Pasty warzywne to opcja nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich, którzy szukają nowych smaków i sposobu na zwiększenie ilości warzyw w diecie. Pasty warzywne możesz zrobić w domu, ale jeśli akurat nie masz czasu lub ochoty na domową produkcję kup gotową pastę w sklepie. Co wybrać? Jakie produkty są warte kupienia? Ruszyliśmy na zakupy, sprawdziliśmy składy wielu produktów i tak powstał nasze ranking. W jednym miejscu znajdziesz pasty warzywne Lidl, pasty warzywne Biedronka, pasty warzywne Wawrzyniec i wiele innych. Koniecznie przeczytaj, zanim pójdziesz do sklepu!
Pasty roślinne, które najczęściej można kupić w sklepach, podzieliłyśmy na kilka kategorii:
Zamiast tłuszczu wieprzowego, wegański smalec zawiera tłuszcz roślinny. Aby wzbogacić smak oraz nadać odpowiednią konsystencję stosuje się także gotowane strączki, takie jak fasola czy ciecierzyca. Smaku dopełniają zazwyczaj cebula, jabłka i aromatyczne przyprawy. W przeciwieństwie do zwierzęcej wersji smalcu nie zawiera on cholesterolu.
- Pasty na bazie nasion roślin strączkowych
Najczęściej są wytwarzane z soczewicy, fasoli lub ciecierzycy, a także z soi lub grochu. Dodatkowo zawierają warzywa, takie jak bakłażan, cukinia, pomidor, ogórek, papryka, dynia i buraki, a także zioła i przyprawy. Ważnym składnikiem jest także olej roślinny.
- Pasty na bazie nasion lub pestek
Najczęściej stosowane są nasiona słonecznika lub pestki dyni. Bardzo często mają w składzie także nasiona roślin strączkowych, warzywa, grzyby oraz przyprawy.
To meksykańska pasta z awokado. W oryginalnym przepisie awokado rozciera się na pastę z dodatkiem limonki i soli. Często dodawane są także pomidory, papryka chili, kolendra i czosnek.
Dodatkowo do rankingu dołączyliśmy humus. To wyjątkowy produkt — pasta z ciecierzycy, pochodząca z kuchni Bliskiego Wschodu. Tradycyjnie, w jej skład wchodzi także tahini, czyli pasta sezamowa, czosnek, sól, sok z cytryny oraz oliwa z oliwek. Dodatkowo można do niego dodać liczne przyprawy, warzywa lub aromatyczne zioła.
Pasty roślinne to fajny dodatek do kanapek, wrapów, tortilli, naleśników i każdego rodzaju pieczywa. Mogą być świetnym źródłem białka, błonnika, witamin oraz soli mineralnych. Nasz ranking powstał, by pomóc Ci w zakupach. Na liście znajdują się produkty, które polecam Ci wybrać i te, których nie polecamy. Znajdziesz je w sklepach takich jak Lidl, Biedronka, Netto, Carrefour oraz Żabka.
Najczęściej stosowane dodatki do żywności w pastach warzywnych
Dodatki do żywności są stosowane w celach technologicznych, takich jak np. konserwowanie żywności. Ich użycie jest dopuszczalne tylko w określonym celu, a ilość stosowana w produkcji żywności powinna być jak najmniejsza.
Pasty warzywne zazwyczaj nie zawierają dodatków do żywności, a jeśli już, to ich ilość jest niewielka (zazwyczaj występują one na końcu składu produktu tego typu). Najczęściej stosowane dodatki do żywności w pastach warzywnych to:
- substancje konserwujące: przedłużają okres przydatności past warzywnych do spożycia; zmniejszają ryzyko zepsucia produktu wskutek obecności lub rozwoju mikroorganizmów, np. bakterii,
- przeciwutleniacze: ich użycie pozwala przedłużyć okres przydatności past roślinnych do spożycia; zabezpieczają produkt przed skutkami utleniania, m.in. jełczeniem tłuszczu lub zmianą barwy,
- regulatory kwasowości: ich dodatek służy utrzymaniu jednolitej kwasowości/zasadowości produktu spożywczego, dzięki czemu zabezpieczają utrzymanie właściwego smaku produktu, ale też chronią przed rozwojem mikroorganizmów mogących przyspieszyć psucie się past warzywnych.
Dodatki te są stosowane najczęściej w pastach sprzedawanych w plastikowych, zgrzewanych opakowaniach. Ich użycie daje gwarancję, że po otwarciu produktu możemy spokojnie przechowywać go przez kilka kolejnych dni w lodówce.
Inną metodą, stosowaną w przypadku past sprzedawanych w słoiczkach, jest pasteryzacja, która znacząco wydłuża okres trwałości produktu przed otwarciem opakowania. Tak zabezpieczone pasty warzywne są bezpieczne nawet do kilkunastu miesięcy po ich wyprodukowaniu.
Skład: ciecierzyca gotowana 50% (ciecierzyca, woda), woda, olej rzepakowy, pasta sezamowa tahini 10%, ocet spirytusowy, sól, czosnek suszony, kmin rzymski, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Wartość odżywcza: 100 g: 249 kcal, tłuszcz 19 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,9 g, węglowodany 9,5 g, w tym cukry 0,5 g, białko 7 g, sól 0,82 g.
Pasta o stosunkowo prostym składzie, gotowana ciecierzyca stanowi tu aż 50% składu, pomimo dodatku soli jej zawartość w produkcie jest stosunkowo niska. Zastosowany tu regulator kwasowości jest jednym z najpopularniejszych i najlepiej przebadanych, zapewnia nie tylko dłuższą trwałość hummusu, ale też spowalnia jego ciemnienie, dzięki czemu produkt pozostaje dłużej atrakcyjny wizualnie.
Skład: awokado 97%, sól, suszona cebula, naturalne ekstrakty roślinne, naturalne aromaty, suszony czosnek, koncentrat soku z limonki, suszona papryczka jalapeño, suszona kolendra
Wartość odżywcza: 100 g: 146 kcal, tłuszcz 13,4 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 3,1 g, węglowodany 2,1 g, w tym cukry 2,1 g, białko 1,5 g, sól 0,8 g.
Jest to pasta o najniższej zawartości białka spośród wszystkich analizowanych w rankingu, jednak awokado stanowi tu aż 97% masy produktu, co zasługuje na pochwałę. Produkt ma niską zawartość soli i symboliczne dodatki przypraw, jest zatem dobrym wyborem na szybką alternatywę dla domowego guacamole.
Skład: gotowana ciecierzyca 40%, jabłka 14%, woda, cebula pieczona, kasza gryczana, sól morska, pieprz mielony
Wartość odżywcza: 100 g: 92 kcal, tłuszcz 0,5 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,1 g, węglowodany 13 g, w tym cukry 2,8 g, białko 5,6 g, sól 0,7 g.
Krótki, prosty skład, bez zbędnych składników, wysoka zawartość błonnika (6,5 g), niska zawartość tłuszczu oraz soli.
Skład: ciecierzyca gotowana 53% (ciecierzyca, woda, sól), olej rzepakowy, woda, pasta sezamowa tahini 9%, ocet spirytusowy, sól, czosnek suszony, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; kmin rzymski
Wartość odżywcza: 100 g: 290 kcal, tłuszcz 23 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,4 g, węglowodany 12 g, w tym cukry 1,4 g, białko 7,6 g, sól 1 g.
Stosunkowo wysoka zawartość białka, ponad połowę produktu stanowi gotowana ciecierzyca. Hummus dostarcza niewielkich ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i soli. Jedyny dodatek do żywności zastosowany w produkcji pasty to kwas cytrynowy, zapewniający hummusowi nieco dłuższe zachowanie przydatności do spożycia oraz odpowiedniej barwy.
Skład: 54% gotowana ciecierzyca (ciecierzyca, woda), woda, olej rzepakowy, 12% pasta sezamowa Tahini, ocet spirytusowy, cukier trzcinowy, sól, czosnek suszony, kmin rzymski
Wartość odżywcza: 100 g: 277 kcal, tłuszcz 22 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,3 g, węglowodany 9,5 g, w tym cukry 1,9 g, białko 7,8 g, sól 0,82 g.
Krótki skład, wysoka zawartość białka, wysoka zawartość ciecierzycy, w porównaniu do niektórych humusów dostępnych w sklepach.
