Ranking batonów białkowych 2025.🥇Co poleca dietetyczka?

Ranking batonów białkowych 2025.🥇Co poleca dietetyczka?

Po treningu, na drogę albo jako szybka przekąska w pracy. Batony białkowe zyskują coraz większą popularność. Obecnie kupimy je w każdym sklepie, a asortyment jest ogromny. Jak wybrać idealny baton białkowy? Które produkty kupować, a które lepiej odłożyć z powrotem na półkę? Przed Tobą ranking batonów białkowych 2025!

Czym są batony białkowe?

Zanim przejdziemy do rankingu batonów białkowych (proteinowych), zaczniemy od odrobiny teorii.

Batony białkowe, zwane również batonami proteinowymi to grupa słodkich przekąsek, które charakteryzują się podwyższoną zawartością białka.

Co to znaczy „podwyższona zawartość białka”?

Określa to Rozporządzenie nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności. Załącznik wskazuje, które produkty można nazwać „źródłami białka”, a które produktami „wysokobiałkowymi”. 

Typowy baton białkowy powinien spełniać wytyczne dotyczące „źródeł białka”, a to oznacza, że co najmniej 12% kalorii w takiej przekąsce powinno pochodzić właśnie z białka.

Gdyby producent batonika proteinowego chciał nazwać go „produktem wysokobiałkowym” wymagania będą nieco bardziej rygorystyczne. W takim wypadku z białka powinno pochodzić minimum 20% kalorii obecnych w produkcie.

W praktyce baton białkowy to więc produkt, w którym co najmniej 12% energii pochodzi z białka i zwykle jest to związane z dodaniem do niego:

  • białek mleka (głównie białka serwatkowego),
  • białek roślinnych (np. grochu, soi, ryżu).

Kiedy sięgać po batony białkowe?

Warto pamiętać, że batony proteinowe pierwotnie służyć miały przede wszystkim sportowcom. Zawarte w nich białka wspomagają bowiem regenerację i rozwój tkanki mięśniowej.

Wydaje się również, że ich spożycie może poprawiać adaptację fizjologiczną po treningu. Ważny jest tu także fakt, że batony białkowe są łatwe w transporcie i smaczne. Dzięki temu na spokojnie można je ze sobą zabrać na trening. 

Kiedy warto więc sięgać po batony białkowe? Dobre jakościowo batony proteinowe świetnie sprawdzą się po treningu, ale nie tylko.

Mogą one także posłużyć jako alternatywna, sycąca przekąska idealna w podróży lub na przerwie w pracy. Dzięki wysokiej zawartości białka zaspokajają apetyt na długo i są (zwykle) zdrowszą alternatywą dla „standardowych” batoników.

Oczywiście najlepiej sięgać po nieprzetworzone, „domowe” posiłki, np. jogurt Skyr z owocami i płatkami owsianymi. Nie zawsze mamy jednak taką możliwość, a baton białkowy może być wtedy dobrą alternatywą.

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Co powinien zawierać dobry baton proteinowy?

Wszystko zależy od tego, jaki smak chcemy uzyskać. Jednak wśród często spotykanych, dobrych jakościowo składników batonów białkowych znajdziemy:

  • białko – zwykle jest to koncentrat białek serwatkowych, ale na rynku znajdziemy także batony wzbogacone w białko roślinne, np. białko grochu, ryżowe czy białko sojowe; jest to podstawowy składnik batoników proteinowych decydujący o podwyższonej zawartości białka w produkcie,
  • „baza” batonika – tę rolę pełnią najczęściej orzeszki arachidowe (ziemne), suszone daktyle, migdały czy orzechy laskowe,
  • inne, dobre jakościowo dodatki decydujące o smaku batonika – w tym gronie możemy wymienić np. inne rodzaje orzechów, pestki dyni, chrupki sojowe, płatki kokosa, siemię lniane, ekspandowane zboża, kakao, komosę ryżową, tapiokę i inne,
  • błonnik – dzięki dodatkowi błonnika batoniki białkowe sycą jeszcze lepiej, dobrym elementem składu będzie więc np. błonnik z korzenia cykorii, błonnik z łuski babki jajowatej, fruktooligosacharydy, inulina, błonnik kukurydziany i inne,
  • substancje słodzące – dobrej jakości batoniki białkowe powinny zawierać stosunkowo niewielkie ilości cukru, idealnym rozwiązaniem są więc produkty słodzone glikozydami stewiolowymi czy poliolami (np. sorbitol, maltitol),
  • naturalne dodatki – w tym gronie możemy wymienić np. lecytyny, tokoferole, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, niektóre batoniki są ponadto wzbogacane w witaminy i składniki mineralne,
  • inne: np. naturalne aromaty, wanilia, sól morska, olej rzepakowy, ew. polewa czekoladowa dobrej jakości.
Spektakularne metamorfozy Podopiecznych Respo. Poznaj ich historie.

Zbędne dodatki w batonach proteinowych

Batonik białkowy batonikowi nierówny. Na rynku znajdziemy zarówno batoniki proteinowe o krótkim, dobrym składzie, jak i takie, których skład ledwo mieści się na opakowaniu.

Wśród niepożądanych składników tego typu produktów wymienić możemy przede wszystkim:

  • olej lub tłuszcz palmowy – stanowi źródło nasyconych kwasów tłuszczowych (a jeśli jest częściowo utwardzony również izomerów trans kwasów tłuszczowych), pogarsza więc jakość zdrowotną batonika,
  • duże ilości cukru, syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop ryżowy, duże ilości miodu – czyli wszystko to, co sprawia, że batonik proteinowy staje się źródłem tzw. cukrów wolnych. Tych, których spożycie nie powinno przekraczać 10% energetyczności diety (a najlepiej, by wynosiło < 5%),
  • duże ilości dodatków – półsyntetyczne emulgatory, spulchniacze, substancje zagęszczające; 1-2 dodatki do żywności nie są problemem, jednak batonik z mnóstwem substancji dodatkowych nie jest najlepszy jakościowo.

Jak powstał nasz ranking batonów proteinowych?

Pod uwagę wzięliśmy kilka zmiennych związanych ze składem i wartością odżywczą obecnych na rynku produktów.

Konkretnie:

  • długość składu – batony o krótkim, naturalnym składzie zostały ocenione lepiej niż batoniki pełne dodatków i z ekstremalnie długą listą składników,
  • dodatek cukru i/lub syropu glukozowego lub glukozowo-fruktozowego oraz ogólna zawartość cukrów w przeliczeniu na 100 g – batoniki pełne cukru uznaliśmy za gorsze jakościowo od batoników, które składają się głównie z białka, węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczów i są słodzone słodzikami,
  • zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w przeliczeniu na 100 g produktu – nadmiar kwasów tłuszczowych nasyconych szkodzi układowi krążenia, batoniki bogate w ten rodzaj tłuszczu zostały więc ocenione gorzej niż batoniki, w których znajdują się głównie kwasy tłuszczowe nienasycone,
  • dodatek oleju palmowego – jest to tłuszcz pełen kwasów tłuszczowych nasyconych, jego dodatek działa więc na niekorzyść batoników proteinowych,
  • zawartość błonnika – błonnik to ważny składnik zdrowej diety. Jest m.in. pożywką dla korzystnych bakterii jelitowych, opóźnia wchłanianie cukrów z pożywienia, ma także wpływ na dłuższą sytość; w związku z tym batoniki białkowe o wysokiej zawartości błonnika zyskały dodatkowe punkty (ale uwaga: duże ilości błonnika mogą być niekorzystne przed treningiem),
  • niską kaloryczność – dodatkowe punkty przyznaliśmy najmniej kalorycznym spośród batoników proteinowych, czyli tym, które zawierają mniej niż 400 kcal / 100 g.

🥇 Ranking batonów proteinowych 2025

Zanim przejdziemy do klasyfikacji, jeszcze słowo o metodologii, czyli o tym, jak wygląda nasz oceniający batony białkowe ranking.

Batoniki białkowe podzieliliśmy na 3 kategorie:

  • dobry wybór, czyli te batoniki, które charakteryzują się dobrym składem i wartością odżywczą i mogą być dobrym wyborem, jeśli chodzi o zdrową przekąskę (nie tylko dla sportowców),
  • niezły wybór, czyli batoniki białkowe o nie najgorszym składzie i wartości odżywczej, które mimo wszystko mogłyby być lepsze,
  • odradzane produkty, czyli batony białkowe o słabym składzie i/lub wartości odżywczej, które lepiej odłożyć z powrotem na półkę.

🥇 Przed Tobą ranking batonów proteinowych 2025!

Najzdrowszy wybór

Baton proteinowy BeRAW Protein Salty Peanut

Skład: prażone orzeszki arachidowe 36%, daktyle, błonnik z cykorii, białko ryżowe 13%, emulgator: lecytyna rzepakowa, sól morska 0,2%, naturalne aromaty.

Wartości odżywcze na 100 g: 395 kcal, tłuszcz 17 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,6 g, węglowodany 29 g, w tym cukry 24 g, błonnik 21 g, białko 21 g, sól 0,4 g.

Batonik ma świetny, prosty skład wzbogacony o białko roślinne (ryżowe), jest więc idealny również dla wegan. Dodatkowym plusem jest brak dodanego cukru, bardzo niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz mnóstwo błonnika.

Dobra Kaloria Proteina - krem orzechowy & wanilia

Skład: miazga z prażonych orzeszków ziemnych (35%), daktyle suszone (33%), białko grochu, błonnik z cykorii, mielona ekstrahowana laska wanilii (0,5%), naturalny aromat.

Wartości odżywcze na 100 g: 406 kcal, tłuszcz 19 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,8 g, węglowodany 28 g, w tym cukry 23 g, błonnik 16 g, białko 23 g, sól 0,49 g.

Krótki, naturalny skład wzbogacony o białko roślinne (z grochu) oraz błonnik z cykorii. Po raz kolejny mamy tu więc produkt dobry także dla wegan. Jego zaletą jest dodatkowo niska zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, a wysoka błonnika pokarmowego.

Dobra Kaloria Proteina - krem orzechowy z nutą karmelu

Skład: miazga z prażonych orzeszków ziemnych (36%), daktyle suszone (28%), białko grochu, błonnik z cykorii, komosa ryżowa, naturalny aromat.

Wartości odżywcze na 100 g: 412 kcal, tłuszcz 20 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,9 g, węglowodany 27 g, w tym cukry 21 g, błonnik 15 g, białko 24 g, sól 0,52 g.

Świetny skład bez zbędnych dodatków i z dodanym białkiem grochowym (batonik dobry także dla wegan). Batonik zawiera dużą ilość błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, podczas gdy zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych jest naprawdę niska. Plus również za komosę ryżową stanowiącą wartościowym dodatek pełen witamin i składników mineralnych.

CORNY Baton proteinowy o smaku czekoladowym

Skład: mleczna czekolada z substancją słodzącą 17% (substancja słodząca: maltitol; tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, miazga kakaowa, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny (ze słonecznika)), białko sojowe, białko z serwatki (z mleka), oligofruktoza, substancja słodząca: syrop maltitolowy, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, olej rzepakowy, białka mleka, hydrolizat kolagenu (z wołowiny), płatki sojowe, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, płatki kokosowe, chrupki ryżowe (mąka ryżowa, marchew w proszku), naturalne aromaty, emulgator: lecytyny (z soi).

Wartości odżywcze na 100 g: 368 kcal, tłuszcz 18 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 6,7 g, węglowodany 27 g, w tym cukry 3,2 g, błonnik 7,4 g, białko 30 g, sól 0,23 g.

Choć baton ma nieco dłuższy skład, to jest on naprawdę przyzwoity. Dużym plusem jest brak dodatku cukru i wykorzystanie czekolady słodzonej maltitolem. Plus również za aż 33% energii pochodzącej z białka i stosunkowo niską kaloryczność w przeliczeniu na 100 g (w porównaniu do innych batonów proteinowych).

Go Active Baton wysokobiałkowy smak malinowy

Skład: czekolada mleczna z białkiem serwatkowym bez dodatku cukru (20%) [koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 25,5% w czekoladzie, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, substancja słodząca: maltitole; miazga kakaowa, emulgator: lecytyny, naturalny aromat waniliowy], nadzienie o smaku malinowym (18%) [substancja słodząca: maltitole, inulina, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, zagęszczony sok malinowy 1% w nadzieniu, substancja zagęszczająca: pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, koncentrat z aronii, czarnego bzu i jabłka, naturalny aromat], oligofruktoza, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), białko kolagenowe 8,7%, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, izolat białka sojowego, orzeszki arachidowe (5,6%), tłuszcz kokosowy, chrupki sojowe (2%) [izolat sojowy, skrobia z tapioki, sól, stabilizator: węglan wapnia], emulgator: lecytyny (z soi), naturalny aromat.

Wartości odżywcze na 100 g: 368 kcal, tłuszcz 16 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 9,3 g, węglowodany 30 g, w tym cukry 3,9 g, błonnik 12 g, białko 30 g, sól 0,36 g.

Kolejny przykład batonika białkowego o nieco dłuższym składzie, ale dobrej jakości. Plusem jest tu brak dodanego cukru i wykorzystanie substancji słodzących, a także wysoka zawartość błonnika.

DZIK Baton proteinowy słony karmel

Skład: hydrolizowane peptydy kolagenowe (17%), czekolada mleczna bez dodatku cukru (16%) [substancja słodząca: maltitole, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, emulgator: lecytyny, aromat], substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; pasta o smaku karmelowym (12%) [inulina z korzenia cykorii, mleko pełne w proszku, woda, tłuszcz kakaowy, olej słonecznikowy, substancja utrzymująca wilgoć, glicerol, aromat, emulgator, lecytyny, sól), kazeinian wapnia (z mleka) (9,2%), ekstrudat sojowy (8,5%) (białko sojowe, skrobia z manioku, sól), białko sojowe (8,2%), koncentrat białek mleka (5,3%), olej rzepakowy, woda, substancja słodząca: maltitole, sól (0,4%), substancja zagęszczająca: guma akacjowa, emulgator: mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, aromaty, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.

Wartości odżywcze na 100 g: 377 kcal, tłuszcz 12 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 4,6 g, węglowodany 25 g, w tym cukry 2,9 g, błonnik 6,2 g, białko 43 g, sól 1,3 g.

Baton o długim, ale dobrym składzie, bez dodatku cukru i oleju palmowego, a także z niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to również produkt o naprawdę wysokiej koncentracji białka, bo prawie 50% energii pochodzi tu z tego właśnie makroskładnika.

Go Active Baton wysokobiałkowy z migdałami i kokosem bez dodatku cukru

Skład: orzeszki ziemne 30%, błonnik z korzenia cykorii, chrupki sojowe 15% (izolat białka sojowego 87%, skrobia z tapioki, sól), migdały 9,4%, płatki sojowe 8%, płatki kokosa 6%, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, wiórki kokosowe 2%, olej rzepakowy, mąka ryżowa, emulgator: lecytyny (z rzepaku), naturalny aromat, przeciwutleniacze: palmitynian askorbylu, mieszanina tokoferoli.

Wartości odżywcze na 100 g: 473 kcal, tłuszcz 30 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 6,2 g, węglowodany 14 g, w tym cukry 4,9 g, błonnik 21 g, białko 27 g, sól 0,3 g.

Batonik ma dobry, krótki skład, bez prawie żadnych dodatków. Ogromnym plusem jest także brak cukru oraz fakt, że poza orzeszkami ziemnymi wykorzystano tu także niezwykle wartościowe odżywczo migdały. Batonik jest ponadto super źródłem błonnika pokarmowego.

Go Active Baton wysokobiałkowy z pistacjami bez dodatku cukru

Skład: orzeszki ziemne 34%, błonnik z korzenia cykorii, płatki sojowe 15%, pistacje 12%, chrupki sojowe 10% (izolat białka sojowego 87%, skrobia z tapioki, sól), substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, olej rzepakowy, mąka ryżowa, emulgator: lecytyny (z rzepaku), naturalny aromat, przeciwutleniacze: palmitynian askorbylu, mieszanina tokoferoli.

Wartości odżywcze na 100 g: 473 kcal, tłuszcz 31 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 3,8 g, węglowodany 12 g, w tym cukry 5,3 g, błonnik 22 g, białko 26 g, sól 0,23 g.

Świetny skład bez dodatku cukru i substancji słodzących, za to z bardzo wartościowymi odżywczo pistacjami. Plusem jest także bardzo wysoka zawartość błonnika, a niska nasyconych kwasów tłuszczowych.

Baton z masłem orzechowym proteinowy BeRAW!

Skład: orzeszki arachidowe 33,1%, czekolada 14% (miazga kakaowa 55,4%, substancja słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z soi), naturalny aromat waniliowy); koncentrat białka 12,9% [mleka, serwatkowego (mleko)]; substancja słodząca: maltitol; daktyle, inulina, kolagen, serwatka (mleko) w proszku 4%, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; błonnik z łuski babki jajowatej, sól.

Wartości odżywcze na 100 g: 399 kcal, tłuszcz 19,5 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5,1 g, węglowodany 29 g, w tym cukry 11,7 g, błonnik 9,5 g, białko 27 g, sól 0,08 g.

Baton ma bardzo dobry, naturalny skład, zawiera także dużo błonnika, a mało nasyconych kwasów tłuszczowych. Plusem jest także wykorzystanie czekolady słodzonej słodzikiem zamiast cukrem.

Baton proteinowy BeRAW Protein Vanilla Cheesecake

Skład: koncentrat białka 21% [mleka, serwatkowego (mleko)]; rodzynki (rodzynki, olej słonecznikowy i/lub bawełniany), daktyle, czekolada 14% (miazga kakaowa 55,4%, substancja słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z soi), naturalny aromat waniliowy), substancja słodząca: maltitol; serwatka (mleko) w proszku 6,4%, kolagen, tłuszcz shea, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; aromat naturalny.

Wartości odżywcze na 100 g: 367 kcal, tłuszcz 10,5 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5,3 g, węglowodany 43 g, w tym cukry 28 g, błonnik 3,3 g, białko 28 g, sól 0,15 g.

Dobry, krótki skład, bez dodanych cukrów, gdyż składzie mamy m.in. czekoladą słodzoną maltitolem zamiast cukrem. Plusem jest również niższa niż przeciętna kaloryczność tego batonika w przeliczeniu na 100 g.

Baton migdałowy proteinowy Rawbite

Skład: suszone daktyle, migdały 20%, białko ryżowe w proszku 14%, rodzynki, nasiona dyni, kakao w proszku, wiórki kakaowe.

Wartości odżywcze na 100 g: 434 kcal, tłuszcz 22 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 4,5 g, węglowodany 31 g, w tym cukry 29 g, błonnik 9,6 g, białko 23 g, sól 0,04 g.434 kcal, tłuszcz 22 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 4,5 g, węglowodany 31 g, w tym cukry 29 g, błonnik 9,6 g, białko 23 g, sól 0,04 g.

Baton ma jeden z najlepszych składów na rynku, znajdziemy w nim bowiem jedynie 7 naturalnych składników, w tym białko ryżowe (jest to więc dobry produkt również dla wegan). Plus także za wykorzystanie wartościowych odżywczo migdałów i pestek dyni, a także za wysoką zawartość błonnika, a niską nasyconych kwasów tłuszczowych.

Baton kakao proteinowy Rawbite

Skład: suszone daktyle, rodzynki, białko ryżowe w proszku 15%, orzechy nerkowca, ziarna słonecznika, masa kakaowa 8%, kakao w proszku 3%, cukier waniliowy.

Wartości odżywcze na 100 g: 414 kcal, tłuszcz 18 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 4,5 g, węglowodany 40 g, w tym cukry 36 g, błonnik 7 g, białko 21 g, sól 0,03 g.

Fantastyczny, krótki i naturalny skład wzbogacony w nerkowce, kakao oraz ziarna słonecznika. Jest to również dobry wybór dla wegan, ponieważ zawiera białko roślinne (ryżowe). Plus także za stosunkowo dużo błonnika i mało nasyconych kwasów tłuszczowych.

Niezły wybór

Baton z migdałami i solą morską proteinowy Muscle Up Karma Bars

Skład: migdały 29%, orzeszki ziemne 27%, miód, izolat białka sojowego 13%, syrop ryżowy, proso ekspandowane, siemię lniane, sól morska.

Wartości odżywcze na 100 g: 502 kcal, tłuszcz 30 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,9 g, węglowodany 30 g, w tym cukry 26 g, błonnik 5,3 g, białko 26 g, sól 0,62 g.

Jeden z najlepszych składów na rynku, z niezwykle wartościowymi odżywczo migdałami jako składnikiem bazowym. Baton ten spokojnie mógłby się znaleźć w gronie „dobrych wyborów”, jego wadą jest jednak wysoka zawartość cukrów wolnych pochodzących z miodu i syropu ryżowego oraz duża liczba kalorii.

Baton z migdałami i czekoladą proteinowy Muscle Up Karma Bars

Skład: migdały 25 %, orzeszki ziemne 23 %, miód, czekolada mleczna 15 % (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, emulgator: lecytyny z soi, ekstrakt z wanilii), izolat białka sojowego 11 %, syrop ryżowy, proso ekspandowane, siemię lniane, sól morska.

Wartości odżywcze na 100 g: 511 kcal, tłuszcz 31 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5,7 g, węglowodany 33 g, w tym cukry 29 g, błonnik 4,5 g, białko 23 g, sól 0,55 g.

Bardzo dobry skład oparty o wartościowe odżywczo migdały. Wadą batonika jest jednak dodatek cukrów wolnych (miód, cukier, syrop ryżowy) oraz wysoka kaloryczność gotowego produktu.

Baton proteinowy o smaku słonego karmelu Protein GO ON

Skład: białka mleka 31%: izolaty białek mleka MPI, koncentrat białek serwatkowych WPC 80 (z mleka), błonnik rozpuszczalny (kukurydziany), orzeszki arachidowe 17%, substancja słodząca: maltitole, tłuszcze roślinne: palmowy nieutwardzony, shea, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, izolat sojowy, błonnik rozpuszczalny (akacjowy), skrobia z tapioki, sól, aromaty, substancje słodzące: sukraloza, glikozydy stewiolowe, emulgator: lecytyny (z soi), substancje wzbogacające: cytrynian magnezu, witamina C, niacyna, witamina E, kwas pantotenowy (B5), witamina B6, tiamina (B1), witamina B12.

Wartości odżywcze na 100 g: 391 kcal, tłuszcz 19 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 9,3 g, węglowodany 21 g, w tym cukry 2,8 g, błonnik 14 g, białko 33 g, sól 0,88 g.

Baton ma naprawdę dobrą wartość odżywczą (do 400 kcal / 100 g, jedynie pół łyżeczki cukru na 100 g, dużo białka i błonnika), a dodatkowo został wzbogacony w witaminy. Jego wadą jest jednak dodatek oleju palmowego. Gdyby nie to, spokojnie mógłby znaleźć się w gronie „dobrych wyborów”.

PROTEIN baton proteinowy 33% kokosowy

Skład: białka mleka 34%: izolaty białek mleka MPI, koncentrat białek serwatkowych WPC 80 (z mleka); błonnik rozpuszczalny (kukurydziany), substancja słodząca: maltitole; orzeszki arachidowe, tłuszcze roślinne (palmowy nieutwardzony, shea) w zmiennych proporcjach, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; płatki kokosowe 3%, izolat sojowy, błonnik rozpuszczalny (akacjowy), skrobia z tapioki, sól, aromaty, substancje słodzące: sukraloza, glikozydy stewiolowe; emulgator: lecytyny (z soi), substancje wzbogacające: cytrynian magnezu, witamina C, niacyna, witamina E, kwas pantotenowy (B5), witamina B6, witamina B1 (tiamina), witamina B12.

Wartości odżywcze na 100 g: 391 kcal, tłuszcz 19 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 9,3 g, węglowodany 21 g, w tym cukry 2,8 g, błonnik 14 g, białko 33 g, sól 0,88 g.

Plusem batonika jest brak dodatku cukru oraz wysoka zawartość błonnika i białka. Niestety baton zawiera także olej palmowy. Gdyby nie jego dodatek do produktu, mógłby się znaleźć w grupie „dobrych wyborów”.

Purella Superfoods baton białkowy orzeszki w karmelu

Skład: prażone orzeszki arachidowe 28%, nadzienie o smaku karmelowym 21,5% [ekstrakt jabłka, koncentrat białek serwatkowych (mleko), tłuszcz kokosowy, mleko zagęszczone niesłodzone, tłuszcz kakaowy, serwatka w proszku (mleko), substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; sól, naturalny aromat]; czekolada mleczna 14% [cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, serwatka w proszku (mleko), emulgatory: lecytyny (z soi), polirycynooleinian poliglicerolu; aromat]; koncentrat białek serwatkowych (mleko) 10,5%, chrupki sojowe 9% (izolat białka sojowego, skrobia z tapioki, sól); orzechy makadamia 4,1%, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; syrop glukozowy, mąka ryżowa, sól.

Wartości odżywcze na 100 g: 451 kcal, tłuszcz 23 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5,9 g, węglowodany 36 g, w tym cukry 20 g, błonnik 3,4 g, białko 25 g, sól 0,78 g.

Skład batonika nie jest zły, zawiera jednak dodany cukier oraz syrop glukozowy. W efekcie 1 batonik (45 g) zawiera prawie 2 łyżeczki cukru, a więc dość dużo. Pewnym minusem jest też niska, w porównaniu do innych tego typu batoników, zawartość błonnika.

Purella Superfoods baton proteinowy chrupiące ciasteczko

Skład: substancja słodząca: maltitole, polewa białkowa 27 % (substancja słodząca: maltitole; tłuszcz palmowy, izolat białek mleka 27%, emulgator: lecytyna rzepakowa: aromaty), izolat białka sojowego 15 %, mleko w proszku odtłuszczone, mąka ryżowa, tłuszcz palmowy, koncentrat białka serwatkowego (z mleka) 2,6 %, maltodekstryna, ekstrakt słodowy jęczmienny, maka słodowa jęczmienna, skrobia z tapioki, proszek maślany [masło (z mleka), białka mleka, permeat serwatki (z mleka)], karob w proszku, sól, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, aromaty, otręby pszenne, suszony miąższ owoców baobabu w proszku 0.2 %, barwnik: karmel w proszku, emulgator: lecytyna rzepakowa, substancja słodząca: sukraloza.

Wartości odżywcze na 100 g: 393 kcal, tłuszcz 14 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 11 g, węglowodany 49 g, w tym cukry 2,7 g, błonnik 1,1 g, białko 24 g, sól 0,96 g.

Plus za brak dodatku cukru, ale minusem tego batona jest jednak wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, a niska – błoonika. Dodatkową wadą jest także dodatek oleju palmowego.

Energy Protein Bar orzeszki arachidowe Foods by Ann

Skład: miazga z orzeszków arachidowych 37,5% (orzeszki arachidowe łuskane, prażone), czekolada 27% (miazga kakaowa, substancja słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z soi), ekstrakt wanilii), białko grochu, olej kokosowy nierafinowany, syrop daktylowy, sól, czekolada: masa kakaowa minimum 55%.

Wartości odżywcze na 100 g: 529 kcal, tłuszcz 37 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 15 g, węglowodany 21 g, w tym cukry 5,4 g, błonnik 5 g, białko 30 g, sól 0,36 g.

Batonik ma naprawdę dobry, naturalny skład oparty o białko roślinne. Niestety minusem jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych (pochodzących prawdopodobnie głównie z oleju kokosowego). Jest to także jeden z bardziej kalorycznych batoników białkowych w przeliczeniu na 100 g.

Energy Protein Bar orzech laskowy Foods by Ann

Skład: białko grochu, miazga z orzeszków arachidowych 18,7%, miazga z orzechów laskowych 15,7%, czekolada (miazga kakaowa, substancja słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z soi), ekstrakt wanilii) 15,7%, kawałki orzeszków arachidowych 15%, olej kokosowy nierafinowany, syrop daktylowy, sól, czekolada: masa kakaowa minimum 55%.

Wartości odżywcze na 100 g: 557 kcal, tłuszcz 39 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 13 g, węglowodany 19 g, w tym cukry 4 g, błonnik 5,2 g, białko 30 g, sól 0,36 g.

Świetny, naturalny skład, plus również za niską zawartość cukrów. Niestety minusem jest wysoka kaloryczność batonika w przeliczeniu na 100 g oraz wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.

PROTEIN Baton proteinowy 50% ciasteczkowo-śmietankowy

Skład: Białka mleka 28,7% (izolat białek mleka, koncentrat białek serwatkowych (z mleka)), hydrolizat białka kolagenowego 14%, gluten (z pszenicy), substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; substancja słodząca: maltitole; olej słonecznikowy, tłuszcze roślinne w zmiennych proporcjach (palmowy nieutwardzony, shea), chrupki kakaowe 4,5% (izolat sojowy, skrobia z tapioki, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu), orzeszki arachidowe, emulgator: lecytyny (z soi); aromaty, sól morska, substancje słodzące: sukraloza, glikozydy stewiolowe.

Wartości odżywcze na 100 g: 403 kcal, tłuszcz 16 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 6,9 g, węglowodany 22 g, w tym cukry 1,1 g, błonnik 0,6 g, białko 50 g, sól 0,39 g.

Batonik zawiera aż 50% białka, a jego dodatkową zaletą jest brak dodatku cukru. Niestety na liście składników znajdziemy olej palmowy, batonik prawie w ogóle nie zawiera także błonnika.

Go Active Baton wysokobiałkowy smak karmelowy

Skład: czekolada mleczna z białkiem serwatkowym bez dodatku cukru (20%) [koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 25,5% w czekoladzie, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, substancja słodząca: maltitole; miazga kakaowa, emulgator: lecytyny, naturalny aromat waniliowy], nadzienie o smaku karmelowym (15%) [ekstrakt jabłka, tłuszcz kokosowy, mleko w proszku odtłuszczone, mleko zagęszczone, sól, emulgator: lecytyny, aromat naturalny, koncentrat soku z czarnej marchwi], koncentrat białek serwatkowych (z mleka), substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; substancja słodząca: maltitole, białko kolagenowe 8,6%%, izolat białka sojowego, orzeszki arachidowe (6,3%), oligofruktoza, tłuszcz kokosowy, ekstrakt słodu jęczmiennego, chrupki sojowe 2% [izolat sojowy, skrobia z tapioki, sól, stabilizator: węglan wapnia), emulgator: lecytyny (z soi), sól, aromaty naturalne.

Wartości odżywcze na 100 g: 390 kcal, tłuszcz 16 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 9,3 g, węglowodany 37 g, w tym cukry 13 g, błonnik 2,7 g, białko 32 g, sól 0,7 g.

Batonik ma stosunkowo długi, ale całkiem dobry skład. Jednocześnie zawiera stosunkowo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, a mało błonnika. Stąd jego obecność a kategorii „niezły wybór”.

Baton proteinowy tiramisu OSHEE

Skład: koncentrat białek serwatkowych w proszku (z mleka), wafel z kremem kakaowym [mąka pszenna, koncentrat białek serwatkowych w proszku (z mleka), tłuszcz palmowy, substancja słodząca: maltitole, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (4%) w waflu z kremem kakaowym, olej rzepakowy, emulgator: lecytyny; sól, substancja spulchniająca: węglany sodu], tłuszcz palmowy, substancja słodząca: maltitole; tłuszcz kakaowy, mleko w proszku odtłuszczone, miazga kakaowa, kawałki ziaren kawy, mleko w proszku pełne, tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyny (z soi), pasta kawowa (kawa 55 % w paście kawowej, tłuszcz kakaowy) (0,2%), proszek serowy (z mleka) (0,2%), naturalny aromat (zawiera mleko), aromat, naturalny aromat kawowy, pasta orzechowa (orzechy laskowe, orzeszki arachidowe), ekstrakt z wanilii. Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 32%.

Wartości odżywcze na 100 g: 510 kcal, tłuszcz 35 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 20 g, węglowodany 25 g, w tym cukry 6,1 g, błonnik 12 g, białko 27 g, sól 0,35 g.

Plusem batonika jest brak dodanych cukrów, a także naprawdę wysoka zawartość błonnika i są to cechy, które ratują go przed wylądowaniem w kategorii „odradzanych produktów”. Niestety baton ten zawiera dodatek oleju palmowego i aż 20 g kwasów tłuszczowych nasyconych / 100 g, a jego skład jest naprawdę bardzo długi.

Baton malinowo-migdałowy proteinowy OSHEE

Skład: koncentrat białek serwatkowych w proszku (z mleka), nadzienie malinowe bez dodatku cukrów [ekstrakt jabłka, koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 14%, koncentrat malin 1,7%, koncentrat soku z czarnej marchwi, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalny aromat, substancja zagęszczająca: pektyny], tłuszcze roślinne (shea, kokosowy) w zmiennych proporcjach, substancja słodząca: maltitole, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku odtłuszczone, miazga kakaowa, mleko w proszku pełne, tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyny (z soi), barwnik: betanina, naturalny aromat malinowy, regulator kwasowości: kwasy cytrynowy, pasta orzechowa (orzechy laskowe, orzeszki arachidowe), ekstrakt z wanilii, czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 32%.

Wartości odżywcze na 100 g: 497 kcal, tłuszcz 30 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 18 g, węglowodany 33 g, w tym cukry 21 g, błonnik b.d., białko 28 g, sól 0,2 g.

