Mieszanki przypraw – ranking

Mieszanki przypraw – ranking

Przyprawy potrafią kompletnie odmienić smak potraw, dlatego niemal wszyscy tak chętnie po nie sięgamy. Warto wiedzieć, że przyprawy to nie tylko kwestia smaku – ze względu na swoje właściwości mają duże znaczenie w naszej diecie. W sklepach dostępnych jest mnóstwo mieszanek przypraw po które sięgamy chcąc uzyskać jak najlepszy smak. Ale uwaga – w przypadku tych produktów również trzeba czytać etykiety. Zatem ruszyliśmy do Biedronki, Lidla i Carrefoura, przeanalizowaliśmy składy najpopularniejszych mieszanek i stworzyliśmy ranking. Przeczytaj koniecznie!

Przyprawy mogą działać przeciwbakteryjne, moczopędne i  żółciopędne. Dodatek niektórych przypraw może pobudzać produkcję soku żołądkowego, działać uspokajająco lub wykrztuśnie. Mogą również wpływać drażniąco na organizm (rozszerzając naczynia krwionośne). Przyprawy zawierają także wiele witamin i składników mineralnych np. beta-karoten, witaminę C, fosfor, magnez, wapń, potas i żelazo. Bogate w te składniki są: bazylia, mięta pieprzowa i czerwona sproszkowana papryka.

Przyprawy mają jeszcze jedno szczególne znaczenie – można nimi zastępować sól.  Nadmiar soli w diecie – powyżej 5 g na dobę (to 1 płaska łyżeczka) może prowadzić do wielu poważnych konsekwencji zdrowotnych, w tym między innymi: nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, raka żołądka i prawdopodobnie raka przełyku. Może także sprzyjać rozwojowi osteoporozy oraz kamicy nerkowej. 

Zamiast soli wykorzystajmy świeże lub suszone zioła, takie jak np. rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia, lubczyk, zioła prowansalskie, estragon, które odznaczają się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Są cennym źródłem substancji bioaktywnych, takich jak np. flawonoidy, olejki eteryczne, śluzy, alkaloidy, glikozydy. 

Części roślin, z których wytwarza się przyprawy to:

  • Kłącza
  • Korzenie
  • Pędy
  • Liście
  • Kwiaty
  • Owoce
  • Nasiona
  • Pączki
  • Ziele

Do podstawowych funkcji przypraw należą: 

  • wzbogacanie własnego bukietu smakowo-zapachowego potraw,
  • wytwarzanie nowego bukietu smakowo-zapachowego potraw ubogich smakowo,
  • nadanie potrawom pożądanej barwy i wyglądu,
  • maskowanie niepożądanych smaków i zapachów potrawy
  • hamowanie niekorzystnych zmian mikrobiologicznych oraz zapobieganie procesom utleniania składników odżywczych, zachodzących np. pod wpływem obróbki termicznej potraw.

Przykłady przypraw i ciekawostki:

  • Pieprz – przyprawa uniwersalna do dań mięsnych, rybnych i warzywnych. Za ostry smak pieprzu odpowiada piperyna i chawicyna. Piperyna ma właściwości antybakteryjne, przeciwnowotworowe, a dzięki zawartości związków fenolowych wpływa na większą trwałość potraw.
  • Czosnek – zawiera bezzapachowe związki siarki – alliinę. Podczas rozdrabniania alliina rozkładana jest do allicyny, która odpowiada za charakterystyczny zapach czosnku oraz działanie bakteriobójcze. Czosnek poniżej 8 stopni Celsjusza traci swoje właściwości, dlatego nie należy przechowywać go w lodówce.
  • Majeranek – przyprawa kojarząca się z tłustymi i ciężkostrawnymi potrawami. Najczęściej dodawany do potraw mięsnych (pasztetów, gulaszów, smalcu) i potraw z nasionami roślin strączkowych. Zawiera 2-3% olejków eterycznych, dzięki nim wykazuje działanie bakteriobójcze. Ma również działanie rozkurczowe, moczopędne i pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, dlatego dodawany jest do “cięższych” dań.
  • Bazylia – wykorzystuje się świeże i suszone liście. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Znaleźć ją można w sałatkach, marynatach, jako dodatek do kanapek i masła, daniach z ryb, zupach, sosach, a także nalewkach. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ułatwia trawienie, pobudza apetyt, zapobiega powstawaniu wzdęć.
  • Kurkuma – jej główną funkcją jest nadanie potrawom żółtej barwy. Dodaje się ją do potraw wytrawnych (z drobiu, owoców morza i ryb), past, sosów, makaronów, a także ciast i herbatników, lodów, deserów i napojów. Kłącze kurkumy zawiera 4 – 14% olejków eterycznych. Swój kolor i właściwości lecznicze zawdzięcza kurkuminie. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, żółciopędne i przeciwnowotworowe. 

Przyprawy dostępne w sklepach podzieliliśmy na 3 grupy:

  1. Najzdrowszy wybór – to najlepsze przyprawy dostępne w sklepach. Zarówno skład tych produktów jak i ich wartość odżywcza sprawiają, że warto wybierać właśnie te przyprawy do swoich dań.
  2. Niezły wybór – kiedy przyprawy z pierwszej grupy nie są akurat dostępne w sklepie, możesz śmiało sięgnąć po produkty z tej grupy. Te przyprawy też są dobrym wyborem, choć nie powinny zbyt często towarzyszyć Twoim posiłkom. 
  3. Odradzane produkty – charakteryzują się wysoką zawartością soli, cukru i zbędnych dodatków, takich np. wzmacniacze smaku i karmel. Przyprawy te nie powinny stanowić dodatku do Twoich potraw.

Poszczególne produkty przyporządkowaliśmy do powyższych grup, jednak ich kolejność wewnątrz danej grupy jest  losowa. Wszystkie przyprawy w obrębie pierwszej grupy mają zbliżony skład i będą dobrym wyborem. Twoja dieta powinna Ci smakować, więc staraj się wybierać na co dzień te przyprawy, które najbardziej Ci odpowiadają. Pamiętaj też, aby przyprawy z ostatniej grupy były rzadkim dodatkiem do Twoich dań, ponieważ zawierają wiele niepotrzebnych substancji dodatkowych, soli i cukru.

Legenda – najczęściej pojawiające się dodatkowe składniki w przyprawach, wykraczające poza standardowy skład tego typu produktów oraz dodatki do żywności wraz z informacją, w jakim celu są dodawane.

  1. Sól. Pełni rolę środka konserwującego, ułatwia mieszanie składników, nadaj słony smak potrawom.
  2. Cukier, glukoza. Nadaje słodki smak gotowej potrawie, uatrakcyjnia wygląd podczas obróbki termicznej, stosowana jako środek konserwujący.
  3. Kwas cytrynowy. Pełni rolę środka konserwującego i smakowego.
  4. Glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, 5-rybonukleotydy disodowe. Związki wykorzystywane do wzmacniania smaku gotowych dań, są źródłem smaku umami, obniżają dodatek soli w potrawach.
  5. Ocet. Pełni rolę środka konserwującego przypraw.
  6. Ekstrakt drożdży. Do jego najważniejszych funkcji należy wzmacnianie smaku i aromatu. Dzięki zawartości kwasu glutaminowego jest źródłem smaku umami („rosołowego”, „mięsnego”). 
  7. Oleje. To dodatki tłuszczowe będące „nośnikami” smaku.
  8. Mąka / skrobia  pszenna / grys kukurydziany. Pełnią one w przyprawach funkcję stabilizacyjną.
  9. Karmel amoniakalny, ryboflawiny (barwniki). Służą one nadaniu przyprawom odpowiedniej, pożądanej przez konsumentów barwy.
  10. Hydrolizat białkowy sojowy. Jest stosowany celem ochrony przypraw przed utratą charakterystycznego dla nich smaku (np. w wyniku działania niskiej temperatury lub suszenia).

Najzdrowszy wybór

Przyprawy, które polecamy

W tej grupie znajdziesz przyprawy o najlepszym składzie. Zioła stanowią największy procent tych mieszanek, a sól i cukier występują w mniejszej ilości.

Kamis, Suszone Pomidory z czosnkiem i bazylią (Lidl, Biedronka, Carrefour)

Skład: pomidory suszone płatki – 62%, czosnek – 24%, bazylia – 5%, sól, oregano

Wartości odżywcze: 310 kcal, tłuszcz: 0,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g, węglowodany: 54 g, w tym cukry: 47 g, białko: 14 g, sól: 3,6 g
Komentarz:
Brak substancji dodatkowych. Sól na przedostatnim miejscu w składzie.

Kamis, Przyprawa do bigosu i potraw z kapusty (Lidl, Biedronka, Carrefour)

Skład: gorczyca biała, kolendra, kminek – 7%, papryka słodka – 6,5%, czosnek – 6%, ziele angielskie, owoc jałowca), sól, cukier, rozmaryn, borowik szlachetny suszony

Wartości odżywcze: 234 kcal, tłuszcz: 9,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g, węglowodany: 22 g, w tym cukry: 13 g, białko: 8,9 g, sól: 38,8 g
Komentarz: Brak substancji dodatkowych. Sól i cukier na dalekim miejscu w składzie.

Kamis, Pieprz ziołowy (Lidl, Biedronka, Carrefour)

Skład: gorczyca biała – 29,5%, kolendra, papryka słodka, kminek – 14,5%, majeranek – 14%, chili – 3%, liście laurowe

Wartości odżywcze:
Komentarz:
Tzw. czysta etykieta. Brak substancji dodatkowych, soli oraz cukru.

Prymat, Zioła prowansalskie (Lidl, Biedronka, Carrefour)

Skład: tymianek, bazylia, cząber, majeranek, rozmaryn, oregano, liść laurowy

Wartości odżywcze:
Komentarz:
Tzw. czysta etykieta. Brak soli i cukru w składzie.

Niezły wybór

Przyprawy, które możesz wybrać

Przyprawy w tej grupie charakteryzują się większą zawartością soli i cukru w składzie, pojawiają się też inne dodatki. 

Kamis, Przyprawa do mięsa mielonego (Lidl, Biedronka, Carrefour)

Skład: sól, czosnek, marchew, cebula – 9%, papryka słodka, kolendra, gorczyca biała, pieprz czarny – 4%, majeranek, chili, kozieradka, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki

Wartości odżywcze: 221 kcal, tłuszcz: 5,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g, węglowodany: 25 g, w tym cukry: 9,8 g, białko: 11 g, sól: 28 g
Komentarz:
Sól na pierwszym miejscu w składzie.

Kamis, Przyprawa do gyrosa (Lidl, Biedronka, Carrefour)

Skład: sól, czosnek granulowany – 11%, kolendra – 10,6%, gorczyca biała, papryka słodka, cukier, kozieradka, chili, rozmaryn – 3,6%, oregano, tymianek, pieprz czarny

Wartości odżywcze: 228 kcal, tłuszcz: 8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1 g, węglowodany: 21 g, w tym cukry: 11 g, białko: 9,8 g, sól: 36,2 g
Komentarz: Sól na pierwszym miejscu w składzie.

Kamis, Przyprawa do dań z ziemniaków (Lidl, Biedronka, Carrefour)

Skład: sól, czosnek – 15,5%, cząber – 8,3%, kolendra, cebula, papryka słodka, majeranek, koperek – 3,4%, chili, pieprz czarny 

Wartości odżywcze: 182 kcal, tłuszcz: 3,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g, węglowodany: 20 g, w tym cukry: 15 g, białko: 9,3 g, sól: 50,5 g
Komentarz:
Sól na pierwszym miejscu w składzie.

Kamis, Przyprawa do kurczaka złocista (Lidl, Biedronka, Carrefour)

Skład: sól, papryka słodka – 14%, gorczyca biała, czosnek – 5,8%, kolendra, kurkuma, kozieradka – 2,4%, chili – 2%, imbir, cynamon, kmin rzymski, goździki, gałka muszkatołowa 

Wartości odżywcze: 153 kcal, tłuszcz: 5,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g, węglowodany: 10 g, w tym cukry: 5,4 g, białko: 7,9 g, sól: 62 g
Komentarz:
Sól na pierwszym miejscu w składzie.

Kuchnia Lidla, Curry (Lidl)

Skład: sól, kurkuma, czosnek, gorczyca biała, cynamon, imbir, kozieradka, papryka słodka, nasiona kolendry, kmin rzymski, kardamon, goździk, papryczka chilli, anyż, pieprz czarny, gałka muszkatołowa

Wartości odżywcze: 210 kcal, tłuszcz: 5,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g, węglowodany: 21 g, w tym cukry: 2,4 g, białko: 8,9 g, sól: 29,5 g
Komentarz: Sól na pierwszym miejscu w składzie.

Kamis, Grill Karkówka (Lidl, Biedronka, Carrefour)

Skład: sól, czosnek 22%, papryka czerwona 14%, kolendra, rozmaryn, pieprz czarny, kwas cytrynowy, natka pietruszki, liście laurowe

Wartości odżywcze: 237 kcal, tłuszcz: 4,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1 g, węglowodany: 25 g, w tym cukry: 10 g, białko: 9,1 g, sól: 32,3 g
Komentarz: Sól na pierwszym miejscu w składzie, dodatek kwasku cytrynowego niepotrzebnego w tej przyprawie.

Kamis, Przyprawa do gulaszu (Lidl, Biedronka, Carrefour)

Skład: sól, czosnek granulowany 20%, papryka słodka, gorczyca biała, majeranek, kminek, chilli 3,1%, cząber, kolandra 2,4%, cebula, tymianek

Wartości odżywcze: 229 kcal, tłuszcz: 7,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g, węglowodany: 20 g, w tym cukry: 19 g, białko: 12 g, sól: 43 g
Komentarz: Sól na pierwszym miejscu w składzie.

Kuchnia Lidla, Przyprawa do ziemniaków (Lidl)

Skład: sól, cebula, papryka słodka, nasiona kolendry, kminek, cukier, majeranek, liście kopru, cząber, nasiona kopru, papryczka chilli, pieprz czarny

Wartości odżywcze: 177 kcal, tłuszcz: 4,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g, węglowodany: 19 g, w tym cukry: 7,9 g, białko: 7 g, sól: 44 g
Komentarz: Sól na pierwszym miejscu w składzie, dodatek cukru.

Kuchnia Lidla, Przyprawa do kurczaka (Lidl)

Skład: sól, 16% papryka słodka, 6% czosnek, cukier, 3% majeranek, 3% nasiona kolendry, kurkuma, imbir, papryczka chilli, kmin rzymski, gorczyca biała, kminek, goździk

Wartości odżywcze: 160 kcal, tłuszcz: 3,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g, węglowodany: 22 g, w tym cukry: 11 g, białko: 5,2 g, sól: 50,12 g
Komentarz: Sól na pierwszym miejscu w składzie.

Odradzane produkty

Przyprawy, których nie polecamy

Przyprawy w tej kategorii zawierają najwięcej dodatków do żywności takich jak: barwniki, wzmacniacze smaku i stabilizatory.

Nestle Maggi, Przyprawa w płynie (Lidl, Biedronka, Carrefour)

Skład: woda, sól, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5-rybonukleotydy disodowe), ocet, wyciąg z lubczyku, glukoza, ekstrakt drożdży, aromat

Wartości odżywcze: 20 kcal, tłuszcz: 0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g, węglowodany: 2,2 g, w tym cukry: 0,9 g, białko: 2,8 g, sól: 22,8 g
Komentarz: Sól na drugim miejscu w składzie. Wysoka zawartość substancji dodatkowych.

Kamis, Przyprawa do flaków biesiadnych (Lidl, Biedronka, Carrefour)

Skład: sól, warzywa suszone (marchew, czosnek, pasternak, cebula, liście selera) – 13%, papryka słodka – 9%, gorczyca biała, imbir – 6%, cukier, gałka muszkatołowa, chili, hydrolizat białkowy sojowy, majeranek, pieprz czarny 

Wartości odżywcze: 193 kcal, tłuszcz: 6,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,9 g, węglowodany: 18 g, w tym cukry: 11 g, białko: 6,8 g, sól: 46,9 g
Komentarz: Sól na pierwszym miejscu w składzie.

Podrawka, Vegeta oryginalna (Lidl, Biedronka, Carrefour)

Skład:  sól, suszone warzywa -15,5% (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki), wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, inozynian disodowy), cukier, przyprawy, skrobia kukurydziana, barwnik (ryboflawina)

Wartości odżywcze: 164 kcal, tłuszcz: <0,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g, węglowodany: 32 g, w tym cukry: 22 g, białko: 8,5 g, sól: 56,9 g
Komentarz: Sól na pierwszym miejscu w składzie. Wysoka zawartość substancji dodatkowych.

Prymat, Marynata o smaku whisky (Lidl, Biedronka, Carrefour)

Skład: sól, gorczyca biała, czosnek 12%, papryka słodka 7%, cebula, cukier palony, cukier, majeranek, pieprz czarny 3,5%, kozieradka, aromat, kwas cytrynowy, liść laurowy, owoc jałowca, ziele angielskie, rozmaryn, olej rzepakowy

Wartości odżywcze: 258 kcal, tłuszcz: 7,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,9 g, węglowodany: 31 g, w tym cukry: 16 g, białko: 9,5 g, sól: 31,1 g
Komentarz: Sól na pierwszym miejscu w składzie, dodatek cukru i cukru palonego oraz oleju rzepakowego.

Knorr, przyprawa do mięs (Lidl, Biedronka, Carrefour)

Skład: wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, sól, mąka pszenna, papryka 8,6%, cebula 2,5%, cukier, koncentrat pomidorowy, 2%, czosnek, tłuszcz palmowy, natka pietruszki, barwnik: karmel amoniakalny, rozmaryn, aromaty, pieprz, oregano, tymianek, majeranek

Wartości odżywcze: 241 kcal, tłuszcz: 2,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g, węglowodany: 30 g, w tym cukry: 7,8 g, białko: 18 g, sól: 35,6 g
Komentarz: Wysoka zawartość substancji dodatkowych. Wzmacniacze smaku i sól na pierwszych miejscach w składzie.

Kuchnia Lidla, Szczypta smaku (Lidl)

Skład: 59% sól, cukier, 15,1% suszone warzywa (marchew, cebula (zawiera dwutlenek siarki), pasternak, czosnek (zawiera dwutlenek siarki), papryka czerwona, korzeń selera, natka pietruszki, pomidor), grys kukurydziany, glukoza, skrobia pszenna, aromaty, 0,18% przyprawy, oliwa z oliwek, ekstrakt drożdżowy, barwnik: ryboflawiny

Wartości odżywcze: 145 kcal, tłuszcz: <0,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g, węglowodany: 31 g, w tym cukry: 23 g, białko: 1,8 g, sól: 59 g
Komentarz: Sól i cukier na pierwszych miejscach w składzie. Wysoka zawartość substancji dodatkowych.

Culineo, Doprawka (Biedronka)

Skład: sól, suszone warzywa -15,5% (pasternak, ziemniaki, marchew, cebula, natka pietruszki, seler), cukier, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, inozynian disodowy),  przyprawy, skrobia kukurydziana, barwnik (ryboflawina)

Wartości odżywcze: 112 kcal, tłuszcz: <0,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g, węglowodany: 22 g, w tym cukry: 11 g, białko: 5 g, sól: 69,4 g
Komentarz:
Sól na pierwszym miejscu w składzie. Wysoka zawartość substancji dodatkowych.