Anemia u dzieci. Przyczyny, objawy i leczenie
Kluczowe wnioski
- Jednym ze sposobów radzenia sobie z anemią u dzieci jest uzupełnienie diety o produkty bogate w żelazo, takie jak drób, ryby, orzechy czy zielone warzywa liściaste.
- Suplementacja żelazem u dzieci powinna zostać skonsultowana z lekarzem.
Co znajdziesz w artykule:
Przyczyny anemii u dzieci
Niedokrwistość u dzieci, nazywana również anemią, występuje dość często. Dotyczy ona aż 40% maluchów w wieku od 6 miesięcy do 5 lat [1].
Niedokrwistość przez pewien czas może pozostawać w ukryciu, a wraz z upływem czasu objawy anemii u dzieci będą coraz bardziej dawały o sobie znać.
Najczęstszą przyczyną tej przypadłości jest niedobór żelaza w diecie, jednak anemia u dziecka może wystąpić również ze względu na [1]:
- wady wrodzone,
- obfite krwawienia,
- choroby przewlekłe,
- niedobory witaminy A,
- niedobory witaminy B12,
- niedobory kwasu foliowego.
Jak widać, objawy anemii u dzieci występują zarówno na skutek poważnych stanów chorobowych, jak i zaniedbań dietetycznych.
Jeżeli zaobserwujesz niepokojące dolegliwości, zawsze skontaktuj się z lekarzem! Nie martw się jednak na zapas, bo niedokrwistość u dzieci najczęściej wynika z niedociągnięć w jadłospisie [1,2].
Zaraz podpowiemy Ci, jak ją rozpoznać.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietąObjawy anemii u dziecka
O anemii mówimy, gdy hemoglobina u dzieci spada poniżej ustalonych wartości referencyjnych.
Jeżeli stężenie jest zbyt niskie, to organizm nie radzi sobie z transportem tlenu. Prowadzi to do pojawienia się uciążliwych symptomów.
Normy hemoglobiny u dzieci związane są z wiekiem. Przedstawiliśmy je w poniższej tabeli [3].
Wiek | Minimalne stężenie hemoglobiny |
6 miesięcy – 5 lat | ≥11 g/dl |
5-11 lat | ≥11,5 g/dl |
12-14 lat | ≥12 g/dl |
Dziewczęta powyżej 15 roku życia | ≥12 g/dl |
Chłopcy powyżej 15 roku życia | ≥13 g/dl |
Poza odchyleniami w morfologii krwi anemia u dzieci sygnalizuje swoją obecność również w namacalny sposób.
Jaki? Anemia u dziecka i jej objawy to [1]:
- bladość skóry,
- problemy ze snem,
- zawroty i bóle głowy,
- podatność na infekcje,
- zmęczenie, brak energii,
- przyspieszone tętno i oddech,
- duszność (zwłaszcza podczas wysiłku).
Jeżeli zauważysz wyżej wymienione objawy anemii u dziecka, skonsultuj się z pediatrą. Kluczowe będzie wykonanie badań, dzięki którym lekarz rozpozna przyczynę i wprowadzi dopasowaną terapię.
Leczenie anemii u dzieci
Niedokrwistość wykryjemy dzięki wykonaniu odpowiednich badań krwi.
Poza morfologią ważnym parametrem jest stężenie ferrytyny, które informuje nas o zapasach żelaza w organizmie.
Jeżeli u dziecka może wystąpić niedobór żelaza, stężenie ferrytyny nas o tym poinformuje. Istotne może być również sprawdzenie stężenia wybranych witamin i składników mineralnych.
Poza tymi podstawowymi badaniami resztę trzeba dostosować do indywidualnego przypadku, a szersza diagnostyka powinna zostać zlecona przez specjalistę.
Na wizycie u lekarza słyszysz diagnozę – anemia. Co w takim przypadku zrobić? Czy należy się bać?
Jeżeli pojawiła się anemia u dziecka, to można ją skutecznie leczyć. Dokładny przebieg terapii zależy od przyczyny niedokrwistości. Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że dolegliwość wystąpiła z powodu niedoborów pokarmowych – najczęściej żelaza.
W takim przypadku leczenie polega na uzupełnieniu brakującego składnika oraz modyfikacji jadłospisu, które zapobiegną nawrotom.
Żelazo dla dzieci przyjmowane w formie tabletek lub w innej postaci korzystnie wpływa na terapię niedokrwistości [4].
O wprowadzeniu preparatów żelaza powinien jednak zadecydować lekarz. Duży niedobór żelaza u dziecka leczy się preparatami dostępnymi na receptę, więc konsultacja z pediatrą jest niezbędna.
Poza przyjmowaniem leku lub suplementu ważne jest też odpowiednie komponowanie posiłków. Zróżnicowana dieta, w której występują produkty bogate w żelazo, pomoże w leczeniu albo sprawi, że anemia u dzieci w ogóle nie wystąpi.
A co w przypadku, jeżeli niski poziom żelaza u dziecka nie jest przyczyną niedokrwistości? Wtedy postępowanie zależy od czynnika wywołującego anemię i może polegać np. na leczeniu choroby podstawowej.
Normy żelaza u dzieci
Norma żelaza u dzieci określa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik i w dużej mierze zależy od wieku malucha.
Przez pierwsze pół roku zapasy żelaza zgromadzone w życiu płodowym są zużywane na intensywny wzrost organizmu małego człowieka. Potem zaczynają się wyczerpywać, a zapotrzebowanie rośnie.
Często zbiega się to w czasie z momentem wprowadzania do diety malucha posiłków uzupełniających. Właśnie dlatego od samego początku rozszerzania jadłospisu proponuj dziecku posiłki bogate w żelazo [2].
Kolejnym etapem zwiększonego zapotrzebowania jest okres dojrzewania, czyli czas szybkiego wzrostu.
Dodatkowo u dziewczynek pojawiają się miesiączki, które aż do okresu menopauzy odpowiadają za zwiększone zapotrzebowanie na żelazo u kobiet [5].
Niedobór żelaza u dzieci pojawia się, jeśli ilość dostarczanego z dietą składnika nie wystarcza na zaspokojenie potrzeb rozwijającego się organizmu.
Może być to spowodowane m.in. małą różnorodnością produktów, zmniejszonym apetytem albo odrzucaniem przez dziecko niektórych potraw.
Zapotrzebowanie trzeba jednak zaspokoić, a normy żelaza u dzieci wyglądają następująco [5]:
Wiek | Norma RDA (mg/dobę) |
0-6 miesięcy | 0,3 |
7-11 miesięcy | 11 |
1-3 lata | 7 |
4-9 lat | 10 |
Chłopcy 10-12 lat | 10 |
Chłopcy 13-18 lat | 12 |
Dziewczęta od 10 lat do pierwszej miesiączki | 10 |
Dziewczęta po pierwszej miesiączce do 18 roku życia | 15 |
Produkty bogate w żelazo dla dzieci
Jak uzupełnić żelazo u dziecka dietą?
Ten składnik mineralny znajduje się zarówno w produktach zwierzęcych, jak i roślinnych. Występuje jednak pod różnymi postaciami.
Rośliny zawierają tylko żelazo niehemowe, które charakteryzuje się gorszą przyswajalnością. W produktach zwierzęcych występuje natomiast żelazo hemowe – lepiej wchłanialne.
W praktyce żelazo hemowe wchłania się w 15-35%, natomiast niehemowe już tylko w 2-20%. Dokładny stopień przyswajalności zależy od pozostałych składników pokarmowych, które ułatwiają albo ograniczają wchłanianie [6].
Przepisy bogate w żelazo dla dzieci powinny bazować na produktach bogatych w ten składnik odżywczy.
Co więc jeść przy anemii u dzieci? Postaw na poniższe produkty:
- jaja,
- ryby,
- drób,
- orzechy,
- pestki i nasiona,
- chude czerwone mięso,
- zielone warzywa liściaste,
- nasiona roślin strączkowych (fasola, ciecierzyca, soczewica, groch),
- pełnoziarniste produkty zbożowe (kasze np. gryczana, pęczak, amarantus, płatki, pieczywo).
Produkty bogate w żelazo dla dzieci warto podawać obok artykułów, które ułatwiają przyswajanie tego składnika. Szczególnie dotyczy to dań opartych o wyroby roślinne.
Do swoich potraw dodaj:
- warzywa i owoce bogate w witaminę C (porzeczki, kiwi, papryka, natka pietruszki),
- źródła beta-karotenu (marchew, dynia, morele, brzoskwinie),
- produkty zawierające kwasy organiczne (jabłka, kiszonki, koncentrat pomidorowy, chleb na zakwasie) [7,8].
Jakie produkty utrudniają wchłanianie żelaza? Są to: herbata, napary ziołowe i kakao – zawierają polifenole. Najlepiej zrezygnować z podawania tych napojów do posiłku.
Niekorzystnie na przyswajanie żelaza może wpływać także kwas fitynowy obecny między innymi w nasionach roślin strączkowych. Przed ugotowaniem strączków należy je namoczyć z dodatkiem sody oczyszczonej lub octu, a przed gotowaniem wymienić wodę [9,10].
Anemia u dzieci często występuje ze względu na monotonną dietę. Postaraj się, aby Twoje dziecko jadło różnorodnie.
Co w sytuacji, gdy maluchowi zagraża niedokrwistość? Jak uzupełnić żelazo u dziecka? W jadłospisie należy uwzględnić jego źródła, takie jak: mięso, jaja oraz strączki.
Podsumowanie
Prawidłowe żywienie będzie sprzymierzeńcem w zapobieganiu anemii, a jeśli niedokrwistość już się pojawiła, pozwoli podnieść niskie żelazo u dziecka.
Boisz się, że nie dasz sobie rady z odpowiednim przygotowaniem jadłospisu? Spokojnie, nasi dietetycy sprawią, że dieta bogata w żelazo dla dzieci będzie smaczna i łatwa do przygotowania.
Sprawdź naszą ofertę dla dzieci i zadbaj o zdrowie swojego malucha!
Piśmiennictwo:
- WHO, Anaemia, 2023 https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/anaemia
- WHO, Nutritional anaemias: tools for effective prevention and control, 2017 https://www.who.int/publications/i/item/9789241513067
- World Health Organization. (2011). Haemoglobin concentrations for the diagnosis of anaemia and assessment of severity (No. WHO/NMH/NHD/MNM/11.1). World Health Organization.
- Domellöf, M., Braegger, C., Campoy, C., Colomb, V., Decsi, T., Fewtrell, M., … & van Goudoever, J. (2014). Iron requirements of infants and toddlers. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 58(1), 119-129.
- Jarosz, M., Rychlik, E., Stoś, K., & Charzewska, J. (2020). Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie (Vol. 83). Warsaw, Poland: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny.
- Matysiak, M. (2021). Anemia in children: a pediatrician’s view. Acta Haematologica Polonica, 52(4), 402-405.
- Abbaspour, N., Hurrell, R., & Kelishadi, R. (2014). Review on iron and its importance for human health. Journal of research in medical sciences: the official journal of Isfahan University of Medical Sciences, 19(2), 164.
- Kunachowicz, H., Nadolna, I., Iwanow, K., & Przygoda, B. (2016). Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
- El‐Adawy, T. A., Rahma, E. H., El‐Bedawy, A. A., & Sobihah, T. Y. (2000). Effect of soaking process on nutritional quality and protein solubility of some legume seeds. Food/Nahrung, 44(5), 339-343.
- Kibil I. Wege. Dieta roślinna w praktyce. PZWL, 2019. s.111-118.