Batonik ma dobry skład. Niestety wartość odżywcza pozostawia wiele do życzenia. Główną wadą produktu jest bardzo wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, a także dość wysoka cukru.

Odradzane produkty

Proteinowy baton kakaowy w czekoladzie deserowej z witaminami Protein GO ON

Skład: czekolada 25% (miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgatory: lecytyny (z soi), E492; naturalny aromat waniliowy), koncentrat białek serwatkowych WPC 80 (MLEKO) 23,7 %, syrop glukozowy, fruktooligosacharydy, nieutwardzony tłuszcz palmowy, substancja wiążąca: maltitole, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole, karob proszek, kakao 0,3 %, substancje wzbogacające: witamina C, niacyna, witamina E, kwas pantotenowy (B5), witamina B6, tiamina (B1), witamina B12, aromat, emulgator: lecytyny (z soi).

Wartości odżywcze na 100 g: 416 kcal, tłuszcz 17 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 9,2 g, węglowodany 44 g, w tym cukry 29 g, błonnik 9,4 g, białko 20 g, sól do 0,01 g.

Baton ma przede wszystkim słaby skład, w którym znajdziemy dodany cukier, syrop glukozowy, a także tłuszcz palmowy. Charakteryzuje się również stosunkowo wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych.

Baton High Protein Bar nugatowo-karmelowy ACTIVLAB

Skład: koncentrat białek serwatkowych [serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyny (z soi)], tłuszcz palmowy, wysokobiałkowe nadzienie karmelowe bez cukru [ekstrakt jabłka, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), mleko zagęszczone niesłodzone, tłuszcz kokosowy, barwnik: karmel, emulgator: mono– i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, naturalny aromat], substancja słodząca: maltitole, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku odtłuszczone, miazga kakaowa, ekstrakt słodu jęczmiennego, mleko w proszku pełne, chrupki z białka mleka 1,8%, tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyny (ze słonecznika), ekstrakt z wanilii. Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 32%.

Wartości odżywcze na 100 g: 522 kcal, tłuszcz 34 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 15,4 g, węglowodany 29 g, w tym cukry 13,3 g, błonnik b.d., białko 30 g, sól 0,28 g.

Główną wadą batonika jest dodatek tłuszczu palmowego, który znajduje się na jednym z pierwszych miejsce składu. Przekłada się to również na naprawdę wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż jeden batonik zawiera ich ok. 7 g.

OSHEE Baton proteinowy orzechy - karmel

Skład: wysokobiałkowe nadzienie karmelowe bez dodatku cukrów [ekstrakt jabłka, koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 14%, mleko zagęszczone niesłodzone 8,7%, tłuszcz kokosowy, barwnik: karmel, emulgator: mono – i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, naturalny aromat], koncentrat białek serwatkowych [serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyny], kawałki orzeszków arachidowych, substancja słodząca: maltitole, tłuszcz kakaowy, orzeszki arachidowe 9%, koncentrat białek mleka w proszku, mleko w proszku odtłuszczone, tłuszcz palmowy, miazga kakaowa, mleko w proszku pełne, tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyny (z soi), sól, naturalny aromat orzeszka arachidowego (zawiera orzechy arachidowe), pasta orzechowa (orzechy laskowe, orzeszki arachidowe), ekstrakt z wanilii. Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 32%, masa mleczna minimum 14%.

Wartości odżywcze na 100 g: 506 kcal, tłuszcz 32 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 16 g, węglowodany 30 g, w tym cukry 17 g, błonnik b.d., białko 27 g, sól 0,46 g.

Batonik ma dość długi skład, w którym znajdziemy m.in. olej palmowy. Zdecydowaną wadą jest także wysoka zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, bo aż 8 g w jednym batoniku.

GO ON Protein Crisp Baton białkowy z ciasteczkami i pistacjami w polewie

Skład: ciasteczka 18,3% (mąka pszenna, cukier, tłuszcz palmowy nieutwardzony, masło klarowane (Ghee) (mleko), substancja spulchniająca: węglany sodu; sól morska), syrop glukozowy, koncentrat białek serwatkowych (mleko), izolat białek sojowych, cukier, tłuszcze roślinne (palmowy nieutwardzony*, shea), substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, olej słonecznikowy, maltodekstryna, pistacje 4 %, odtłuszczone mleko w proszku, skrobia z tapioki, sól morska, sól, aromaty, koncentraty (kurkuma, spirulina), emulgator: lecytyny (z soi).

Wartości odżywcze na 100 g: 448 kcal, tłuszcz 19 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 10 g, węglowodany 51 g, w tym cukry 30 g, błonnik 0,8 g, białko 20 g, sól 0,69 g.

Choć skład nie jest długi to znajdziemy w nim kilka słabych składników: cukier, tłuszcz palmowy oraz syrop glukozowy. W efekcie jeden batonik zawiera 4,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych i prawie 3 łyżeczki cukru.

Vitanella Baton Protein bez dodatku cukrów 27% białka

Skład: koncentrat białek serwatkowych [serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyny (z soi)], wysokobiałkowe nadzienie karmelowe bez cukru [ekstrakt jabłka, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), mleko zagęszczone niesłodzone, tłuszcz kokosowy, barwnik: karmel, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, naturalny aromat], kawałki orzechów arachidowych 10%, substancja słodząca: malitole; tłuszcz kakaowy, orzeszki arachidowe 9%, mleko w proszku odtłuszczone, tłuszcz palmowy, miazga kakaowa, mleko w proszku pełne, tłuszcz mleczny, sól, emulgatory: lecytyny (ze słonecznika), ekstrakt z wanilii, aromat. Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 32%.

Wartości odżywcze na 100 g: 492 kcal, tłuszcz 31 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 17 g, węglowodany 30 g, w tym cukry 17 g, błonnik 2,4 g, białko 27 g, sól 0,47 g.

Plusem produktu jest brak dodanych cukrów. Niestety ze względu na olej palmowy w składzie i 8,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych w jednym batonie ląduje on w kategorii odradzanych batoników białkowych.

Go On Baton Proteinowy Crisp Mango

Skład: ciasteczka 17,9% (mąka pszenna, cukier, tłuszcz palmowy nieutwardzony, masło klarowane (Ghee) (mleko), substancja spulchniająca: węglany sodu; sól morska), syrop glukozowy, izolat białek sojowych, koncentrat białek serwatkowych (mleko), cukier, tłuszcze roślinne (palmowy nieutwardzony, shea), substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; olej słonecznikowy, maltodekstryna, mango suszone 3%, serwatka w proszku (mleko), skrobia z tapioki, sól morska, sól, aromaty, koncentrat (dynia, jabłko), emulgator: lecytyny (z soi).

Wartości odżywcze na 100 g: 447 kcal, tłuszcz 18 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 10 g, węglowodany 53 g, w tym cukry 32 g, błonnik 0,7 g, białko 20 g, sól 0,76 g.

Choć skład jest dość krótki, to znajdziemy w nim kilka słabych pozycji: tłuszcz palmowy (i to dwa razy), cukier (również dwa razy) oraz syrop glukozowy. Batonik ten prawie w ogóle nie zawiera błonnika, za to zawartość cukru w jednej sztuce to aż 3 łyżeczki.

Baton proteinowy 20% Go On żurawinowy

Skład: czekolada 25% (miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgatory: lecytyny (z soi), E492; naturalny aromat waniliowy), koncentrat białek serwatkowych WPC 80 (mleko) 23,7%, syrop glukozowy, fruktooligosacharydy, nieutwardzony tłuszcz palmowy, substancja wiążąca: maltitole; żurawina suszona słodzona 3% (żurawina, cukier trzcinowy, mąka ryżowa, olej słonecznikowy), substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole; suszone jagody goji 1,5%, substancje wzbogacające: witamina C, niacyna, witamina E, kwas pantotenowy (B5), witamina B6, tiamina (B1), witamina B12; emulgator: lecytyny (z soi); aromat.

Wartości odżywcze na 100 g: 410 kcal, tłuszcz 16 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 9 g, węglowodany 45 g, w tym cukry 31 g, błonnik 9 g, białko 20 g, sól 0,01 g.

Po raz kolejny mamy baton z dość krótkim składem, jednak z dodanym tłuszczem palmowym, cukrem oraz syropem glukozowym. Pojedynczy batonik prawie w ⅓ składa się z cukrów.

Go On Baton High Protein Milky

Skład: masa białkowa 82 % (syrop glukozowy, izolat białek mleka, hydrolizat białka kolagenowego, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), tłuszcz palmowy nieutwardzony, aromaty, sól, emulgator: lecytyny (z soi); palony cukier), czekolada mleczna 18 % (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, emulgator: lecytyny (z soi); naturalny aromat waniliowy).

Wartości odżywcze na 100 g: 402 kcal, tłuszcz 13 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 7,2 g, węglowodany 40 g, w tym cukry 31 g, błonnik 0,5 g, białko 31 g, sól 0,52 g.

Choć skład jest krótki, to znajdziemy w nim olej palmowy, syrop glukozowy oraz cukier. W efekcie pojedynczy batonik prawie w ⅓ składa się właśnie z cukrów.

Baton proteinowy z nadzieniem orzechowo-karmelowym Bar Max

Skład: koncentrat białek serwatkowych [serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyny], wysokobiałkowe nadzienie karmelowe bez cukru [ekstrakt jabłka, koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 14 %, mleko zagęszczone niesłodzone 8,7%, tłuszcz kokosowy, barwnik: karmel, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, naturalny aromat], orzeszki arachidowe 10%, substancja słodząca: maltitole, kawałki orzeszków arachidowych 10%, tłuszcz kakaowy, koncentrat białek mleka w proszku, tłuszcz palmowy, mleko w proszku odtłuszczone, miazga kakaowa, mleko w proszku pełne, chrupki z białka mleka 1,4%, tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyny (z soi), sól, naturalny aromat orzeszka arachidowego (zawiera orzeszki arachidowe), pasta orzechowa (orzechy laskowe, orzeszki arachidowe), ekstrakt z wanilii, Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 32%.

Wartości odżywcze na 100 g: 512 kcal, tłuszcz 33 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 16 g, węglowodany 28 g, w tym cukry 15 g, błonnik b.d., białko 29 g, sól 0,48 g.

Batonik ma dość długi skład, w którym znalazł się m.in. tłuszcz palmowy. Efektem jest wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, jest to również jeden z bardziej kalorycznych batoników proteinowych na rynku.

Dołącz do 53839
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.

Sprawdź pakiety z dietą

Zmień dietę z Respo!

Zastanawiasz się jak zwiększyć spożycie białka? Wysokiej jakości batoniki proteinowe mogą stanowić dobry dodatek do diety, zwłaszcza jeśli masz ochotę na szybką przekąskę w pracy albo po treningu.

Warto jednak pamiętać, że codzienna dieta powinna składać się głównie z żywności nieprzetworzonej.

Nasi dietetycy chętnie pomogą Ci osiągnąć założone cele, niezależnie, czy są one związane z redukcją masy ciała, lepszym zdrowiem czy poprawą wydolności treningowej. Sprawdź, jak możemy Ci pomóc!

🥇 Sprawdź pozostałe rankingi Respo: