Ranking wege gotowców. Najlepsze i najgorsze produkty

Ranking wege gotowców. Najlepsze i najgorsze produkty

Tofu, tempeh, napoje roślinne, a może granulat sojowy? Obecnie na sklepowych półkach znajdziemy mnóstwo wegańskich zamienników dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Nic więc dziwnego, że kwitnie także rynek gotowców na ich bazie, m.in. gotowych dań, roślinnych kotletów czy past kanapkowych. Które z nich wybierać?

Co zaliczamy do wege gotowców?

Grupa wege gotowców rozrasta się rok po roku i nic dziwnego, bo rośnie też zapotrzebowanie na tego typu produkty.

Co do niej zaliczamy?

Tak naprawdę wege gotowce to wszystko to, co zostało już (przynajmniej częściowo) przygotowane do spożycia i wymaga np. jedynie podgrzania, zalania wodą albo jest już gotowe do zjedzenia.

Do wege gotowców zaliczamy więc np.:

  • gotowe dania obiadowe,
  • gotowe wegańskie kotlety, gyros, burgery i inne zamienniki mięsa,
  • owsianki, jaglanki itp., przygotowane na wegańskim odpowiedniku mleka,
  • batoniki, wafelki i inne słodycze,
  • pasty kanapkowe, smalce, hummus.

Kiedy sięgać po wege gotowce?

Wegańskie gotowce o dobrym składzie i wartości odżywczej sprawdzą się np. wtedy gdy:

  • nie mamy czasu na gotowanie,
  • nie mamy pomysłu jak przygotować wegański odpowiednik popularnych dań,
  • nie mamy składników potrzebnych, by przygotować wege odpowiedniki potraw,
  • jesteśmy poza domem – np. w pracy, na uczelni.

Oczywiście wege gotowce to pomysł nie tylko dla wegan i dobrze sprawdzą się również w diecie typowego „mięsożercy”, białko roślinne jest bowiem bardzo zdrowe. 

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Czy wege gotowce mogą być elementem zdrowej diety?

Na polskim rynku znajdziemy naprawdę mnóstwo wegańskich gotowców o dobrym składzie i wartości odżywczej. Jak najbardziej można je więc włączać do diety.

Warto pamiętać, że zamienniki produktów zwierzęcych powinny im mniej więcej odpowiadać wartością odżywczą.

Dobrze więc gdyby wegańskie kotlety zawierały 15-20 g białka na 100 g, wege nabiał był wzbogacony w wapń, a wszystkie wegańskie odpowiedniki produktów zwierzęcych były wzbogacane w witaminę B12. Dzięki temu zbilansowanie diety wegańskiej będzie łatwiejsze.

Mając to na uwagę, warto powiedzieć, że wegańskie produkty jak najbardziej mogą się znaleźć w zdrowych dietach.

Dowodem są diety Centrum Respo, w których gotowce (nie tylko te wegańskie) również mają swoje miejsce. Dzięki temu przygotowanie diety jest szybsze, co jest ważne zwłaszcza wtedy, gdy podopieczni mają mało czasu na gotowanie, np. ze względu na dzieci czy pracę.

Metoda Respo z którą Polacy zgubili ponad 500 tys. kg.

Jak stworzyliśmy nasz ranking wege gotowców?

Tworząc ranking wege gotowców, pod uwagę wzięliśmy te produkty, które stanowią zamiennik dla tradycyjnie zwierzęcych wersji tego samego asortymentu.

Czyli np.:

  • wegańskie zamienniki mięsa (kotlety, klopsy itp.) oraz zamienniki ryb,
  • wegańskie słodycze takie jak batoniki w czekoladzie, wafelki z nadzieniem,
  • wegańskie pasty i pasztety (czyli zamiennik dla tradycyjnych past jajecznych, rybnych, mięsnych pasztetów),
  • wegańskie, gotowe owsianki,
  • wegańskie zamienniki dla tradycyjnie „zwierzęcych” obiadów, np. bigosu, gołąbków, pierogów, spaghetti itp.

Nie znajdziesz tu więc produktów naturalnie wegańskich takich jak np. gorzka czekolada, tradycyjnie bezmięsne zupy (np. zupy krem) czy sałatki bez dodatków zwierzęcych. 

W wybranych produktach ocenialiśmy:

  • zawartość składników, które należy ograniczyć w diecie – czyli kalorii, cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych i soli,
  • zawartość błonnika pokarmowego – im więcej, tym lepiej, błonnik ma bowiem pozytywny wpływ na zdrowie,
  • zawartość białka – produkty z wysoką zawartością białka dostały „plusa”, zwłaszcza jeśli zastępują naturalnie wysokobiałkowe mięso czy ryby,
  • długość składu i substancje dodatkowe – uwagę zwróciliśmy zwłaszcza na zawartość konserwantów,
  • obecność niepożądanych dodatków – takich jak olej palmowy czy syrop glukozowy,
  • to, czy gotowiec został wzbogacony w witaminę B12 – ta witamina naturalnie jest obecna w produktach zwierzęcych.

Ranking wege gotowców

Wege gotowce podzieliliśmy na 3 kategorie:

  • dobry wybór, czyli te gotowce, które warto wybierać gdy szukamy dobrego jakościowo dania gotowego w wersji wege, wegańskiej pasty, deseru czy półproduktu (takiego jak wege „mięso”),
  • niezły wybór, czyli gotowce o nie najgorszym składzie i wartości odżywczej, które mimo wszystko mogłyby być lepsze,
  • odradzane produkty, czyli gotowce o słabym składzie i/lub wartości odżywczej, które lepiej odłożyć z powrotem na półkę.

🥇Ranking wege gotowców 2025

Najzdrowszy wybór

Go Vege Gyros - Roślinny na bazie grochu

Skład: woda, ekstrudowane białko grochu 33,2%, olej rzepakowy, białko pszenne, przyprawy (w tym papryka, oregano), sól, cukier, cukier palony, aromaty.

Wartości odżywcze na 100 g: 300 kcal, tłuszcz 19 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,7 g, węglowodany 8,7 g, w tym cukry 3,2 g, błonnik 3,1 g, białko 22 g, sól 1,9 g.

Gyros ma świetny, krótki skład bez żadnych dodatków, dobry również dla tych, którzy chcą unikać soi. Plusem jest także wysoka zawartość białka, zbliżona do mięsa kurczaka.

Go Active - Tofu z makaronem teriyaki

Skład: makaron orzo 42% (mąka z pszenicy durum, woda, olej rzepakowy), sos teriyaki 30% [woda, koncentrat soku jabłkowego, cukier trzcinowy, czosnek, sos sojowy (woda, soja, pszenica, sól), skrobia kukurydziana, białko grochu, sól, koncentrat soku z cytryny, przyprawy], tofu 18% (woda, soja, sól), warzywa 9% [soczewica zielona 6%, kiełki stir-fry 2% (fasola Mung, soczewica zielona, soczewica brązowa, cieciorka), marchew 1%].

Wartości odżywcze na 100 g: 140 kcal, tłuszcz 2,3 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,3 g, węglowodany 23 g, w tym cukry 5,7 g, błonnik 1 g, białko 7,1 g, sól 0,76 g.

Dobry wybór dla tych, którzy szukają gotowego, wegańskiego dania. Skład jest naturalny, bez zbędnych dodatków – plus również za dodatek warzyw.

Primavika - Fasola a'la po bretońsku

Skład: woda, fasola „Jaś” 47%, koncentrat pomidorowy 18%, cebula, teksturowane białko sojowe 7%, cukier, skrobia kukurydziana, hydrolizaty białka roślinnego (zawierają soję), sól, olej rzepakowy, przyprawy, warzywa suszone (pasternak, marchew, seler, pietruszka, por), przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, zioła (zawierają seler), aromat z ekstraktu drożdżowego.

Wartości odżywcze na 100 g: 106 kcal, tłuszcz 0,9 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0 g, węglowodany 17 g, w tym cukry 4,1 g, błonnik 3,3 g, białko 6,1 g, sól 0,68 g.

Danie ma dobry, naturalny skład i stosunkowo niską zawartość kalorii. Plusem jest także stosunkowo mała ilość soli, a dość duża – błonnika.

Dary Natury - Ekologiczny bigos z grzybami wegetariański

Skład: kapusta kiszona, olej rzepakowy, woda, grzyby 6,3%, marchew, papryka ostra, cukier trzcinowy, sól, przyprawy.

Wartości odżywcze na 100 g: 134 kcal, tłuszcz 7,8 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,5 g, węglowodany 12,3 g, w tym cukry 0,2 g, błonnik b.d., białko 5,2 g, sól 0,2 g.

Krótki, naturalny skład bez żadnych dodatków złożony z prawie samych warzyw. Trzeba jednak pamiętać, by dołożyć źródło białka, jeśli ma to być pełnowartościowy obiad.

Vega Up Meal - Wegańskie flaczki z boczniaków

Skład: woda, grzyby – boczniaki 23%, cebula 12%, pieczarki 4%, marchew 3,7%, skrobia, sól, olej rzepakowy, substancja żelująca: agar, skrobia modyfikowana, pieprz, czosnek, lubczyk 0,05%, gałka muszkatołowa, kurkuma.

Wartości odżywcze na 100 g: 37 kcal, tłuszcz 1,4 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,1 g, węglowodany 4,4 g, w tym cukry 1 g, błonnik 2,6 g, białko 1,2 g, sól 0,9 g.

Bardzo dobry, krótki skład z tylko jednym, naturalnym dodatkiem. Dodatkową zaletą może być niska kaloryczność dania.

Primavika - Gołąbki roślinne z kaszą jaglaną

Skład: woda, kapusta biała 43%, pieczarki 13%, koncentrat pomidorowy 13%, marchew, kasza jaglana 5,5% (kasza jaglana 5%, mąka jaglana 0,5%), teksturowane białko sojowe, cebula, skrobia kukurydziana, olej rzepakowy, sól, warzywa suszone (pasternak, marchew, seler, pietruszka, por), sos sojowy (woda, soja, sól), zioła (zawierają seler), przyprawy (zawierają gorczycę).

Wartości odżywcze na 100 g: 47 kcal, tłuszcz 1,5 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,1 g, węglowodany 6,8 g, w tym cukry 2,6 g, błonnik 1,4 g, białko 2,7 g, sól 0,93 g.

Wegańskie gołąbki od marki Primavika mają dobry skład bez żadnych zbędnych dodatków, a ze względu na dodatek kaszy jaglanej będą także dobrym źródłem żelaza. Ich dodatkową zaletą jest także niska kaloryczność.

Dobra Kaloria - Roślinny gyros

Skład: woda, teksturowane białko grochu 34%, olej rzepakowy, naturalne aromaty, przyprawy, papryka słodka czerwona suszona, sol.

Wartości odżywcze na 100 g: 300 kcal, tłuszcz 20 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,7 g, węglowodany 7 g, w tym cukry 1,1 g, błonnik 3 g, białko 22 g, sól 1,2 g.

Gyros ma wręcz modelowy skład, dobry również dla tych, którzy unikają soi. Jego dodatkowym plusem jest zawartość białka podobna jak w mięsie.

Dobra Kaloria - Roślinne klopsiki klasyczne

Skład: woda, teksturowane białko pszenicy (białko pszenne, mąka pszenna), olej rzepakowy, mąka słonecznikowa odtłuszczona, cebula suszona (2,6%), łupina nasienna babki jajowatej, ekstrakt przypraw, naturalne aromaty, przyprawy, cebula smażona (1,4%) (cebula, olej rzepakowy), sól, sok z buraka w proszku.

Wartości odżywcze na 100 g: 290 kcal, tłuszcz 18 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,8 g, węglowodany 11 g, w tym cukry 3,3 g, błonnik 3,4 g, białko 20 g, sól 1,7 g.

Kotlety mają bardzo dobry skład, bez żadnych zbędnych dodatków. Plusem jest też wysoka zawartość białka.

Heura - Nuggetsy chrupiące

Skład: woda, koncentrat białka sojowego (14%), mąka ryżowa, olej rzepakowy (7%), aromaty, mąka kukurydziana, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, oliwa z oliwek extra virgin (1,6%), stabilizator (metyloceluloza), błonnik roślinny, sól, dekstroza i witamina B12.

Wartości odżywcze na 100 g: 220 kcal, tłuszcz 8,5 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,4 g, węglowodany 16 g, w tym cukry 3,3 g, błonnik 5 g, białko 13 g, sól 0,9 g.

Skład nuggetsów jest bardzo dobry, z tylko jednym, naturalnym dodatkiem. Dodatkowy plus za wysoką zawartość błonnika i wzbogacenie produktu w witaminę B12.

Pan Pomidor - Fasolka z tofu wędzonym w sosie pomidorowym

Skład: fasola biała ugotowana 31%, woda, pomidory 13%, tofu wędzone 8% (woda, ziarno soi, sól, substancja wiążąca – siarczan wapnia, aromat dymu wędzarniczego), marchew, cebula, koncentrat pomidorowy 3%, cukier, olej rzepakowy, sól, śliwka suszona, sól morska wędzona, czosnek, mieszanka przypraw (zawiera gorczycę), majeranek.

Wartości odżywcze na 100 g: 75 kcal, tłuszcz 2,2 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,3 g, węglowodany 6,6 g, w tym cukry 6,3 g, błonnik 4,8 g, białko 4,6 g, sól 1,4 g.

Danie ma bardzo dobry, krótki skład. Jego zaletą jest także niska zawartość kalorii.

Plantway - Kapitalny tuńczyk z samych roślin

Skład: woda, olej rzepakowy, białko grochu 25%, błonniki (grochowy, bambusowy), aromaty naturalne, witamina B12.

Wartości odżywcze na 100 g: 363 kcal, tłuszcz 29 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,4 g, węglowodany 1,4 g, w tym cukry poniżej 0,5 g, błonnik 2,4 g, białko 21 g, sól 1,4 g.

Wegański zamiennik ryby to wciąż dość rzadki widok – ten wege tuńczyk ma jednak świetny skład i dobrą wartość odżywczą, a dodatkowo zawiera dodatek witaminy B12.

Pan Pomidor - Strogonow z pieczarkami i papryką w sosie pomidorowym

Skład: pomidory 22%, pieczarki 21%, cebula, woda, papryka czerwona 11%, marchew, koncentrat pomidorowy 4%, kostki sojowe (odtłuszczona mąka sojowa), olej rzepakowy, ogórek kiszony (ogórki, woda, sól, mieszanka przypraw), sól, cukier, czosnek, papryka słodka, majeranek, kozieradka, pieprz ziołowy (zawiera gorczycę), papryka chilli.

Wartości odżywcze na 100 g: 58 kcal, tłuszcz 2,1 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,2 g, węglowodany 5 g, w tym cukry 5,1 g, błonnik 2,4 g, białko 3,3 g, sól 0,9 g.

Strogonow ma bardzo dobry skład, naturalny i z mnóstwem warzyw. Plus również za dużą ilość przypraw i niską kaloryczność produktu.

Garden Gourmet - Mini Burger Wegański

Skład: marchew 28%, brokuł 20%, kasza bulgur (z pszenicy) 12%, komosa ryżowa (quinoa) 9%, woda, oleje roślinne (rzepakowy, słonecznikowy) w zmiennych proporcjach, cebula smażona (cebula, oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy)), zioła (kolendra, liść pietruszki), regulator kwasowości (ocet buforowany), skrobia kukurydziana, izolat białka sojowego, błonnik z owoców cytrusowych, sól, stabilizator (metyloceluloza), przyprawy.

Wartości odżywcze na 100 g: 150 kcal, tłuszcz 5,9 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,5 g, węglowodany 17 g, w tym cukry 2,3 g, błonnik 5 g, białko 4,5 g, sól 0,95 g.

Ciekawa opcja wśród roślinnych burgerów, w składzie dominują bowiem marchewka i brokuł. Sam skład jest naturalny i dobry, trzeba jednak pamiętać, że ze względu na niską zawartość białka nie jest to najlepszy zamiennik mięsa.

Vivera - Roślinne klopsiki warzywne

Skład: odtworzone białka roślinne 46% (sojowe 27%, pszenne 19%), warzywa w zmiennych proporcjach 37% (marchew, groszek zielony, cebula, papryka czerwona, kukurydza), olej słonecznikowy, skrobia ziemniaczana, aromat, ocet spirytusowy, substancja zagęszczająca (metyloceluloza), pomidory w proszku, białko ziemniaczane, sól morska, zioła i przyprawy, błonnik ziemniaczany, cebula w proszku, naturalny aromat, czosnek w proszku, maltodekstryna, żelazo, witamina B12.

Wartości odżywcze na 100 g: 165 kcal, tłuszcz 5,4 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,7 g, węglowodany 11 g, w tym cukry 2,8 g, błonnik 4,6 g, białko 15 g, sól 1,3 g.

Skład i wartość odżywcza właściwie bez zastrzeżeń. Dodatkowy plus za wzbogacenie klopsików w witaminę B12.

BezMięsny - kebab

Skład: woda, białko pszenne 35%, marynata chilli 20% (olej rzepakowy, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, ocet jabłkowy, ocet spirytusowy), olej rzepakowy, pomidor suszony, fermentowany sos sojowy (soja, pszenica, maltodekstryna, sól), błonnik pszenny, płatki drożdżowe nieaktywne, mąka sojowa, przyprawy, skrobia ziemniaczana, sól, ekstrakty przypraw.

Wartości odżywcze na 100 g: 289 kcal, tłuszcz 16,3 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,1 g, węglowodany 5,7 g, w tym cukry 2,8 g, błonnik 5,95 g, białko 27 g, sól 2,1 g.

Kebab ma dobry skład bez zbędnych dodatków. Plusem jest także wysoka zawartość błonnika oraz białka.

So Food - Gołąbki wegańskie w sosie pomidorowym

Skład: woda, kapusta biała 30%, farsz 16% [pieczarki 8,3%, ryż biały 4%, cebula, olej rzepakowy, marchew, grzyby suszone (podgrzybek, pieczarka), sól, przyprawy], pomidory 13%, cebula, koncentrat pomidorowy 5,5%, cukier, olej rzepakowy, skrobia modyfikowana, sól, przyprawy.

Wartości odżywcze na 100 g: 74 kcal, tłuszcz 2,7 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,2 g, węglowodany 9,8 g, w tym cukry 3,2 g, błonnik b.d., białko 1,7 g, sól 1 g.

Dobry, prosty skład bez żadnych zbędnych dodatków. Plus również za duży udział warzyw. Trzeba jednak pamiętać, że zawartość białka jest tu za niska na pełnowartościowy obiad.

Food House - Wege Spaghetti Bolognese

Skład: wegański sos bolognese (53,3%) [woda, koncentrat pomidorowy (27,4% w sosie), teksturowane białko sojowe (6,1% w sosie), marchewka, cebula, olej rzepakowy, seler, cukier, przyprawy (zawierają seler), sól, czosnek, ocet w proszku, aromaty (w tym aromat dymu wędzarniczego)], makaron spaghetti gotowany 46,7% [semolina z pszenicy, twardej, woda, olej rzepakowy, sól].

Wartości odżywcze na 100 g: 132 kcal, tłuszcz 3,9 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,3 g, węglowodany 18 g, w tym cukry 3 g, błonnik b.d., białko 5,4 g, sól 0,83 g.

Danie ma dobry, naturalny skład bez żadnych dodatków do żywności. Wartość odżywcza również jest naprawdę w porządku.

Z gruntu dobre - Chilli Sin Carne z ryżem

Skład: sos – 61% (przecier pomidorowy (27%), ciecierzyca (20%), woda, fasola czerwona (10%), papryka (9%), cebula (5%), fasola biała (3%), przyprawy (zawierające gorczycę), olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, sól, czosnek suszony); ryż gotowany – 39 % (woda, ryż (33%), sól, olej rzepakowy).

Wartości odżywcze na 100 g: 103 kcal, tłuszcz 2 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,2 g, węglowodany 17 g, w tym cukry 2,5 g, błonnik b.d., białko 3,6 g, sól 1,1 g.

Danie ma prosty, naturalny skład bez żadnych dodatków do żywności. Plusem jest tu również niska kaloryczność i wysoka zawartość warzyw.

Z gruntu dobre - Biryani ryż z czerwonym sosem w stylu indyjskim

Skład: ryż z warzywami 56% (woda, ryż 25%, ziemniaki 10%, fasolka szparagowa 9%, kalafior 6%, marchew 4%, papryka 4%, cebula 4%, pomidory 2,5%, przecier pomidorowy 1,7%, olej rzepakowy, przyprawy, sól); sos – 44% (przecier pomidorowy 47%, woda, pomidory 15%, cebula, olej rzepakowy, sól, cukier, skrobia kukurydziana, czosnek, przyprawy, oregano.

Wartości odżywcze na 100 g: 97 kcal, tłuszcz 1,8 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,2 g, węglowodany 17 g, w tym cukry 2,8 g, błonnik b.d., białko 2,3 g, sól 1,2 g.

Danie ma bardzo dobry skład, z samych naturalnych składników, a także niską kaloryczność. Warto jednak pamiętać, że nie zawiera ono źródła pełnowartościowego białka.

U Jędrusia - Burgery warzywne z kaszą jaglaną

Skład: warzywa 47% (ziemniaki, marchew, groszek zielony, pietruszka, szpinak, seler, por, natka pietruszki), olej rzepakowy, woda, kasza jaglana 12,5%, skrobia kukurydziana modyfikowana, błonniki (bambusowy, grochowy, babki jajowatej), sól, ocet, przyprawy.

Wartości odżywcze na 100 g: 164 kcal, tłuszcz 7,1 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,7 g, węglowodany 19 g, w tym cukry 1,6 g, błonnik 5,4 g, białko 3,5 g, sól 1,8 g.

Bardzo dobry, prosty skład pełen warzyw i bez zbędnych dodatków. Plus również za wysoką zawartość błonnika.

Go Vege - Hummus paprykowy

Skład: ciecierzyca gotowana 49% (ciecierzyca, woda), pasta paprykowa 18% (papryka czerwona, papryka czereśniowa, cukier, sól, ocet spirytusowy), olej rzepakowy, pasta sezamowa Tahini 8%, woda, ocet spirytusowy, sól, czosnek suszony, kmin rzymski, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

Wartości odżywcze na 100 g: 242 kcal, tłuszcz 17 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,8 g, węglowodany 12 g, w tym cukry 2,1 g, błonnik 8,1 g, białko 6,1 g, sól 1,2 g.

Świetny, prosty skład bez sztucznych dodatków. Plus również za bardzo wysoką zawartość błonnika.

Go Vege - Hummus klasyczny

Skład: ciecierzyca gotowana 54% (ciecierzyca, woda), woda, olej rzepakowy, pasta sezamowa Tahini 10%, ocet spirytusowy, sól, czosnek suszony, kmin rzymski, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

Wartości odżywcze na 100 g: 296 kcal, tłuszcz 21 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,7 g, węglowodany 7,9 g, w tym cukry 0,5 g, błonnik 9,8 g, białko 7,3 g, sól 0,82 g.

Hummus ma świetny, naturalny skład. Zawiera także bardzo dużo błonnika pokarmowego.

Lovege - Smalczyk wege z jabłkiem i cebulką

Skład: fasola gotowana 45%, cebula 38%, olej rzepakowy, jabłko suszone 1,6% (jabłko, przeciwutleniacz: kwas cytrynowy), przyprawy, sól morska, ekstrakty przypraw, aromat naturalny.

Wartości odżywcze na 100 g: 280 kcal, tłuszcz 23 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,5 g, węglowodany 11 g, w tym cukry 5,1 g, błonnik 4 g, białko 5,3 g, sól 1,6 g.

Pasta ma dobry, krótki skład. Jest też dobrą alternatywą dla zwierzęcego smalcu, zwłaszcza że zawiera około 3 razy mniej kalorii.

Lovege - Hummus z suszonymi pomidorami

Skład: ciecierzyca gotowana 28%, woda, olej rzepakowy, pasta sezamowa tahini 12%, suszone pomidory 2%, błonnik roślinny (bambusowy, grochowy), sól morska, cukier trzcinowy, koncentrat soku z cytryny, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty naturalne, kurkuma.

Wartości odżywcze na 100 g: 305 kcal, tłuszcz 25 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,1 g, węglowodany 12 g, w tym cukry 2,9 g, błonnik 4,4 g, białko 5,8 g, sól 1,5 g.

Skład hummusu jest bardzo dobry, bez sztucznych dodatków. Zawiera on także dość dużo błonnika.

Vega Up - Pasztet wegański z pieczonymi warzywami

Skład: gotowana ciecierzyca 42% (ciecierzyca, woda), woda, marchew 12%, cebula 12%, seler 6%, olej rzepakowy, ocet jabłkowy, sól morska, czosnek, curry, imbir, chilli.

Wartości odżywcze na 100 g: 146 kcal, tłuszcz 9,3 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,9 g, węglowodany 9,6 g, w tym cukry 1,9 g, błonnik 4 g, białko 3,9 g, sól 1,1 g.

Pasztet ma modelowy, krótki skład z samych warzyw, oleju i przypraw. Jest on znacznie zdrowszą alternatywą dla pasztetu z mięsa.

Go Vege - Pasta warzywna pieczarki, pestki dyni

Skład: fasola biała, pieczarka blanszowana 18,9% (pieczarka, kwas cytrynowy), olej rzepakowy, pieczarka świeża 13%, seler, dynia, nasiona słonecznika, woda, cebula suszona, sól, koncentrat soku jabłkowego, pieczarka suszona 0,5%, czosnek suszony, pestki dyni 0,3%, pieprz czarny mielony.

Wartości odżywcze na 100 g: 204 kcal, tłuszcz 19 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,6 g, węglowodany 2,2 g, w tym cukry 2,2 g, błonnik 5,1 g, białko 3,7 g, sól 1,3 g.

Pasta ma bardzo dobry skład z samych naturalnych składników. Plus również za wysoką zawartość błonnika.

Primavika - Paprykarz wegetariański z quinoa czerwoną

Skład: ugotowane białko roślinne 51% (woda, teksturowane białko sojowe), warzywa w zmiennych proporcjach 11% (marchew, cebula, seler, pietruszka), olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 11%, quinoa czerwona 8%, skrobia kukurydziana, sól, przyprawy (zawierają gorczycę), hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, warzywa suszone (pasternak, marchew, seler, pietruszka, por), przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, zioła (zawierają seler), aromat z ekstraktu drożdżowego.

Wartości odżywcze na 100 g: 184 kcal, tłuszcz 13 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,9 g, węglowodany 11 g, w tym cukry 3,3 g, błonnik 1,7 g, białko 4,8 g, sól 1,3 g.

Skład paprykarza jest dobry, choć nieco dłuższy – wciąż są to jednak prawie same wartościowe składniki, w tym superfoods takie jak quinoa.

Sante - Pasztet z pomidorami sojowy

Skład: woda, olej rzepakowy (bez GMO), warzywa 12% (cebula, pietruszka, marchew), białko sojowe 6% (bez GMO), koncentrat pomidorowy 6%, aromaty naturalne, przyprawy (gorczyca), ekstrakty przypraw, skrobia kukurydziana, błonnik (grochowy, bambusowy), sól morska.

Wartości odżywcze na 100 g: 254 kcal, tłuszcz 23 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,6 g, węglowodany 5,3 g, w tym cukry 0,9 g, błonnik 2,1 g, białko 5,9 g, sól 1,4 g.

Dobry, naturalny skład, z dość wysoką zawartością białka, jak na tego typu produktu. Może to być zdrowsza alternatywa dla mięsnego pasztetu.

Well Well - Pasta à la rybna

Skład: woda, tofu wędzone 25% (ziarno soi, woda, sól, substancja wiążąca: siarczan wapnia), olej rzepakowy, białko sojowe, sok z cytryny, błonnik grochowy, białko grochowe, sos sojowy (woda, soja, pszenica, sól, aromat naturalny), sól, aromaty, nieaktywne drożdże w proszku, pomidory w proszku, algi nori, pieprz czarny, ocet w proszku.

Wartości odżywcze na 100 g: 259 kcal, tłuszcz 23 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2 g, węglowodany 3,7 g, w tym cukry 0,5 g, błonnik 2,8 g, białko 8,4 g, sól 1,5 g.

Bardzo dobry skład bez zbędnych dodatków. Plus również za naprawdę wysoką zawartość białka w porównaniu do innych produktów z tej grupy.

Go Vege - Pasta słonecznikowa z pomidorami

Skład: woda, pestki słonecznika 24,8%, cebula smażona (cebula, olej słonecznikowy), olej słonecznikowy, pomidory marynowane 9,3% (pomidory suszone, woda, ocet spirytusowy, sól), koncentrat pomidorowy 6,1%, czosnek, sól, chili grys, lubczyk suszony.

Wartości odżywcze na 100 g: 296 kcal, tłuszcz 23 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,5 g, węglowodany 13 g, w tym cukry 10 g, błonnik 3,1 g, białko 8 g, sól 1 g.

Pasta ma dobry, krótki skład z samych naturalnych składników. Plus również za dość wysoką zawartość białka.

Vega Up - Chocorella Pasta z ciecierzycy i daktyli

Skład: gotowana ciecierzyca 49%, daktyle 19%, woda, olej rzepakowy, orzechy ziemne 4,4%, kakao odtłuszczone w proszku 0,5%, sól himalajska.

Wartości odżywcze na 100 g: 290 kcal, tłuszcz 11,3 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,3 g, węglowodany 22,9 g, w tym cukry 13,3 g, błonnik 5,6 g, białko 5,8 g, sól 1,1 g.

Pasta ma świetny skład z jedynie 7 składników, a do tego zawiera mnóstwo błonnika. Jest to również idealny zamiennik dla Nutelli (nie tylko dla wegan), nie zawiera bowiem oleju palmowego ani dodanego cukru.

Super Fudgio - Wegańskie wafelki słodzone daktylami z kremem kakaowo-orzechowym

Skład: krem kakaowo-orzechowy 65%: olej słonecznikowy, daktyle w proszku 29,5%, mąka ryżowa, proszek kokosowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 5,8%, pasta z orzechów laskowych 2%, emulgator: lecytyna słonecznikowa, aromat naturalny orzecha laskowego, wafel 35%: mąka pszenna 95%, tłuszcz kokosowy, sól.

Wartości odżywcze na 100 g: 471 kcal, tłuszcz 24 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 4,6 g, węglowodany 56 g, w tym cukry 14 g, błonnik 4 g, białko 7,5 g, sól 0,36 g.

Dobry produkt z kategorii wegańskich słodyczy ze stosunkowo niską zawartością cukrów, a wysoką błonnika i białka. Skład naturalny, bez zbędnych dodatków. Oczywiście jest to jednak dość kaloryczny produkt.

Pewni Dobrego - Wegańska chia na kokosie z owocami leśnymi

Skład: chia kokosowa 78,6% [woda, napój z kokosa 27,5% (ekstrakt z kokosa 85%, woda), sok jabłkowy, nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) 4,2%, cukier, skrobia ryżowa, skrobia ziemniaczana], wsad owocowy z owoców leśnych 21,4% (jagody 20%, jeżyny 20%, maliny 20%, cukier, woda, skrobia kukurydziana, zagęszczony sok cytrynowy, koncentrat z czarnej marchwi, aromat naturalny).

Wartości odżywcze na 100 g: 110 kcal, tłuszcz 5 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 4 g, węglowodany 13 g, w tym cukry 11 g, błonnik 2,2 g, białko 1 g, sól 0,04 g.

Chia ma bardzo dobry skład, bez zbędnych dodatków. Mimo dodatku cukru jego ogólna zawartość w produkcie nie jest bardzo wysoka.

Pewni Dobrego - Wegańska owsianka na kokosie z truskawką

Skład: owsianka 81% [woda, napój kokosowy 29,9% (ekstrakt z kokosa 85%, woda), płatki owsiane 11,3%, cukier, sól himalajska], wsad owocowy z truskawek 19% (truskawki 60%, cukier, skrobia kukurydziana, woda, zagęszczony sok cytrynowy, koncentrat z marchwi, koncentrat z krokosza barwierskiego, aromat).

Wartości odżywcze na 100 g: 112 kcal, tłuszcz 5,2 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 4,2 g, węglowodany 14 g, w tym cukry 8 g, błonnik 1,6 g, białko 1,7 g, sól 0,1 g.

Owsianka ma dobry, naturalny skład, bez zbędnych dodatków. Mimo dodatku cukru jego ogólna zawartość w produkcie nie jest bardzo wysoka.

Niezły wybór

Vivera - Roślinny Sznycel w panierce

Skład: odtworzone białka roślinne 65% (sojowe 60%, pszenne 5%), panierka (mąka pszenna, sól, drożdże), woda, woda, olej słonecznikowy, ocet spirytusowy, skrobia pszenna, mąka pszenna, substancja zagęszczająca (metyloceluloza), naturalne aromaty, sól o obniżonej zawartości sodu, cebula, błonnik ziemniaczany, sól, syrop glukozowy w proszku, dekstroza, skrobia kukurydziana, ekstrakt drożdżowy, substancja konserwująca (dioctan sodu), maltodekstryna, nasiona kminku, ekstrakt przypraw, ekstrakt ziół, żelazo, witamina B12.

Wartości odżywcze na 100 g: 192 kcal, tłuszcz 5,4 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,6 g, węglowodany 16,7 g, w tym cukry 1,2 g, błonnik b.d., białko 17 g, sól 1,2 g.

Sznycel zawiera dość dużo białka i witaminę B12, za to mało cukru i nasyconych kwasów tłuszczowych, ma więc dobrą wartość odżywczą. Niestety minusem jest skład, w którym znajdziemy substancję konserwującą i syrop glukozowy.

Vivera - Roślinne paluszki

Skład: odtworzone białko pszenne 50%, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól, papryka w proszku), olej słonecznikowy, woda, mąka pszenna, ocet spirytusowy, substancja zagęszczająca (metyloceluloza), aromaty naturalne, skrobia pszenna, błonnik pszenny, sól, sól morska, olej lniany, błonnik ziemniaczany, maltodekstryna, skrobia kukurydziana, zioła i przyprawy, substancja konserwująca (dioctan sodu), cebula w proszku, czosnek w proszku, żelazo, witamina B12.

Wartości odżywcze na 100 g: 247 kcal, tłuszcz 9 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1 g, węglowodany 25,9 g, w tym cukry 1,2 g, błonnik 3,4 g, białko 14 g, sól 1,5 g.

Skład nie jest najgorszy, zawiera jednak substancję konserwującą. Paluszki mają też stosunkowo mało białka jak na produkt mający zastąpić w diecie mięso.

Proste Historie - Vegan Pizza warzywna

Skład: spód do pizzy: mąka pszenna, woda, zakwas pszenny (mąka pszenna, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego), drożdże, olej rzepakowy, cukier, sól, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy, dodatki do pizzy: wiórki na bazie oleju kokosowego (28%) (woda, olej kokosowy (21%), skrobia, skrobia modyfikowana, sól morska, aromaty, ekstrakt z oliwek, barwnik: karoteny), przetarte pomidory (19%), papryka grillowana (17%), woda, pieczarki (11%), oliwa z oliwek (3%), bazylia (3%), skrobia modyfikowana, czosnek (1%), cukier, sól, przyprawy, ekstrakt papryki słodkiej, naturalny aromat oregano.

Wartości odżywcze na 100 g: 181 kcal, tłuszcz 6,4 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 3,2 g, węglowodany 26 g, w tym cukry 2,7 g, błonnik b.d., białko 4,1 g, sól 1 g.

Skład, choć dość długi, nie jest zły, a plusem jest dość wysoka zawartość warzyw. Minus za stosunkowo wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (cała pizza ma ich ponad 10 g).

Proste Historie - Vegan Pizza warzywna

Skład: mąka pszenna, woda, teksturowane białko pszenne 9,3% (białko pszenne, mąka pszenna, barwnik: karmel amoniakalny), olej rzepakowy, cebula 4,3%, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, warzywa suszone (cebula, marchew, por, seler, pietruszka), lubczyk suszony, cukier, ekstrakt z drożdży, substancja konserwująca: sorbinian potasu, aromaty.

Wartości odżywcze na 100 g: 198 kcal, tłuszcz 4,9 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,4 g, węglowodany 28 g, w tym cukry 0,9 g, błonnik b.d., białko 9,4 g, sól 1 g.

Pierogi mają dość krótki skład, jednak minusem jest tu dodatek substancji konserwującej. Wartość odżywcza jest dobra – plus za całkiem dużą ilość białka, jak na tego typu produkt.

Virtu - Pierogi wegańskie z ziemniakami i tofu

Skład: mąka pszenna, masa ziemniaczana odtworzona z suszu ziemniaczanego 22,6% (woda, susz ziemniaczany), woda, tofu wędzone 10,9% (woda, soja, sól), ogórki kwaszone 2,9% (ogórki, sól, woda, przyprawy), olej rzepakowy, 2,1% cebula, sól, przyprawy (zawierają dwutlenek siarki), ekstrakt drożdżowy, cukier, substancja konserwująca: sorbinian potasu, aromaty.

Wartości odżywcze na 100 g: 177 kcal, tłuszcz 3,9 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,4 g, węglowodany 28 g, w tym cukry 3 g, błonnik b.d., białko 6,7 g, sól 0,88 g.

Pierogi mają krótki skład, minusem jest tu jednak zawartość dwutlenku siarki i substancji konserwującej. Sama wartość odżywcza pierogów naprawdę dobra.

Proste Historie - Vegan Pizza BBQ

Skład: spód do pizzy: mąka pszenna, woda, zakwas pszenny (mąka pszenna, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego), drożdże, olej rzepakowy, cukier, sól, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy, dodatki do pizzy: dynia (21%), przetarte pomidory (14%), krem roślinny (roztwór białka soczewicy (woda, białko soczewicy), olej rzepakowy, tłuszcz kokosowy, cukier, skrobia modyfikowana, emulgator: polisorbat 60; stabilizatory: metyloceluloza, guma ksantanowa; regulator kwasowości: cytryniany sodu; naturalny aromat, sól, barwnik: karoteny), cebula (10%), papryka (10%), woda, papryka marynowana jalapeno (8%) (papryka zielona jalapeno, ocet, sól, substancja wiążąca: chlorek wapnia), cukier, mieszanka przyprawowa (papryka słodka, czosnek, kolendra, natka pietruszki, cebula, kurkuma, pieprz czarny, kminek, chili, koper, kozieradka, kmin rzymski, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, anyż, sól, cukier, olej rzepakowy), skrobia modyfikowana, ocet jabłkowy (1%), olej rzepakowy, skrobia, sól, cukier palony (0,2%), aromaty, przyprawy, ekstrakt papryki słodkiej, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

Wartości odżywcze na 100 g: 145 kcal, tłuszcz 2,8 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,6 g, węglowodany 25 g, w tym cukry 4,9 g, błonnik b.d., białko 3,8 g, sól 1,1 g.

Wartość odżywcza pizzy jest naprawdę w porządku. Minusem jest jednak dość długi skład z kilkoma dodatkami do żywności (choć warto podkreślić, że większość składników pizzy jest dobra jakościowo, bo mamy tu m.in. dużo przypraw i warzyw).

Z Gruntu Dobre - Roladki z nadzieniem warzywnym z ryżem

Skład: ryż gotowany – 39% (woda, ryż (33%), sól, olej rzepakowy); roladki 36% (woda, błonniki (ziemniaczany, kukurydziany), białko roślinne (w tym sojowe i grochu), skrobia ziemniaczana, marchew, seler, por, pasternak, koncentrat pomidorowy, cebula, olej rzepakowy, przyprawy, sól, cukier, glukoza, ekstrakty przypraw, naturalny aromat, cebula suszona); sos – 25% (przecier pomidorowy 47%, pomidory 15%, śmietanka wegańska (mleczko kokosowe 79% (woda, ekstrakt z kokosa), tłuszcz kokosowy 15,6%, mąka tapiokowa, białka bobu, substancja zagęszczająca: pektyny, wegańskie kultury bakterii), woda, cebula, olej rzepakowy, sól, cukier, skrobia kukurydziana, czosnek, przyprawy, oregano).

Wartości odżywcze na 100 g: 144 kcal, tłuszcz 5,7 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1 g, węglowodany 16 g, w tym cukry 4,3 g, błonnik b.d., białko 6,1 g, sól 1,8 g.

Skład, choć dość długi, jest dobry jakościowo. Minusem roladek jest jednak bardzo wysoka zawartość soli – całe opakowanie zawiera jej 6,5 g, czyli powyżej maksymalnej dziennej dawki zalecanej przez WHO.

Vemondo - Sznycel roślinny

Skład: 68% uwodnione białko roślinne (woda, 15,7% białko pszenne, 3,3% białko grochowe), 16% panierka (woda, olej rzepakowy, mąka pszenna, gluten pszenny, sól, mąka kukurydziana, mąka ryżowa, drożdże, przyprawy, ekstrakt z papryki, aromat), olej rzepakowy, aromaty, przyprawy (0,7% cebula w proszku, 0,6% czosnek suszony granulowany, pieprz biały mielony, 0,2% papryka czerwona mielona), sos sojowy (woda, fermentowana soja, fermentowana pszenica, sól), skrobia modyfikowana kukurydziana, błonnik pszenny, emulgator: metyloceluloza; sól, ekstrakt drożdżowy, ocet w proszku, cukier, aromat dymu wędzarniczego.

Wartości odżywcze na 100 g: 223 kcal, tłuszcz 10,1 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,9 g, węglowodany 16,3 g, w tym cukry 3,1 g, błonnik 2,9 g, białko 15,3 g, sól 1,7 g.

Sznycel ma dość długi, jednak naturalny skład. Minusem jest jednak wysoka zawartość soli.

Go Vege - Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną

Skład: warzywa 65% (papryka czerwona 26%, cebula 16%, marchew, pietruszka, seler), kasza jaglana gotowana 14%, soczewica czerwona gotowana, olej rzepakowy, woda, koncentrat pomidorowy, ocet z wina białego, cukier trzcinowy, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty naturalne, sól morska.

Wartości odżywcze na 100 g: 132 kcal, tłuszcz 5,8 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,5 g, węglowodany 14 g, w tym cukry 5,8 g, błonnik 3,1 g, białko 4,3 g, sól 1,6 g.

Paprykarz ma bardzo dobry, naturalny skład. Minusem jest jednak stosunkowo wysoka zawartość cukru i soli, jak na tego typu produkt.

Primavika - Vegetella Kakaowy krem słonecznikowy

Skład: woda, ziarna słonecznika 31%, olej rzepakowy, syrop daktylowy, syrop z agawy, kakao 4,9%, mąka jaglana, sól morska, naturalny aromat waniliowy.

Wartości odżywcze na 100 g: 355 kcal, tłuszcz 24 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,3 g, węglowodany 27 g, w tym cukry 19 g, błonnik 1,5 g, białko 6,9 g, sól 0,41 g.

Skład pasty jest bardzo dobry i naturalny. W porównaniu do kremu kakaowego Chocorella od Vega Up ma ona jednak więcej kalorii, cukru i nasyconych kwasów tłuszczowych, a mniej błonnika.

Odradzane produkty

Primavika - Vegetella Kakaowy krem słonecznikowy

Skład: cebula, olej rzepakowy, tłuszcze roślinne (shea, kokosowy), teksturowane białko sojowe, karmelizowana cebula, sól morska, przyprawy.

Wartości odżywcze na 100 g: 472 kcal, tłuszcz 49 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 18 g, węglowodany 4,3 g, w tym cukry 3,3 g, błonnik 1,3 g, białko 2,3 g, sól 1,3 g.

Skład smalczyku jest świetny, jest to jednak pasta bardzo kaloryczna z wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie jest więc najlepszym dodatkiem do diety.

Super Krówka - Wegańskie krówki kakaowe

Skład: cukier kokosowy, proszek kokosowy, syrop ryżowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 4,8%, białko słonecznika, guma arabska (błonnik z akacji).

Wartości odżywcze na 100 g: 383 kcal, tłuszcz 12 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 10 g, węglowodany 61 g, w tym cukry 54 g, błonnik 6 g, białko 5,1 g, sól 0,13 g.

Krówki mają krótki, naturalny skład, jednak podobnie jak ich niewegańskie odpowiedniki zawierają mnóstwo cukru i nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie będą więc najzdrowszym dodatkiem do diety.

Super Fudgio - Poduszki zbożowe z kremem czekoladowo-orzechowym

Skład: część zbożowa 60%: mąka ryżowa, kaszka kukurydziana, cukier kokosowy, emulgator: lecytyna sojowa, krem czekoladowo-orzechowy 40%: cukier trzcinowy, proszek kokosowy, pasta z orzechów laskowych 12%, olej słonecznikowy, tłuszcz kakaowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyna słonecznikowa, aromat naturalny orzecha laskowego.

Wartości odżywcze na 100 g: 431 kcal, tłuszcz 15 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 6,1 g, węglowodany 70 g, w tym cukry 29 g, błonnik 2,2 g, białko 5 g, sól 0,16 g.

Poduszki mają naturalny skład, nie są jednak najlepszym dodatkiem do diety ze względu na wysoką kaloryczność oraz zawartość cukru i nasyconych kwasów tłuszczowych.

Dołącz do 66835
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.

Sprawdź pakiety z dietą

Zmień dietę z Respo!

Nie masz czasu na gotowanie, a może pomysłu jak przygotować wegańskie kotlety czy klopsiki?

Zdrowa dieta może zawierać gotowce, zwłaszcza jeśli są to gotowce o dobrym składzie i wartości odżywczej. Należy je tylko odpowiednio wpleść do jadłospisu tak, jak robią to dietetycy Centrum Respo.

Dlatego jeśli szukasz diety dopasowanej do potrzeb (również ilości czasu na gotowanie), koniecznie zajrzyj do naszej oferty i zmień swoją dietę już dziś.

🥇 Sprawdź pozostałe rankingi Respo: