mięsa, ryb, owoców morza, serów, jajek, produktów zbożowych oraz niektórych strączków, orzechów i nasion.
Do najsilniej kwasotwórczych produktów spożywczych możemy zaliczyć:
- mięso królika,
- mięso indyka,
- łososia,
- pstrąga,
- tuńczyka,
- sery żółte i pleśniowe,
- ser feta,
- twaróg,
- płatki owsiane.
Przykładowy jadłospis na diecie alkalicznej
Przygotowaliśmy dla Ciebie przykładowe przepisy diety alkalicznej i jednodniowy jadłospis zgodny z jej głównymi założeniami!
- Śniadanie. Pudding ryżowy na wodzie kokosowej z dodatkiem banana, kiwi, gorzkiej czekolady i pestek dyni.
- II śniadanie. Tosty z pastą z czerwonej fasoli i awokado, rukolą i pomidorem.
- Obiad. Jajko sadzone z ziemniakami, fasolką szparagową i surówką z marchewki z rodzynkami.
- Przekąska. Pieczone chipsy z jarmużu z sosem czosnkowym na jogurcie.
- Kolacja. Zupa krem z batatów i marchewki z dodatkiem komosy ryżowej i pestek dyni.
Skutki uboczne diety alkalicznej
Niekwestionowanym korzystnym aspektem diety alkalicznej jest zachęcanie do zwiększenia spożycia warzyw i owoców. Ale czy w takim razie dieta alkaliczna ma konkretne skutki uboczne?
Jak łatwo zauważyć na podstawie naszego przykładowego jadłospisu, restrykcyjna dieta zasadowa może być niskobiałkowa i niedoborowa. Dzieje się tak, ponieważ ogranicza produkty odzwierzęce oraz roślinne źródła białka i produkty zbożowe.
Tak skonstruowana rygorystyczna dieta alkaliczna może również sprzyjać spadkowi masy ciała i rozwojowi niedożywienia, dlatego nie powinny jej stosować dzieci, osoby starsze, a także kobiety w ciąży.
Wszystkie osoby, które upatrują w diecie alkalicznej sposobu na redukcję masy ciała powinny pamiętać o tym, że skuteczna i zdrowa redukcja wiąże się ze zwiększeniem podaży białka, a nie ograniczeniem jego udziału w diecie [4].
Kontrowersje wokół diety alkalicznej wynikają nie tyle z jej surowych reguł, ile z faktu, że jej założenia nie mają solidnych, wiarygodnych podstaw naukowych.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo – metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Zmień dietę z Respo!
Nie musisz być na rygorystycznej diecie pełnej odgórnie narzuconych zasad, aby osiągnąć swój dietetyczny cel oraz dobrze czuć się w swoim ciele.
W Respo dietetyk online dopasowuje jadłospis idealnie do Twoich potrzeb. Ponadto masz możliwość swobodnej wymiany posiłków, dodawania dań spoza planu, a także oznaczania tylko części zjedzonej porcji. Wszystko to w aplikacji dietetycznej Respo.
Sprawdź już teraz!
Piśmiennictwo:
- Ostrowska L (red). Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce: Warszawa, Wyd. PZWL, 2018.
- Osuna-Padilla IA, Leal-Escobar G, Garza-García CA, Rodríguez-Castellanos FE. Dietary Acid Load: mechanisms and evidence of its health repercussions. Nefrologia. 2019 Jul-Aug;39(4):343-354.
- https://inaturally.com.au/wp-content/uploads/2020/04/The-PRAL-Table.pdf
- Soenen S, Martens EA, Hochstenbach-Waelen A, Lemmens SG, Westerterp-Plantenga MS. Normal protein intake is required for body weight loss and weight maintenance, and elevated protein intake for additional preservation of resting energy expenditure and fat free mass. J Nutr. 2013 May;143(5):591-6.