Skład: fasola biała gotowana 44%, woda, olej rzepakowy, cebula smażona 6,5% (cebula suszona, olej słonecznikowy), jabłko suszone 2,5%, białko grochu, sól, aromaty, przyprawy (pieprz czarny, majeranek suszony, cebula 00,8%, czosnek)
Wartość odżywcza: 100 g: 232 kcal, tłuszcz 14 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,2 g, węglowodany 17 g, w tym cukry 9,6 g, białko 6 g, sól 1,7 g
Jest to pasta o stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych, pomimo aż dwukrotnego zastosowania w produkcie oleju rzepakowego (w tym do obsmażenia suszonej cebuli). Na pochwałę zasługuje wysoka zawartość błonnika — za taką uznajemy ilość min. 6 g włókna pokarmowego w 100 g produktu. Przy obecności w składzie przypraw aromatycznych — majeranku, czosnku — całkowicie zbędny wydaje się dodatek aromatów. Warto zwrócić uwagę, że producent sugeruje, iż opakowanie 115 g to 3 porcje pasty — z jedną porcją dostarczamy sobie więc ok. 0,7 g cukrów prostych, a więc niespełna 1 łyżeczkę cukru. Jest to więc produkt, po który warto sięgać niezbyt często.
Skład: ciecierzyca gotowana 47,5% (ciecierzyca, woda), burak gotowany, pasta sezamowa tahini 8%, olej rzepakowy, woda, ocet spirytusowy, cukier, regulatory kwasowości: kwas mlekowy, kwas cytrynowy; chrzan tarty (korzeń chrzanu, woda, cukier, regulator kwasowości: kwas mlekowy; olej rzepakowy, sól), sól, czosnek suszony, imbir mielony, przeciwutleniacz: kwas cytrynowy; kmin rzymski
Wartość odżywcza: 100 g: 192 kcal, tłuszcz 13 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,4 g, węglowodany 8,8 g, w tym cukry 3 g, białko 6,6 g, sól 0,85 g
Jest to pasta o dobrej wartości odżywczej, jednak dodatek cukru pojawia się w składzie aż dwukrotnie (jako dodatek do pasty oraz składnik użytego w hummusie chrzanu) i wydaje się zbędny, gdyż wystarczającą słodycz powinien dostarczyć sam gotowany burak. W hummusie aż czterokrotnie użyto regulatorów kwasowości/ przeciwutleniaczy. Są to dodatki bezpieczne dla zdrowia, jednak warto sięgać po produkty tego typu o krótszym składzie.
Skład: fasola biała, pieczarka blanszowana 18,9% (pieczarka, kwas cytrynowy), olej rzepakowy, pieczarka świeża 13%, seler, dynia, nasiona słonecznika, woda, cebula suszona, sól, koncentrat soku jabłkowego, pieczarka suszona 0,5%, czosnek suszony, pestki dyni 0,3%, pieprz czarny mielony
Wartość odżywcza: 100 g: 204 kcal, tłuszcz 19 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,6 g, węglowodany 2,2 g, w tym cukry 1,6 g, białko 3,7 g, sól 1,3 g
Pasta o średniej zawartości tłuszczu, ale i białka, bazująca głównie nie na pieczarkach i dyni, a na fasoli białej. To zdrowy wybór składnika głównego, ale nie należy się tu kierować sugestią producenta na opakowaniu i spodziewać sporego udziału pestek dyni — jest on bowiem symboliczny – 0,3% (zapis zgodny z dyrektywą unijną). To korzystnie wpływa jednak na zawartość tłuszczu w produkcie. Zbędny wydaje się dodatek koncentratu soku jabłkowego.
Skład: fasola biała 35%, seler, olej rzepakowy, woda, cebula, cebula suszona, nasiona słonecznika, koncentrat soku jabłkowego, sól, koncentrat soku z cytryny, siemię lniane 0,24%, pieprz czarny mielony, kminek mielony
Wartość odżywcza: 100 g: 220 kcal, tłuszcz 17 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,5 g, węglowodany 9,4 g, w tym cukry 4,3 g, białko 3,8 g, sól 1,3 g
Pasta o stosunkowo niskiej zawartości białka, ale i tłuszczu. Zbędne wydają się tu dodatki takie jak cebula suszona (tuż przed nią w składzie zawarta jest zwykła cebula) oraz koncentrat soku jabłkowego. Dodatek siemienia lnianego jest symboliczny (0,24%), podobnie jak pestek dyni w poprzedniej omawianej paście tego samego producenta. Należy go zatem traktować jedynie jako element smakowy, nie zaś np. źródło kwasów omega-3.
Skład: 61% ciecierzyca gotowana, olej rzepakowy, woda, 7% pasta tahini (100% mielone ziarna sezamu), 1,7% czosnek niedźwiedzi, sól, przyprawy (1,5% czosnek, kmin rzymski mielony), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (sorbinian potasu)
Wartość odżywcza: 100 g: 304 kcal, tłuszcz 23 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2 g, węglowodany 11 g, w tym cukry 1,2 g, białko 8,2 g, sól 1,1 g
Wysoka zawartość białka i najwyższa spośród analizowanych past ilość cieciorki w hummusie (61%). To jednocześnie jedyny hummus z dodatkiem nie tylko regulatora kwasowości (kwasu cytrynowego), ale też substancji konserwującej — sorbinianu potasu. Jest to jednak jeden z najlepiej przebadanych i bezpiecznych, wśród powszechnie stosowanych, dodatek do żywności
Skład: 25,8% gotowana ciecierzyca, olej rzepakowy, 16,4% jarmuż świeży, 14,2% pestki słonecznika, woda, sól, czosnek świeży, trawa cytrynowa, szpinak mielony liofilizowany, przyprawy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Wartość odżywcza: 100 g: 322 kcal, tłuszcz 30 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,5 g, węglowodany 2,9 g, w tym cukry 1,4 g, białko 6,8 g, sól 1,4 g.
Wysoka zawartość błonnika (6,8 g), wysoka zawartość tłuszczu, słonecznik oraz jarmuż stanowią tylko 40% produktu, zawartość regulatora kwasowości.
Skład: woda, 25% ogórki konserwowe (ogórki, woda, ocet, cukier, sól), olej rzepakowy, 14% nasiona słonecznika, 3% białka grochu, błonnik grochowy, skrobia ziemniaczana, sól, aromat, przyprawy (0,3% koper, pieprz czarny)
Wartość odżywcza: 100 g: 281 kcal, tłuszcz 26,9 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,1 g, węglowodany 2,1 g, w tym cukry 2,1 g, białko 6,3 g, sól 1,4 g.
Wysoka zawartość tłuszczu, słonecznik i ogórki stanowią tylko 39% produktu, obecność zbędnych składników w składzie.
Skład: woda, olej rzepakowy, 12,45% nasiona słonecznika, 10% pomidory suszone, 3% białko grochowe, skrobia ziemniaczana, sól, sok cytrynowy, błonnik grochowy, 0,6% bazylia suszona, aromat, przyprawy (czosnek, pieprz biały)
Wartość odżywcza: 100 g: 298 kcal, tłuszcz 27,3 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2 g, węglowodany 3,9 g, w tym cukry 3,7 g, białko 7,1 g, sól 1,4 g.
Produkt jest źródłem błonnika, wysoka zawartość tłuszczu, niska zawartość słonecznika, pomidorów suszonych i białka grochu w porównaniu do innych składników.
Skład: woda, olej rzepakowy, pestki słonecznika 12,5%, pomidory suszone 10%, białko grochu, skrobia ziemniaczana, sól, sok z cytryny, błonnik (z grochu), bazylia suszona 0,6%, aromat naturalny, przyprawy (czosnek, pieprz biały)
Wartość odżywcza: 100 g: 298 kcal, tłuszcz 27 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2 g, węglowodany 3,9 g, w tym cukry 3,7 g, białko 7,1 g, sól 1,4 g.
Pestki słonecznika to produkt bogaty w tłuszcze, zatem dodatek oleju rzepakowego do tej pasty słonecznikowej jest bardzo duży (jest go więcej niż samych pestek). To skutkuje tym, iż produkt cechuje jedna z najwyższych zawartości tłuszczu spośród wszystkich past w tym rankingu. Zbędny jest tu dodatek aromatów (pasta zawiera też aromatyczne zioła i przyprawy) oraz zagęstnika w postaci skrobi ziemniaczanej, a także błonnika grochowego. Ten ostatni został prawdopodobnie użyty przez producenta, by móc spełnić wymogi prawne co do oświadczenia żywieniowego, iż dany produkt jest źródłem tego składnika pokarmowego minimum 3 g/100 g produktu).
Skład: fasola biała, woda, dynia, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 7,7%, pomidor suszony 3,8% (pomidor suszony, sól), żurawina suszona 3,2% (żurawina suszona, cukier trzcinowy, olej słonecznikowy), sól, zioła, czosnek suszony, bazylia suszona 0,22%, cebula suszona
Wartość odżywcza: 100 g: 212 kcal, tłuszcz 17 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,5 g, węglowodany 9,4 g, w tym cukry 4,3 g, białko 3,8 g, sól 1,3 g.
Pasta składa się głównie z białej fasoli, udział pomidorów suszonych (3,8%) jest w niej mniejszy niż tańszych koncentratu pomidorowego (7,7%) i dyni. Użyta w produkcie żurawina suszona zawiera dodatek oleju oraz cukru.
Skład: 33% marchew żółta, 20% soczewica żółta gotowana, 14% pasternak, olej rzepakowy, 9% ananas, cukier, sól, przyprawy (w tym gorczyca), błonnik bambusowy, czosnek
Wartość odżywcza: 100 g: 196 kcal, tłuszcz 14,2 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1 g, węglowodany 11,9 g, w tym cukry 8,4 g, białko 2,2 g, sól 1,95 g.
Wysoka zawartość cukru, niska zawartość białka oraz dość wysoka zwartość soli.
Skład: 44% fasola biała gotowana (fasola biała, woda, sól), woda, olej rzepakowy, 6,5% cebula smażona (cebula suszona, olej słonecznikowy), 2,5% jabłka suszone, 1,5% białko grochu, sól, aromaty, przyprawy (0,3% pieprz czarny, 0,08% cebula, 0,07% majeranek suszony, czosnek)
Wartość odżywcza: 100 g: 232 kcal, tłuszcz 14,2 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,2 g, węglowodany 16,5 g, w tym cukry 9,6 g, białko 6 g, sól 1,7 g.
Wysoka zawartość błonnika, wysoka zawartość cukru, dość wysoka zawartość soli, obecność zbędnych składników.
Skład: ciecierzyca (ciecierzyca, woda, sól, cukier), woda, olej rzepakowy, seler, koncentrat pomidorowy, pomidory suszone – 8,4% (pomidory – 7,4%, sól), żurawina suszona kandyzowana – 2,5% (żurawina suszona – 1,4%, cukier, olej słonecznikowy), bazylia, sól morska, koncentrat soku z cytryny
Wartość odżywcza: 100 g: 244 kcal, tłuszcz 20 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,5 g, węglowodany 11 g, w tym cukry 6,5 g, białko 4,1 g, sól 1,4 g.
Wysoka zawartość cukrów, niska zawartość białka, dość wysoka zawartość tłuszczu.
Skład: woda, olej rzepakowy, warzywa 9,8% (cebula, pietruszka, marchew), białko sojowe 6,8%, koncentrat pomidorowy 5%, aromaty naturalne, przyprawy (gorczyca), ekstrakty przypraw, skrobia kukurydziana, błonnik (grochowy, bambusowy), sól morska
Wartość odżywcza: 100 g: 257 kcal, tłuszcz 23 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,5 g, węglowodany 5,3 g, w tym cukry 0,7 g, białko 6 g, sól 1,7 g.
Dość wysoka zawartość tłuszczu i soli, pasztet sojowy ma w składzie tylko 6,8% białka sojowego.
Skład: ciecierzyca gotowana 28%, woda, olej rzepakowy, pasta sezamowa tahini 12%, suszone pomidory 2%, błonnik roślinny (bambusowy, grochowy), sól morska, cukier trzcinowy, koncentrat soku z cytryny, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty naturalne, kurkuma
Wartość odżywcza: 100 g: 305 kcal, tłuszcz 25 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,1 g, węglowodany 12 g, w tym cukry 2,9 g, białko 5,8 g, sól 1,5 g.
Dość niska zawartość ciecierzycy w składzie, w porównaniu do innych humusów dostępnych na rynku, długi skład, dość wysoka zawartość tłuszczu i soli.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą