Witaminy z grupy B. W czym są i jakie mają właściwości?
Kluczowe wnioski
- Witaminy z grupy B biorą udział m.in. w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek. Konkretne właściwości uzależnione są jednak od tego, o której z witamin mówimy. Sprawdź szczegóły w tekście.
- W czym są witaminy B? To zarówno źródła roślinne, jak i zwierzęce. Wyjątkiem jest jedynie witamina B12, która występuje wyłącznie w produktach odzwierzęcych i to właśnie z tego powodu muszą suplementować ją weganie.
Co znajdziesz w artykule:
Witamina B i jej rodzaje
Zajady? Zażyj witaminę B2! Problemy z wypadaniem włosów? Tu najlepiej sprawdzi się witamina B7! W tych wszystkich cyferkach łatwo się pogubić, dlatego tak ważna jest wiedza o tym, co stoi za numerkami i… ile właściwie jest tych witamin z grupy B.
Zacznijmy więc od początku!
Po pierwsze i najważniejsze: witamina B to nie jeden związek, a cała ich grupa.
Choć różni je wiele, od budowy, przez źródła, aż po zestaw funkcji to wszystkie witaminy z grupy B łączą następujące cechy:
- są rozpuszczalne w wodzie – do wchłaniania nie wymagają więc posiłku zawierającego tłuszcz, większość z nich nie kumuluje się w organizmie, a ich przedawkowanie zdarza się bardzo rzadko,
- są związkami azotowymi – wszystkie witaminy z grupy B zawierają w swojej cząsteczce azot (azotu nie znajdziemy za to w witaminach C, A, K, D i E).
No dobrze, a co konkretnie kryje się pod tymi wszystkimi cyferkami? Poznaj witaminy z grupy B!
Podział witamin z grupy B
Podział witamin z grupy B jest następujący [1-4]:
- Witamina B1 – inaczej tiamina lub aneuryna była pierwszą odkrytą witaminą (odkrył ją na początku XX wieku Polak – Kazimierz Funk). Jej wchłanianie odbywa się w jelicie cienkim. Tiamina kumuluje się w organizmie tylko w niewielkich ilościach, a jej nadmiar jest wydalany z moczem. Pewne jej ilości są wytwarzane przez mikrobiotę jelitową.
- Witamina B2 – inaczej ryboflawina wchłania się jelicie cienkim i jest wydalana głównie z moczem. Ryboflawina jest stosowana jako dodatek do żywności – nadaje produktom spożywczym żółtą barwę.
- Witamina B3, znana również jako witamina PP czy też niacyna – to grupa kilku związków, do której zaliczamy kwas nikotynowy, nikotynamid i ich formy koenzymatyczne. Wchłania się w jelicie cienkim i jest wydalana głównie z moczem, a w organizmie kumuluje się tylko w niewielkim stopniu. Pewne ilości witaminy PP mogą być samodzielnie wytwarzane przez organizm z tryptofanu, czyli z jednego z aminokwasów. Do źródeł tryptofanu zaliczamy m.in. płatki owsiane, banany, ryby, mleko i czekoladę. 60 mg tryptofanu pozwala na syntezę ok. 1 mg witaminy PP, więc nie jest to bardzo wydajny proces.
- Witamina B5 – inaczej kwas pantotenowy to jedna z mniej znanych witamin z grupy B. Pewne ilości kwasu pantotenowego są wytwarzane przez mikrobiotę jelitową. Witamina B5 wchłania się w jelicie cienkim w około 40-60%, a jej „konkurencją” w trakcie tego procesu jest witamina B7.
- Witamina B6 – inaczej pirydoksyna to tak naprawdę grupa związków, wśród których pirydoksyna jest tylko jedną z opcji. Funkcję witaminy B6 pełnią także pirydoksal, pirydoksyamina, kwas 4-pirydoksonowy i ich estry fosforanowe. Witamina B6 jest wchłaniana w jelicie cienkim i wydalana z moczem. Pewne jej ilości są magazynowane w mięśniach i w wątrobie.
- Witamina B7, inaczej biotyna lub witamina H (czasem także określana jako witamina B8) – to związek znany głównie ze swojego wpływu na stan włosów i paznokci (choć to niejedyna funkcja biotyny). Pewne jej ilości są produkowane przez mikrobiotę jelitową. Znana jest również antywitamina biotyny – awidyna, której duże spożycie może prowadzić do niedoborów witaminy B7. Źródłem awidyny są surowe białka jaj.
- Witamina B9 lub B11 – czyli inaczej kwas foliowy. W żywności występuje jako tzw. foliany, a w suplementach – jako syntetyczny kwas foliowy. Jest konieczna do syntezy DNA, krwinek, metabolizmu homocysteiny i prawidłowego rozwoju cewy nerwowej płodu, dlatego jej suplementacja u kobiet w ciąży jest obowiązkowa. W pewnej ilości wytwarzana przez mikrobiotę jelitową.
- Witamina B12 – inaczej kobalamina, czyli witamina, której cechą charakterystyczną jest obecność kobaltu w centrum cząsteczki. Witamina B12 wchłania się w jelicie krętym i jest magazynowana (głównie w wątrobie), a jej zapasy wystarczają nawet na kilka lat. Jest konieczna w syntezie DNA, czerwonych krwinek i metabolizmie homocysteiny.
Jak widzisz, wśród witamin z grupy B występują pewne luki: gdzie się podziała witamina B4? A B10? A co z popularnym związkiem znanym jako witamina B17?
Już wyjaśniamy:
- Nazwa witamina B4 jest czasem stosowana do związków, które nie są uznawane za „prawdziwe” witaminy: najczęściej w stosunku do choliny, a rzadziej – karnityny lub adeniny. W organizmie cholina jest wytwarzana w wątrobie, a jej funkcje są związane m.in. ze zdrowiem serca, mięśni, mózgu i prawidłową strukturą komórek. Jej bogatym źródłem żywieniowym są żółtka, podroby, kawior czy siemię lniane.
- Choć biotyna jest czasem określana jako witamina B8 to w niektórych źródłach B8 odnosi się do inozytolu, czyli kolejnego związku, który nie jest tak naprawdę pełnoprawną witaminą. Inozytol jest wytwarzany w organizmie i wpływa m.in. na funkcjonowanie układu nerwowego.
- Witamina B10 to kolejna luka w nazewnictwie witamin z grupy B – niektórzy stosują jednak tę nazwę w stosunku do tzw. PABA – kwasu p-aminobenzoesowego. PABA nie jest uznawany za witaminę, nie są także znane żadne objawy jego niedoboru. Jest on wytwarzany przez mikrobiotę jelitową.
- Witaminą B17 jest określana amigdalina – substancja naturalnie występująca w gorzkich migdałach, a także pestkach, m.in. moreli, śliwek czy wiśni. Substancja ta zyskała swego czasu ogromną popularność jako potencjalny związek przeciwnowotworowy: jej niewielkie dawki nie mają jednak tak naprawdę działania antynowotworowego, a większe ilości amigdaliny… są toksyczne dla człowieka i mogą prowadzić do zatruć. W organizmie amigdalina jest metabolizowana do toksycznego cyjanowodoru, czyli substancji, której chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Amigdalina zdecydowanie nie jest więc witaminą, a raczej dość niebezpieczną modą.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietąWłaściwości witamin z grupy B
Za co odpowiada witamina B? Cóż, odpowiedź na to pytanie zależy od tego… którą witaminę z grupy B mamy na myśli.
Do wspólnych właściwości większości witamin z grupy B należy ich udział w metabolizmie różnego rodzaju związków, głównie węglowodanów, tłuszczów i białek.
To jednak nie wszystko!
Właściwości witamin z grupy B prezentują się następująco [2,5-11]:
- Właściwości witaminy B1 (tiaminy):
- wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- udział w metabolizmie węglowodanów, aminokwasów i procesach energetycznych,
- wpływ na prawidłową produkcję insuliny,
- wspomaganie pracy układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego,
- wpływ na stabilizację błon komórkowych, głównie w komórkach nerwowych,
- udział w syntezie m.in. serotoniny i acetylocholiny.
- Właściwości witaminy B2 (ryboflawiny):
- udział w metabolizmie i uwalnianiu energii z węglowodanów, tłuszczów i białek,
- udział w procesach utleniania i redukcji,
- udział w metabolizmie innych witamin: konkretnie witaminy B6, PP i folianów,
- wpływ na prawidłowy stan skóry i błon śluzowych,
- wpływ na prawidłowe funkcjonowaniu układu odpornościowego, głównie makrofagów,
- udział w metabolizmie leków,
- udział w procesie apoptozy (zaprogramowanej śmierci komórek).
- Właściwości witaminy PP (niacyny):
- udział w reakcjach utleniania i redukcji, a przez to w reakcjach katabolicznych i anabolicznych przebiegających w organizmie,
- udział w syntezie hormonów płciowych, cholesterolu, kwasów tłuszczowych, kortyzolu,
- udział w procesach wytwarzania energii i metabolizmie makroskładników pokarmowych,
- regulacja funkcjonowania układu nerwowego i zapobieganie procesom neurodegeneracyjnym,
- wpływ na prawidłowy stan skóry i błon śluzowych.
- Właściwości witaminy B5 (kwasu pantotenowego):
- udział w przemianach kwasów tłuszczowych w organizmie,
- udział w syntezie cholesterolu, hormonów steroidowych, a także witamin A i D,
- udział w procesach wytwarzania energii,
- udział w syntezie hemoglobiny i neuroprzekaźników,
- wpływ na prawidłowy stan skóry, w tym redukcję objawów trądziku.
- Właściwości witaminy B16 (pirydoksyny):
- udział w metabolizmie aminokwasów,
- udział w syntezie hemu, dopaminy, noradrenaliny, serotoniny i kwasu γ-aminomasłowego (GABA),
- wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, budowę otoczek mielinowych wokół komórek nerwowych oraz zapobieganie padaczce,
- wpływ na metabolizm toksycznej homocysteiny do metioniny (wspólnie z kwasem foliowym i witaminą B12),
- udział w metabolizmie tryptofanu i syntezie niacyny (witaminy PP),
- wpływ na funkcjonowaniu układu odpornościowego – m.in. poprzez wpływ na interleukiny i limfocyty T,
- wpływ na regulację ciśnienia tętniczego.
- Właściwości witaminy B7 (biotyny):
- wpływ na odpowiedni stan skóry, włosów i paznokci,
- udział w procesach wytwarzania energii,
- udział w syntezie kwasów tłuszczowych i metabolizmie leucyny, a także wytwarzaniu glukozy (tzw. procesie glukoneogenezy),
- wpływ na wzrost i rozwój organizmu,
- wpływ na łagodzenie stanu zapalnego i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, głównie limfocytów T i tzw. komórek NK (natural killers).
Na co pomaga witamina B?
Zastosowań witamin z grupy B może być wiele, a wszystko zależy, o której konkretnie witaminie mówimy.
Na co jest witamina B?
Witamina B1 [12-15]:
- wspólnie z witaminą B6 i B12 wspomaga łagodzenie niektórych rodzajów bólu, zwłaszcza ostrego bólu dolnej części pleców,
- odpowiednie spożycie tiaminy zdaje się wpływać na obniżenie ryzyka nadciśnienia, depresji, cukrzycy typu 2 oraz dyslipidemii,
- może wspomagać łagodzenie i leczenie skutków cukrzycy, a konkretnie, neuropatii cukrzycowej i uszkodzeń drobnych naczyń krwionośnych,
- jej wyższe spożycie z dietą wiąże się z mniejszym ryzykiem zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS).
Witamina B2 [15-17]:
- jej wyższe spożycie z dietą wiąże się z mniejszym ryzykiem zespołu napięcia przedmiesiączkowego (dowiedz się więcej o diecie na PMS),
- może wspomagać profilaktykę migrenowego bólu głowy – ryboflawina ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mitochondriów (a dysfunkcje mitochondriów są jedną z możliwych przyczyn migren); witamina B2 wpływa też na obniżenie intensywności bólu w trakcie migreny, a także zmniejsza częstotliwość ataków,
- może obniżać ryzyko zaćmy,
- wspomaga odporność oraz ochronę przed stresem oksydacyjnym i działa przeciwzapalnie,
- ryboflawina to także witamina B na zajady, bo choć to nieprzyjemne zapalenie kącików ust może być związane z niedoborami kilku różnych witamin, to najczęściej jest spowodowane właśnie niedoborem witaminy B2.
Witamina B3 (PP) [18-23]:
- redukuje stężenie cholesterolu LDL i trójglicerydów, a zwiększa stężenie „dobrego” cholesterolu HDL,
- jej odpowiednie spożycie może redukować ciśnienie krwi (choć, co ciekawe, jej zbyt wysokie spożycie może mieć odwrotny efekt),
- ma kluczowy wpływ na zdrowie układu nerwowego i może odgrywać rolę w profilaktyce depresji, choroby Parkinsona i choroby Alzheimera,
- może zmniejszać ryzyko nowotworów skóry (innych niż czerniak),
- może zmniejszać ryzyko migrenowego bólu głowy, a takie właściwości są obserwowane w przypadku spożycia do 21 mg niacyny dziennie (w większych dawkach korzyści pozostają takie same jak przy 21 mg),
- jest korzystna w chorobie stłuszczeniowej wątroby – może obniżać kumulowanie tłuszczu w tym ważnym organie, a także wpływać na redukcję stężeń enzymów wątrobowych we krwi.
Witamina B5 [24,25]:
- suplementacja kwasu pantotenowego może zmniejszać ilość zmian trądzików u osób dotkniętych tym schorzeniem,
- panteina – pochodna kwasu pantotenowego – może wspomagać leczenie dyslipidemii (wpływa na obniżenie stężenia „złego” cholesterolu LDL).
Witamina B6 [10,14,26-31]:
- wspólnie z witaminą B1 i B12 wspomaga łagodzenie niektórych rodzajów bólu, zwłaszcza ostrego bólu dolnej części pleców,
- jej odpowiednie spożycie wiąże się z niższym ryzykiem depresji,
- może wpływać na obniżenie stanu zapalnego u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów (witamina B6 to więc witamina B na stawy),
- wpływa na łagodzenie nudności i wymiotów u kobiet ciężarnych,
- wpływa na łagodzenie objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego związanych z gorszym samopoczuciem, sennością i niepokojem,
- wpływa na metabolizm homocysteiny i, w związku z tym, na redukcję ryzyka chorób sercowo-naczyniowych,
- niektóre badania wskazują, że wyższy poziom witaminy B6 we krwi wiąże się z niższym ryzykiem nowotworu jelita grubego (jednak wyniki badań w tym zakresie nie są jednoznaczne),
- jest czasem skuteczna w leczeniu zajadów – bo te zapalne zmiany w kącikach ust potrafią pojawiać się także przy jej niedoborze,
- wpływa na redukcję ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem, czyli choroby prowadzącej do pogorszenia wzroku.
Witamina B7 [32]:
- może wpływać na poprawę stanu włosów i paznokci – wydaje się jednak, że efekty jej działania występują głównie u osób z niedoborem tej witaminy.
Dawkowanie witaminy B
Jakie jest zapotrzebowanie na witaminy z grupy B? Odpowiedź znajdziemy w polskich „Normach żywienia”, które dają nam informację o tym, jakie ilości poszczególnych witamin z grupy B powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie.
Dobowe zapotrzebowanie na poszczególne witaminy z grupy B wynosi [5]:
Witamina B1:
- 1,1 mg dla kobiet,
- 1,3 mg dla mężczyzn.
Witamina B2:
- 1,1 mg dla kobiet,
- 1,3 mg dla mężczyzn.
Witamina B3 (PP):
- 14 mg dla kobiet,
- 16 mg dla mężczyzn.
Witamina B5:
- 5 mg dla kobiet i mężczyzn.
Witamina B6:
- 1,3 mg dla kobiet i mężczyzn w wieku 19-50 lat,
- 1,5 mg dla kobiet > 50. roku życia,
- 1,7 mg dla mężczyzn > 50. roku życia.
Witamina B7:
- 30 µg dla kobiet i mężczyzn.
Dawkowanie witamin z grupy B u ciężarnych
Nieco inaczej wygląda zapotrzebowanie na witaminy z grupy B w diecie kobiet w ciąży i kobiet karmiących.
Warto w tym miejscu podkreślić, że u kobiet w ciąży obserwuje się szczególny wzrost zapotrzebowania na witaminę B6 (i na foliany, które zostały omówione w oddzielnym wpisie). Zapotrzebowanie na witaminy B w grupie kobiet w ciąży i kobiet karmiących wynosi [5]:
Witamina B1:
- 1,4 mg dla kobiet w ciąży (wzrost zapotrzebowania o 30% w stosunku do okresu przed ciążą),
- 1,5 mg dla kobiet karmiących.
Witamina B2:
- 1,4 mg dla kobiet w ciąży (wzrost zapotrzebowania o 30% w stosunku do okresu przed ciążą),
- 1,6 mg dla kobiet karmiących.
Witamina B3 (PP):
- 18 mg dla kobiet w ciąży (wzrost zapotrzebowania o 30% w stosunku do okresu przed ciążą),
- 17 mg dla kobiet karmiących.
Witamina B5:
- 6 mg dla kobiet w ciąży (wzrost zapotrzebowania o 20% w stosunku do okresu przed ciążą),
- 7 mg dla kobiet karmiących.
Witamina B6:
- 1,9 mg dla kobiet w ciąży (wzrost zapotrzebowania o 45% w stosunku do okresu przed ciążą),
- 2 mg dla kobiet karmiących.
Witamina B7:
- 30 µg dla kobiet w ciąży (takie samo zapotrzebowanie jak przed ciążą),
- 35 µg dla kobiet karmiących.
Co z witaminą B w suplementach?
Aby odpowiedzieć na to pytanie, warto zerknąć na maksymalne dawki poszczególnych witamin z grupy B w zalecanej dziennej dawce suplementów diety według rządowego Zespołu ds. Suplementów Diety.
Dzienne dawki witamin z grupy B w suplementach diety mogą wynosić nie więcej niż [41]:
- witamina B1 – 100 mg,
- witamina B2 – 40 mg,
- witamina PP – 830 mg w formie amidu kwasu nikotynowego LUB 16 mg w formie kwasu nikotynowego,
- witamina B5 – 10 mg pantetyny LUB 200 mg w pozostałych formach (w przeliczeniu na kwas pantotenowy),
- witamina B6 – 18 mg,
- witamina B7 – brak rekomendacji.
Jak widzisz, w przypadku prawie wszystkich witamin z grupy B, maksymalne dzienne dawki znacznie przekraczają zapotrzebowanie.
To dlatego, że większość witamin z grupy B trudno jest przedawkować. Nie są też zwykle obserwowane żadne efekty związane z ich nadmierną ilością w diecie.
Wyjątkiem jest witamina B6 (widać to zresztą porównując jej maksymalną dawkę do innych witamin z grupy B), ale o tym więcej powiemy sobie za chwilę.
Warto też pamiętać, że wymienione wyżej dawki dotyczą suplementów diety – a ilości witamin z grupy B w preparatach leczniczych mogą być wyższe niż te przedstawione powyżej.
Przyczyny niedoboru witamin z grupy B
Jeśli chodzi o przyczyny niedoboru, to wszystko zależy od tego, którą witaminę mamy na myśli. Niedobór niektórych witamin z grupy B potrafi wywoływać charakterystyczne dolegliwości, podczas gdy niedobór innych daje bardzo niespecyficzne objawy [2,5].
Witamina B1 – przyczyny niedoboru:
- nadużywanie alkoholu,
- dieta oparta o produkty z rafinowanej mąki i żywność przetworzoną,
- stan po operacji bariatrycznej,
- choroby wyniszczające, schorzenia układu pokarmowego,
- przewlekłe wymioty, biegunka,
- leki diuretyczne stosowane m.in. w leczeniu niewydolności serca i nadciśnienia oraz niektóre leki stosowane w chemioterapii,
- dializy,
- duża ilość surowych ryb w jadłospisie (surowe ryby zawierają tiaminazę, która rozkłada witaminę B1).
Witamina B2 – przyczyny niedoboru:
- nadużywanie alkoholu,
- starszy wiek,
- źle zbilansowana dieta bezmleczna,
- niektóre leki – m.in. spironolakton stosowany w nadciśnieniu i leczeniu niektórych form trądziku, a także chloropromazyna stosowana w psychiatrii,
- dializy,
- choroby układu pokarmowego.
Witamina PP – przyczyny niedoboru:
- nadużywanie alkoholu,
- choroby układu pokarmowego,
- leki: izoniazyd stosowany w leczeniu gruźlicy, niektóre leki stosowane w trakcie chemioterapii,
- niedoborowa dieta, niedobory niacyny mogą się pojawić m.in., u osób, których dieta opiera się o mąkę kukurydzianą (kukurydza zawiera związki zmniejszające biodostępność niacyny).
Witamina B5 przyczyny niedoboru:
- niedożywienie,
- nadużywanie alkoholu,
- gruźlica,
- mutacje genu kinazy pantotenowej.
Witamina B6 przyczyny niedoboru:
- nadużywanie alkoholu,
- choroby układu pokarmowego,
- niedoborowa dieta lub dieta bogata w mniej biodostępne formy witaminy B6 (dieta wegańska),
- palenie papierosów,
- niektóre leki: m.in. lewodopa stosowana w chorobie Parkinsona, hydralazyna (stosowana w nadciśnieniu), izoniazyd (lek przeciwgruźliczy), doustne środki antykoncepcyjne, teofilina (lek na astmę i przewlekłą obturacyjną chorobę płuc), penicylamina (stosowana m.in. w zatruciach metalami i reumatoidalnej chorobie stawów),
- dializy.
Witamina B7 przyczyny niedoboru:
- choroby układu pokarmowego,
- insulinooporność,
- ciąża,
- nadmierne spożycie surowych jajek (a konkretnie – surowych białek).
Objawy niedoboru witamin z grupy B
Tak wyglądają przyczyny niedoboru poszczególnych witamin z grupy B. Jakie są natomiast objawy [2,5]?
Witamina B1 – niedobór tiaminy jest związany z dość specyficznymi objawami, głównie ze strony układu nerwowego i układu krążenia. Są to:
- choroba beri-beri, która niegdyś stanowiła duży problem, zwłaszcza w krajach, w których podstawę diety stanowiły oczyszczone ziarna ryżu ubogie w witaminę B1. Nieleczona choroba beri-beri może prowadzić do śmierci. Objawy beri-beri zależą od jej postaci:
- postać sucha – zanik mięśni, zaburzenia neurologiczne,
- postać mokra – anoreksja, obrzęki, zaburzenia pracy mózgu i serca (głównie zaburzenia krążenia),
- postać dziecięca – drgawki, anoreksja, zaburzenia krążenia,
- zespół Wernickiego-Korsakowa objawiający się zaburzeniami neurologicznymi i psychiatrycznymi (dezorientacja, problemy z koordynacją ruchów mięśni, problemy z pamięcią); zespół Wernickiego-Korsakowa często występuje u alkoholików,
- inne, mniej specyficzne objawy niedoboru tiaminy to: bóle głowy, drażliwość, gorsze samopoczucie, zaburzenia miesiączkowania.
Witamina B2 – niedobór ryboflawiny objawia się głównie zaburzeniami ze strony skóry, błon śluzowych, oczu i układu nerwowego takimi jak:
- zajady (zapalenie kącików ust),
- zapalenie języka,
- łojotokowe zapalenie skóry,
- suche i zaczerwienione spojówki,
- niedokrwistość,
- pękanie warg,
- bezsenność,
- uczucie piasku pod powiekami,
- łzawienie oczu,
- pieczenie w stopach i pogorszenie koordynacji ruchów,
- zaburzenia widzenia.
Witamina PP – niedobór niacyny jest związany z pelagrą oraz zaburzeniami ze strony układów: nerwowego, pokarmowego oraz skóry. Objawy niedoboru niacyny to:
- pelagra, która charakteryzuje się biegunkami, nudnościami, zapaleniem skóry, ust i języka, a także problemami z pamięcią, zawrotami i bólami głowy, drżeniem rąk i zaburzeniami psychicznymi,
- niedobór witaminy PP może się też objawiać zmęczeniem, osłabieniem, utratą apetytu i chorobami przyzębia.
Witamina B5 – niedobory kwasu pantotenowego zdarzają się bardzo rzadko i są związane z takimi objawami jak:
- trądzik, zmiany skórne i zaburzenia pigmentacji skóry oraz włosów,
- bóle głowy, zmęczenie, zespół palących stóp,
- wymioty i nudności,
- częstsze infekcje,
Witamina B6 – objawy niedoboru pirydoksyny dotyczą głównie układu nerwowego, krwiotwórczego oraz skóry i są to m.in.:
- zapalenie skóry, języka, jamy ustnej,
- zajady,
- łojotokowe zapalenie skóry,
- zaburzenia neurologiczne (m.in. drgawki, neuropatia),
- niedokrwistość,
- egzema,
- nadmierna potliwość.
Witamina B7 – niedobory biotyny nie zdarzają się zbyt często, gdy się jednak pojawią, to do ich objawów zaliczyć możemy:
- wypadanie włosów i łamliwość paznokci,
- brak apetytu, nudności i wymioty,
- czerwoną łuszczącą się wysypkę wokół ust, nosa, oczu,
- omamy,
- depresję,
- letarg.
Przedawkowanie witaminy B
Musisz pamiętać, że witaminy z grupy B łatwo wydalają się z moczem. Dlatego też nawet przyjmowanie ich dużych dawek nie ma więc zwykle żadnych poważnych konsekwencji.
Takie stwierdzenie jest prawdziwe w stosunku do witaminy B1, B2, B5, a także biotyny, w przypadku których nie są obserwowane objawy nadmiernego spożycia.
Nadmiar witaminy PP pod postacią kwasu nikotynowego może prowadzić do uderzeń gorąca i zaczerwienienia twarzy, nie są to jednak poważne konsekwencje.
Wyjątkiem jest witamina B6, a to dlatego, że jej duże dawki mogą wywołać neuropatię obwodową, czyli zaburzenia sensoryczne, głównie w kończynach, np. pod postacią pieczenia, mrowienia czy braku czucia w stopach i dłoniach.
Takie efekty mogą się pojawiać przy przewlekłym stosowaniu dużych dawek witaminy B6 i co najgorsze, mogą być one nieodwracalne. Objawy neurologiczne potrafią się pojawić już przy długim stosowaniu 100 mg witaminy B6 dziennie [5].
W czym jest witamina B?
Gdzie witaminy B występują w pożywieniu?
Witaminy z grupy B traktowane jako całość występują zarówno w produktach zwierzęcych, jak i roślinnych. Jednak ta odpowiedź może się różnić, gdy weźmiemy pod lupę jeden konkretny związek (bo np. witamina B12 występuje tylko w produktach zwierzęcych).
Poniżej znajdziesz listę najlepszych źródeł poszczególnych witamin z grupy B [2,9,42,43]:
Witamina B1 – źródła:
- mąka: pszenna pełnoziarnista, jaglana, gryczana, żytnia, teff, owsiana,
- pieczywo pełnoziarniste,
- kasza gryczana i kasza jaglana, komosa ryżowa,
- ryż brązowy,
- otręby pszenne i zarodki pszenne,
- płatki owsiane ,
- mięso ssaków – najwięcej tiaminy zawiera wieprzowina, dość dużo znajdziesz jej też w cielęcinie i baraninie,
- kaczka i gęś,
- ryby – duże ilości witaminy B1 znajdują się w łososiu, makreli, morszczuku, gładzicy, flądrze, sandaczu, pstrągu, tuńczyku i węgorzu,
- niektóre warzywa: czosnek, chrzan, jarmuż, groszek, kapusta, kalafior, koperek, kukurydza, por, pietruszka, szpinak, szparagi,
- nasiona roślin strączkowych – najwięcej tiaminy zawiera soczewica,
- awokado,
- mandarynki,
- orzechy i nasiona: najwięcej tiaminy zawierają pistacje, orzeszki ziemne, nasiona słonecznika i sezam.
Witamina B2 – źródła:
- mleko i jego przetwory – najwięcej ryboflawiny zawierają sery podpuszczkowe, jednak jej duże ilości są obecne właściwie we wszystkich produktach mlecznych,
- jajka,
- mięso ssaków, indyk, kaczka,
- ryby – najwięcej witaminy B2 zawierają makrela, sandacz, śledzie i węgorz,
- mąka z amarantusa, z teff, jaglana, kukurydziana i żytnia pełnoziarnista,
- kasza gryczana i jaglana,
- płatki owsiane,
- otręby i zarodki pszenne,
- niektóre warzywa: brokuły, brukselka, dynia, czosnek, chrzan, groszek, jarmuż, kalafior, papryka, szpinak, szparagi,
- awokado,
- banany,
- orzechy i nasiona, zwłaszcza sezam i migdały,
- pieczarki,
- suszone owoce: banany, morele, śliwki.
Witamina PP – źródła:
- mięso ssaków i drób,
- ryby – najwięcej niacyny znajduje się w halibucie, gładzicy, łososiu, makreli, pstrągu sardynkach i tuńczyku,
- mąka: jaglana, gryczana, pszenna pełnoziarnista,
- komosa ryżowa,
- kasza gryczana, jęczmienna i jaglana,
- ryż brązowy i ryż preparowany,
- pieczywo pszenne pełnoziarniste i graham,
- płatki jęczmienne i pszenne,
- otręby i zarodki pszenne,
- niektóre warzywa: bób, groszek, jarmuż, kukurydza, maniok, papryka czerwona, pietruszka, pomidory, szparagi, ziemniaki,
- nasiona roślin strączkowych,
- pieczarki,
- awokado,
- suszone owoce: najwięcej niacyny zawierają suszone daktyle i morele,
- orzechy i nasiona: najwięcej witaminy PP znajduje się w orzeszkach ziemnych, sezamie i nasionach słonecznika.
Witamina B5 – źródła:
- kurczak,
- wołowina,
- podroby,
- przetwory pomidorowe,
- ziemniaki,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- jajka,
- nasiona roślin strączkowych,
- awokado,
- arbuz,
- ryby – najwięcej: łosoś i pstrąg,
- orzechy i nasiona – najwięcej: orzeszki ziemne.
Witamina B6 – źródła:
- jajka,
- mięso: cielęcina, wieprzowina, wołowina, drób,
- podroby,
- ryby – najwięcej witaminy B6 znajduje się w halibucie, łososiu, makreli, pstrągu, tuńczyku i śledziach,
- mąka: z amarantusa, jaglana, kukurydziana, pszenna pełnoziarnista, teff, żytnia pełnoziarnista,
- kasza gryczana, jaglana, jęczmienna,
- ryż brązowy i ryż preparowany,
- pieczywo pełnoziarniste,
- płatki jęczmienne, owsiane, pszenne, żytnie,
- otręby i zarodki pszenne,
- niektóre warzywa: brukselka, jarmuż, kapusta, papryka, pietruszka, por, seler, szpinak, ziemniaki,
- nasiona roślin strączkowych,
- awokado,
- banany,
- rodzynki, suszone morele, śliwki, daktyle, figi i banany,
- orzechy i nasiona – najwięcej witaminy B6 znajduje się w orzechach włoskich i laskowych, maku, sezamie i nasionach słonecznika.
Witamina B7 – źródła:
- mięso,
- jajka,
- ryby – najwięcej w stynce,
- mleko i jego przetwory – najwięcej w serach pleśniowych i twarogu,
- awokado,
- truskawki,
- pomidory,
- orzechy i nasiona – głównie migdały, orzeszki ziemne, nasiona słonecznika,
- szpinak,
- fasolka szparagowa,
- nasiona roślin strączkowych.
Zbilansuj swoją dietę z Respo!
Witaminy z grupy B są konieczna dla utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia, a kluczem do ich odpowiedniego spożycia jest zróżnicowana dieta oparta o żywność nisko przetworzoną.
Masz wątpliwości czy Twój codzienny jadłospis na pewno zawiera odpowiednie ilości witamin z grupy B?
Nasi eksperci pomogą tak ułożą dla Ciebie dietę, by była pyszna, zdrowa, smaczna i bogata we wszystkie składniki odżywcze (nie tylko witaminy z grupy B!).
Sprawdź, jak wiele korzyści zapewni Ci dieta online od Respo.
Piśmiennictwo:
- Gawęcki J. Żywienie człowieka, Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN; 2017.
- Włodarek D, Lange E, Kozłowska L. Dietoterapia. Warszawa: PZWL; 2014.
- Richard DM, Dawes MA, Mathias CW, Acheson A, Hill-Kapturczak N, Dougherty DM. L-tryptophan: basic metabolic functions, behavioral research and therapeutic indications. International Journal of Tryptophan Research. 2009;2:IJTR. S2129.
- Morowitz MJ, Carlisle EM, Alverdy JC. Contributions of intestinal bacteria to nutrition and metabolism in the critically ill. Surgical Clinics. 2011;91(4):771-85.
- Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020.
- Bâ A. Metabolic and structural role of thiamine in nervous tissues. Cellular and Molecular Neurobiology. 2008;28:923-31.
- Mosegaard S, Dipace G, Bross P, Carlsen J, Gregersen N, Olsen RKJ. Riboflavin deficiency—implications for general human health and inborn errors of metabolism. International Journal of Molecular Sciences. 2020;21(11):3847.
- Calderón‐Ospina CA, Nava‐Mesa MO. B Vitamins in the nervous system: Current knowledge of the biochemical modes of action and synergies of thiamine, pyridoxine, and cobalamin. CNS neuroscience & therapeutics. 2020;26(1):5-13.
- Miller JW, Rucker RB. Pantothenic acid. Present knowledge in nutrition: Elsevier; 2020. p. 273-87.
- Stach K, Stach W, Augoff K. Vitamin B6 in health and disease. Nutrients. 2021;13(9):3229.
- Agrawal S, Agrawal A, Said HM. Biotin deficiency enhances the inflammatory response of human dendritic cells. American Journal of Physiology-Cell Physiology. 2016;311(3):C386-C91.
- Beltramo E, Mazzeo A, Porta M. Thiamine and diabetes: back to the future? Acta Diabetologica. 2021;58(11):1433-9.
- Duc HN, Oh H, Yoon IM, Kim M-S. Association between levels of thiamine intake, diabetes, cardiovascular diseases and depression in Korea: a national cross-sectional study. Journal of nutritional science. 2021;10:e31.
- Calderon-Ospina C-A, Nava-Mesa MO, Arbeláez Ariza CE. Effect of combined diclofenac and B vitamins (thiamine, pyridoxine, and cyanocobalamin) for low back pain management: systematic review and meta-analysis. Pain Medicine. 2020;21(4):766-81.
- Chocano-Bedoya PO, Manson JE, Hankinson SE, Willett WC, Johnson SR, Chasan-Taber L, et al. Dietary B vitamin intake and incident premenstrual syndrome. The American journal of clinical nutrition. 2011;93(5):1080-6.
- Suwannasom N, Kao I, Pruß A, Georgieva R, Bäumler H. Riboflavin: the health benefits of a forgotten natural vitamin. International Journal of Molecular Sciences. 2020;21(3):950.
- Chen Y-S, Lee H-F, Tsai C-H, Hsu Y-Y, Fang C-J, Chen C-J, et al. Effect of Vitamin B2 supplementation on migraine prophylaxis: a systematic review and meta-analysis. Nutritional Neuroscience. 2022;25(9):1801-12.
- Stolarek W, Stolarek D, editors. Farmakoterapia zaburzeń lipidowych w praktyce. Wybrane aspekty z wytycznych European Society of Cardiology i European Atherosclerosis Society. Forum Medycyny Rodzinnej; 2019.
- Zhang Z, Liu M, Zhou C, He P, Zhang Y, Li H, et al. Evaluation of dietary niacin and new-onset hypertension among Chinese adults. JAMA Network Open. 2021;4(1):e2031669-e.
- Gasperi V, Sibilano M, Savini I, Catani MV. Niacin in the central nervous system: an update of biological aspects and clinical applications. International journal of molecular sciences. 2019;20(4):974.
- Chen AC, Martin AJ, Choy B, Fernández-Peñas P, Dalziell RA, McKenzie CA, et al. A phase 3 randomized trial of nicotinamide for skin-cancer chemoprevention. New England journal of medicine. 2015;373(17):1618-26.
- Liu H, Wang L, Chen C, Dong Z, Yu S. Association between Dietary Niacin Intake and Migraine among American Adults: National Health and Nutrition Examination Survey. Nutrients. 2022;14(15):3052.
- Kashyap ML, Ganji S, Nakra NK, Kamanna VS. Niacin for treatment of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD): novel use for an old drug? Journal of clinical lipidology. 2019;13(6):873-9.
- Yang M, Moclair B, Hatcher V, Kaminetsky J, Mekas M, Chapas A, et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled study of a novel pantothenic Acid-based dietary supplement in subjects with mild to moderate facial acne. Dermatology and therapy. 2014;4:93-101.
- Evans M, Rumberger JA, Azumano I, Napolitano JJ, Citrolo D, Kamiya T. Pantethine, a derivative of vitamin B5, favorably alters total, LDL and non-HDL cholesterol in low to moderate cardiovascular risk subjects eligible for statin therapy: a triple-blinded placebo and diet-controlled investigation. Vascular health and risk management. 2014:89-100.
- Wu Y, Zhang L, Li S, Zhang D. Associations of dietary vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, and vitamin B12 with the risk of depression: a systematic review and meta-analysis. Nutrition Reviews. 2022;80(3):351-66.
- Huang S, Wei JC, Wu D, Huang Y. Vitamin B6 supplementation improves pro-inflammatory responses in patients with rheumatoid arthritis. European journal of clinical nutrition. 2010;64(9):1007-13.
- Khorasani F, Aryan H, Sobhi A, Aryan R, Abavi-Sani A, Ghazanfarpour M, et al. A systematic review of the efficacy of alternative medicine in the treatment of nausea and vomiting of pregnancy. Journal of Obstetrics and Gynaecology. 2020;40(1):10-9.
- Sayehmiri K, Asadi-Samani M, Bahmani M. Effects of vitamin B6 on premenstrual syndrome: A systematic review and meta-Analysis.
- Larsson SC, Orsini N, Wolk A. Vitamin B6 and risk of colorectal cancer: a meta-analysis of prospective studies. Jama. 2010;303(11):1077-83.
- Merle BM, Barthes S, Féart C, Cougnard-Grégoire A, Korobelnik J-F, Rougier M-B, et al. B Vitamins and Incidence of Advanced Age-Related Macular Degeneration: The Alienor Study. Nutrients. 2022;14(14):2821.
- Patel DP, Swink SM, Castelo-Soccio L. A review of the use of biotin for hair loss. Skin appendage disorders. 2017;3(3):166-9.
- Ilhan C. Serum levels of thyroid hormone, vitamin B12, vitamin D3, folic acid, and Ferritin in Chalazion. Ocular Immunology and Inflammation. 2022;30(4):776-80.
- Malekahmadi M, Farrahi F, Tajdini A. Serum vitamin A levels in patients with chalazion. Medical Hypothesis, Discovery and Innovation in Ophthalmology. 2017;6(3):63.
- Wang J, Wu Y, Liu S, Lin Y, Lu P. Vitamin B12 for herpetic neuralgia: a meta-analysis of randomised controlled trials. Complementary therapies in medicine. 2018;41:277-82.
- Jenkins DJ, Spence JD, Giovannucci EL, Kim Y-i, Josse R, Vieth R, et al. Supplemental vitamins and minerals for CVD prevention and treatment. Journal of the American College of Cardiology. 2018;71(22):2570-84.
- Elbarbary NS, Ismail EAR, Zaki MA, Darwish YW, Ibrahim MZ, El-Hamamsy M. Vitamin B complex supplementation as a homocysteine-lowering therapy for early stage diabetic nephropathy in pediatric patients with type 1 diabetes: A randomized controlled trial. Clinical Nutrition. 2020;39(1):49-56.
- Lewis JE, Tiozzo E, Melillo AB, Leonard S, Chen L, Mendez A, et al. The effect of methylated vitamin B complex on depressive and anxiety symptoms and quality of life in adults with depression. International Scholarly Research Notices. 2013;2013.
- Stough C, Scholey A, Lloyd J, Spong J, Myers S, Downey LA. The effect of 90 day administration of a high dose vitamin B‐complex on work stress. Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental. 2011;26(7):470-6.
- Ulotka dołączona do opakowania: informacja dla pacjenta “Vitaminum B compositum, tabletki drażowane”
- Zespół do spraw Suplementów Diety: Maksymalne poziomy witamin w suplementach diety, https://www.gov.pl/web/gis/zespol-do-spraw-suplementow-diety
- Kunachowicz H, Przygoda B, Nadolna I, Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa 2020.
- Staggs CG, Sealey WM, McCabe BJ, Teague AM, Mock DM. Determination of the biotin content of select foods using accurate and sensitive HPLC/avidin binding. Journal of Food Composition and Analysis. 2004;17(6):767-76.