Czy kefir jest zdrowy? Oto co pokazują badania
Kluczowe wnioski
- Właściwości kefiru to m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz immunomodulujące.
- Badania pokazują, że kefir w układzie pokarmowym może w korzystny sposób modyfikować skład bakteryjny jelit, a także łagodzić stany zapalne.
Co znajdziesz w artykule:
Kefir – właściwości zdrowotne
Kefir, czyli mleko sfermentowane przez drożdże i bakterie kwasu mlekowego, pochodzi z rejonów Kaukazu i pojawił się w Europie na początku XX wieku.
Jego nazwa wywodzi się z tureckiego słowa keyif oznaczającego „przyjemność”. Jednak fermentowany napój poza przyjemnym, orzeźwiającym smakiem ma do zaoferowania znacznie więcej.
Kefir ma unikalne właściwości zdrowotne, które sprawiają, że w pełni zasługuje na miano superfoodu!
Dodatkowo ma niską zawartość kalorii (ok. 50 kcal w 100 g) i jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, witamin B2 i B12.
Jakie właściwości ma kefir?
- Działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne,
- działanie immunomodulujące,
- działanie przeciwbakteryjne [1-7].
Wyniki badań na modelach zwierzęcych sugerują, że kefir może:
- obniżać ciśnienie tętnicze krwi,
- sprzyjać utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi,
- obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów,
- chronić przed infekcjami bakteryjnymi, zwłaszcza w układzie pokarmowym,
- ułatwiać walkę organizmu z infekcjami wirusowymi,
- zmniejszać ryzyko rozwoju otyłości przez działanie na mikrobiotę jelit oraz właściwości regulujące apetyt [1-7].
Rezultaty wstępnych badań są obiecujące, jednak potrzebujemy dalszych, dobrze zaprojektowanych badań, by ocenić, czy podane właściwości będą występowały też przy zwykłym, regularnym spożyciu kefiru.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietąCzy kefir jest zdrowy na jelita?
Wiemy już, że kefir zawiera bakterie probiotyczne i drożdże, ale czy kefir jest zdrowy na jelita?
W układzie pokarmowym kefir może:
- modyfikować skład bakteryjny jelit,
- poprawiać funkcjonowanie bariery jelitowej,
- łagodzić stany zapalne w układzie pokarmowym,
- ograniczać działanie patogennych bakterii i wirusów [3].
Regularne spożycie kefiru może poprawiać reakcję na laktozę u osób z łagodną nietolerancją tego dwucukru [3].
Warto pamiętać, że chociaż kefir ma mniejszą zawartość laktozy od zwykłego mleka, nie jest całkowicie jej pozbawiony i może wywoływać objawy u osób z silną nietolerancją.
Zawartość laktozy w mleku krowim wynosi ok. 4,6-4,8 g na 100 ml, a w kefirze – 4,1 g [8].
Czy kefir to probiotyk?
Bardzo często kefir jest nazywany probiotykiem, co jest dużym uproszczeniem.
Kefir zawiera żywe bakterie probiotyczne, jednak nie spełnia wszystkich typowych warunków określonych w definicji probiotyku.
Jedną z cech probiotyku jest możliwość zasiedlenia jelit przez dany szczep bakterii. Bakterie zawarte w kefirze modulują funkcjonowanie całej mikrobioty jelit, ale z reguły nie mają zdolności ich trwałej kolonizacji.
Jak jeść kefir?
Kefir ma wiele zastosowań:
- może być spożywany jako uzupełnienie głównego posiłku (np. młodych ziemniaków z koperkiem, jajka sadzonego i fasolki szparagowej),
- tworzyć bazę pysznego koktajlu, deseru, owsianki na zimno,
- być składnikiem placuszków i naleśników.
Zastanawiasz się, jak jeść kefir? Poznaj przepisy od Respo!
👉 Szukasz więcej inspiracji? Sprawdź fit przepisy od Centrum Respo, które mogą trafić do Twojej diety!
Czy kefir jest zdrowy? Opinia dietetyczki
Nie mamy wątpliwości, jeśli chodzi o odpowiedź na pytanie, czy kefir jest zdrowy. Ma on bowiem wyjątkowe właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, a także moduluje reakcje układu odpornościowego.
Musimy oczywiście poczekać na dokładniejsze badania oceniające wpływ spożycia kefiru na ryzyko rozwoju zaburzeń i chorób, ale wstępne analizy dają optymistyczne wyniki.
Jeśli lubisz kefir i chcesz, aby znalazł się w Twoim codziennym menu, sprawdź dietę online od Respo!
Piśmiennictwo:
- Azizi NF, Kumar MR, Yeap SK, Abdullah JO, Khalid M, Omar AR, Osman MA, Mortadza SAS, Alitheen NB. Kefir and Its Biological Activities. Foods. 2021 May 27;10(6):1210.
- Rosa DD, Dias MMS, Grześkowiak ŁM, Reis SA, Conceição LL, Peluzio MDCG. Milk kefir: nutritional, microbiological and health benefits. Nutr Res Rev. 2017 Jun;30(1):82-96.
- Peluzio MDCG, Dias MME, Martinez JA, Milagro FI. Kefir and Intestinal Microbiota Modulation: Implications in Human Health. Front Nutr. 2021 Feb 22;8:638740.
- Farag MA, Jomaa SA, El-Wahed AA, El-Seedi AHR. The Many Faces of Kefir Fermented Dairy Products: Quality Characteristics, Flavour Chemistry, Nutritional Value, Health Benefits, and Safety. Nutrients. 2020 Jan 28;12(2):346.
- Hamida RS, Shami A, Ali MA, Almohawes ZN, Mohammed AE, Bin-Meferij MM. Kefir: A protective dietary supplementation against viral infection. Biomed Pharmacother. 2021 Jan;133:110974.
- Vieira CP, Rosario AILS, Lelis CA, Rekowsky BSS, Carvalho APA, Rosário DKA, Elias TA, Costa MP, Foguel D, Conte-Junior CA. Bioactive Compounds from Kefir and Their Potential Benefits on Health: A Systematic Review and Meta-Analysis. Oxid Med Cell Longev. 2021 Oct 27;2021:9081738.
- Culpepper T. The Effects of Kefir and Kefir Components on Immune and Metabolic Physiology in Pre-Clinical Studies: A Narrative Review. Cureus. 2022 Aug 8;14(8):e27768.
- Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B et al. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.