Czy kefir jest zdrowy? Oto co pokazują badania

Czy kefir jest zdrowy? Oto co pokazują badania

W Polsce kefirowi daleko do wyjątkowości, jednak na świecie zyskał popularność i jest uznawany za superfood – produkt o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Jak to się stało, że nasz zwyczajny produkt mleczny zaczął pojawiać się w sklepach na całym świecie? Czy to prawda, że kefir wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu i… pomaga zachować szczupłą sylwetkę?

Kluczowe wnioski

  • Właściwości kefiru to m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz immunomodulujące.
  • Badania pokazują, że kefir w układzie pokarmowym może w korzystny sposób modyfikować skład bakteryjny jelit, a także łagodzić stany zapalne.

Kefir – właściwości zdrowotne

Kefir, czyli mleko sfermentowane przez drożdże i bakterie kwasu mlekowego, pochodzi z rejonów Kaukazu i pojawił się w Europie na początku XX wieku.

Jego nazwa wywodzi się z tureckiego słowa keyif oznaczającego „przyjemność”. Jednak fermentowany napój poza przyjemnym, orzeźwiającym smakiem ma do zaoferowania znacznie więcej.

Kefir ma unikalne właściwości zdrowotne, które sprawiają, że w pełni zasługuje na miano superfoodu!

Dodatkowo ma niską zawartość kalorii (ok. 50 kcal w 100 g) i jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, witamin B2 i B12.

Jakie właściwości ma kefir? 

  • Działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne,
  • działanie immunomodulujące
  • działanie przeciwbakteryjne [1-7]. 

Wyniki badań na modelach zwierzęcych sugerują, że kefir może:

  • obniżać ciśnienie tętnicze krwi,
  • sprzyjać utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi,
  • obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów,
  • chronić przed infekcjami bakteryjnymi, zwłaszcza w układzie pokarmowym,
  • ułatwiać walkę organizmu z infekcjami wirusowymi,
  • zmniejszać ryzyko rozwoju otyłości przez działanie na mikrobiotę jelit oraz właściwości regulujące apetyt [1-7].

Rezultaty wstępnych badań są obiecujące, jednak potrzebujemy dalszych, dobrze zaprojektowanych badań, by ocenić, czy podane właściwości będą występowały też przy zwykłym, regularnym spożyciu kefiru.

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Czy kefir jest zdrowy na jelita?

Wiemy już, że kefir zawiera bakterie probiotyczne i drożdże, ale czy kefir jest zdrowy na jelita?

W układzie pokarmowym kefir może:

  • modyfikować skład bakteryjny jelit,
  • poprawiać funkcjonowanie bariery jelitowej,
  • łagodzić stany zapalne w układzie pokarmowym,
  • ograniczać działanie patogennych bakterii i wirusów [3].

Regularne spożycie kefiru może poprawiać reakcję na laktozę u osób z łagodną nietolerancją tego dwucukru [3].

Warto pamiętać, że chociaż kefir ma mniejszą zawartość laktozy od zwykłego mleka, nie jest całkowicie jej pozbawiony i może wywoływać objawy u osób z silną nietolerancją.

Zawartość laktozy w mleku krowim wynosi ok. 4,6-4,8 g na 100 ml, a w kefirze – 4,1 g [8].

Metoda Respo z którą Polacy zgubili ponad 500 tys. kg.

Czy kefir to probiotyk?

Bardzo często kefir jest nazywany probiotykiem, co jest dużym uproszczeniem.

Kefir zawiera żywe bakterie probiotyczne, jednak nie spełnia wszystkich typowych warunków określonych w definicji probiotyku.

Jedną z cech probiotyku jest możliwość zasiedlenia jelit przez dany szczep bakterii. Bakterie zawarte w kefirze modulują funkcjonowanie całej mikrobioty jelit, ale z reguły nie mają zdolności ich trwałej kolonizacji.

Jak jeść kefir?

