Czy kefir jest zdrowy? Oto co pokazują badania

Czy kefir jest zdrowy? Oto co pokazują badania

W Polsce kefirowi daleko do wyjątkowości, jednak na świecie zyskał popularność i jest uznawany za superfood – produkt o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Jak to się stało, że nasz zwyczajny produkt mleczny zaczął pojawiać się w sklepach na całym świecie? Czy to prawda, że kefir wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu i… pomaga zachować szczupłą sylwetkę?

Kluczowe wnioski

  • Właściwości kefiru to m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz immunomodulujące.
  • Badania pokazują, że kefir w układzie pokarmowym może w korzystny sposób modyfikować skład bakteryjny jelit, a także łagodzić stany zapalne.

Kefir – właściwości zdrowotne

Kefir, czyli mleko sfermentowane przez drożdże i bakterie kwasu mlekowego, pochodzi z rejonów Kaukazu i pojawił się w Europie na początku XX wieku.

Jego nazwa wywodzi się z tureckiego słowa keyif oznaczającego „przyjemność”. Jednak fermentowany napój poza przyjemnym, orzeźwiającym smakiem ma do zaoferowania znacznie więcej.

Kefir ma unikalne właściwości zdrowotne, które sprawiają, że w pełni zasługuje na miano superfoodu!

Dodatkowo ma niską zawartość kalorii (ok. 50 kcal w 100 g) i jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, witamin B2 i B12.

Jakie właściwości ma kefir? 

  • Działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne,
  • działanie immunomodulujące
  • działanie przeciwbakteryjne [1-7]. 

Wyniki badań na modelach zwierzęcych sugerują, że kefir może:

  • obniżać ciśnienie tętnicze krwi,
  • sprzyjać utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi,
  • obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów,
  • chronić przed infekcjami bakteryjnymi, zwłaszcza w układzie pokarmowym,
  • ułatwiać walkę organizmu z infekcjami wirusowymi,
  • zmniejszać ryzyko rozwoju otyłości przez działanie na mikrobiotę jelit oraz właściwości regulujące apetyt [1-7].

Rezultaty wstępnych badań są obiecujące, jednak potrzebujemy dalszych, dobrze zaprojektowanych badań, by ocenić, czy podane właściwości będą występowały też przy zwykłym, regularnym spożyciu kefiru.

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Czy kefir jest zdrowy na jelita?

Wiemy już, że kefir zawiera bakterie probiotyczne i drożdże, ale czy kefir jest zdrowy na jelita?

W układzie pokarmowym kefir może:

  • modyfikować skład bakteryjny jelit,
  • poprawiać funkcjonowanie bariery jelitowej,
  • łagodzić stany zapalne w układzie pokarmowym,
  • ograniczać działanie patogennych bakterii i wirusów [3].

Regularne spożycie kefiru może poprawiać reakcję na laktozę u osób z łagodną nietolerancją tego dwucukru [3].

Warto pamiętać, że chociaż kefir ma mniejszą zawartość laktozy od zwykłego mleka, nie jest całkowicie jej pozbawiony i może wywoływać objawy u osób z silną nietolerancją.

Zawartość laktozy w mleku krowim wynosi ok. 4,6-4,8 g na 100 ml, a w kefirze – 4,1 g [8].

Metoda Respo, która odchudziła Polaków o 400 tys. kg

Czy kefir to probiotyk?

Bardzo często kefir jest nazywany probiotykiem, co jest dużym uproszczeniem.

Kefir zawiera żywe bakterie probiotyczne, jednak nie spełnia wszystkich typowych warunków określonych w definicji probiotyku.

Jedną z cech probiotyku jest możliwość zasiedlenia jelit przez dany szczep bakterii. Bakterie zawarte w kefirze modulują funkcjonowanie całej mikrobioty jelit, ale z reguły nie mają zdolności ich trwałej kolonizacji.

Jak jeść kefir?

Kefir ma wiele zastosowań:

  • może być spożywany jako uzupełnienie głównego posiłku (np. młodych ziemniaków z koperkiem, jajka sadzonego i fasolki szparagowej),
  • tworzyć bazę pysznego koktajlu, deseru, owsianki na zimno,
  • być składnikiem placuszków i naleśników.

Zastanawiasz się, jak jeść kefir? Poznaj przepisy od Respo!


434 kcal

Kefir z brzoskwinią i orzechami


Kefir doskonale sprawdzi się w przypadku różnego rodzaju koktajli i smoothies. W tym wydaniu z brzoskwinią, orzechami i erytrolem, dostarcza aż 19 gramów białka. To idealna propozycja na szybki, pełnowartościowy i sycący posiłek!


282 kcal

Chłodnik ogórkowy


Okazuje się, że ogórek to również idealne warzywo na chłodnik. W tym wydaniu z kefirem, a także aromatycznym koperkiem i szczypiorkiem. To przepis idealny do szybkiego przygotowania, a do tego wysokobiałkowy.


350 kcal

Kefir z orzechami i owocami


Prawdziwie ekspresowe danie, które przygotujesz w zaledwie 2 minuty. 14 gramów białka w porcji, a do tego bez cukru i innych, zbędnych dodatków.

👉 Szukasz więcej inspiracji? Sprawdź fit przepisy od Centrum Respo, które mogą trafić do Twojej diety!

Dołącz do 42498
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.

Sprawdź pakiety z dietą

Czy kefir jest zdrowy? Opinia dietetyczki

Nie mamy wątpliwości, jeśli chodzi o odpowiedź na pytanie, czy kefir jest zdrowy. Ma on bowiem wyjątkowe właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, a także moduluje reakcje układu odpornościowego.

Musimy oczywiście poczekać na dokładniejsze badania oceniające wpływ spożycia kefiru na ryzyko rozwoju zaburzeń i chorób, ale wstępne analizy dają optymistyczne wyniki.

Jeśli lubisz kefir i chcesz, aby znalazł się w Twoim codziennym menu, sprawdź dietę online od Respo!

Piśmiennictwo:

  1. Azizi NF, Kumar MR, Yeap SK, Abdullah JO, Khalid M, Omar AR, Osman MA, Mortadza SAS, Alitheen NB. Kefir and Its Biological Activities. Foods. 2021 May 27;10(6):1210. 
  2. Rosa DD, Dias MMS, Grześkowiak ŁM, Reis SA, Conceição LL, Peluzio MDCG. Milk kefir: nutritional, microbiological and health benefits. Nutr Res Rev. 2017 Jun;30(1):82-96.
  3. Peluzio MDCG, Dias MME, Martinez JA, Milagro FI. Kefir and Intestinal Microbiota Modulation: Implications in Human Health. Front Nutr. 2021 Feb 22;8:638740.
  4. Farag MA, Jomaa SA, El-Wahed AA, El-Seedi AHR. The Many Faces of Kefir Fermented Dairy Products: Quality Characteristics, Flavour Chemistry, Nutritional Value, Health Benefits, and Safety. Nutrients. 2020 Jan 28;12(2):346.
  5. Hamida RS, Shami A, Ali MA, Almohawes ZN, Mohammed AE, Bin-Meferij MM. Kefir: A protective dietary supplementation against viral infection. Biomed Pharmacother. 2021 Jan;133:110974.
  6. Vieira CP, Rosario AILS, Lelis CA, Rekowsky BSS, Carvalho APA, Rosário DKA, Elias TA, Costa MP, Foguel D, Conte-Junior CA. Bioactive Compounds from Kefir and Their Potential Benefits on Health: A Systematic Review and Meta-Analysis. Oxid Med Cell Longev. 2021 Oct 27;2021:9081738.
  7. Culpepper T. The Effects of Kefir and Kefir Components on Immune and Metabolic Physiology in Pre-Clinical Studies: A Narrative Review. Cureus. 2022 Aug 8;14(8):e27768.
  8. Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B et al. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.