Kefir ma wiele zastosowań:

  • może być spożywany jako uzupełnienie głównego posiłku (np. młodych ziemniaków z koperkiem, jajka sadzonego i fasolki szparagowej),
  • tworzyć bazę pysznego koktajlu, deseru, owsianki na zimno,
  • być składnikiem placuszków i naleśników.

Zastanawiasz się, jak jeść kefir? Poznaj przepisy od Respo!


434 kcal

Kefir z brzoskwinią i orzechami


Kefir doskonale sprawdzi się w przypadku różnego rodzaju koktajli i smoothies. W tym wydaniu z brzoskwinią, orzechami i erytrolem, dostarcza aż 19 gramów białka. To idealna propozycja na szybki, pełnowartościowy i sycący posiłek!


282 kcal

Chłodnik ogórkowy


Okazuje się, że ogórek to również idealne warzywo na chłodnik. W tym wydaniu z kefirem, a także aromatycznym koperkiem i szczypiorkiem. To przepis idealny do szybkiego przygotowania, a do tego wysokobiałkowy.


350 kcal

Kefir z orzechami i owocami


Prawdziwie ekspresowe danie, które przygotujesz w zaledwie 2 minuty. 14 gramów białka w porcji, a do tego bez cukru i innych, zbędnych dodatków.

👉 Szukasz więcej inspiracji? Sprawdź fit przepisy od Centrum Respo, które mogą trafić do Twojej diety!

Dołącz do 64118
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.

Sprawdź pakiety z dietą

Czy kefir jest zdrowy? Opinia dietetyczki

Nie mamy wątpliwości, jeśli chodzi o odpowiedź na pytanie, czy kefir jest zdrowy. Ma on bowiem wyjątkowe właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, a także moduluje reakcje układu odpornościowego.

Musimy oczywiście poczekać na dokładniejsze badania oceniające wpływ spożycia kefiru na ryzyko rozwoju zaburzeń i chorób, ale wstępne analizy dają optymistyczne wyniki.

Jeśli lubisz kefir i chcesz, aby znalazł się w Twoim codziennym menu, sprawdź dietę online od Respo!

Piśmiennictwo:

  1. Azizi NF, Kumar MR, Yeap SK, Abdullah JO, Khalid M, Omar AR, Osman MA, Mortadza SAS, Alitheen NB. Kefir and Its Biological Activities. Foods. 2021 May 27;10(6):1210. 
  2. Rosa DD, Dias MMS, Grześkowiak ŁM, Reis SA, Conceição LL, Peluzio MDCG. Milk kefir: nutritional, microbiological and health benefits. Nutr Res Rev. 2017 Jun;30(1):82-96.
  3. Peluzio MDCG, Dias MME, Martinez JA, Milagro FI. Kefir and Intestinal Microbiota Modulation: Implications in Human Health. Front Nutr. 2021 Feb 22;8:638740.
  4. Farag MA, Jomaa SA, El-Wahed AA, El-Seedi AHR. The Many Faces of Kefir Fermented Dairy Products: Quality Characteristics, Flavour Chemistry, Nutritional Value, Health Benefits, and Safety. Nutrients. 2020 Jan 28;12(2):346.
  5. Hamida RS, Shami A, Ali MA, Almohawes ZN, Mohammed AE, Bin-Meferij MM. Kefir: A protective dietary supplementation against viral infection. Biomed Pharmacother. 2021 Jan;133:110974.
  6. Vieira CP, Rosario AILS, Lelis CA, Rekowsky BSS, Carvalho APA, Rosário DKA, Elias TA, Costa MP, Foguel D, Conte-Junior CA. Bioactive Compounds from Kefir and Their Potential Benefits on Health: A Systematic Review and Meta-Analysis. Oxid Med Cell Longev. 2021 Oct 27;2021:9081738.
  7. Culpepper T. The Effects of Kefir and Kefir Components on Immune and Metabolic Physiology in Pre-Clinical Studies: A Narrative Review. Cureus. 2022 Aug 8;14(8):e27768.
  8. Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B et al. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.