Zupa ze schabem
Schab najczęściej jemy pieczony, duszony lub jako kotlety. Można go jednak podać również w zupie. Zupa ze schabem to propozycja sycącego, rozgrzewającego dania jednogarnkowego. Doskonałego na obiad lub na ciepłą kolację. Zagęśćmy zupę jogurtem, aby była mniej kaloryczna.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
500 g
|
schabu
|
|
11
|
sztuk ziemniaków
770 g
|
|
4,5
|
sztuki marchewki
360 g
|
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
|
3,5
|
sztuki papryki
600 g
|
|
1
|
łodyga selera
45 g
|
|
1
|
sztuka kostki rosołowej
5 g
|
|
6
|
łyżek koncentratu pomidorowego
150 g
|
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
|
0,1
|
opakowania gęstego jogurtu greckiego
20 g
|
|
6
|
łyżeczek natki pietruszki
30 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Schab wieprzowy kroimy w średnią kostkę (ok. 2 cm).
Ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę (ok. 2 cm). Marchew obieramy i kroimy w kawałki o grubości ok. 0,5 cm. Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy. Paprykę czerwoną kroimy w kawałki o szerokości ok. 1 cm. Seler naciowy kroimy w cienkie plasterki.
Duży garnek rozgrzewamy beztłuszczowo i dodajemy schab wieprzowy. Wsypujemy sól oraz tymianek suszony według własnego uznania. Smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia, przez 5 minut, aż schab wieprzowy się lekko zrumieni.
Dodajemy cebulę oraz czosnek, smażymy razem przez 3 minuty. Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, paprykę czerwoną oraz seler naciowy, mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut na średnim ogniu, bez przykrycia.
Wlewamy wodę (ok. 1-1,5 cm ponad poziom wszystkich składników), dodajemy kostkę bulionową oraz koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy garnek częściowo i gotujemy przez 60 minut, aż schab wieprzowy i warzywa będą miękkie.
Jeśli bulion nadmiernie odparował w trakcie gotowania, dolewamy stopniowo gorącą wodę do uzyskania preferowanej gęstości. Jeśli lubimy gęstsze zupy, zwiększmy ogień pod koniec gotowania i odkrywamy garnek – wtedy nadmiar płynu odparuje.
Gdy zupa jest gotowa, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy jogurt grecki, wymieszany z 2-3 łyżkami bulionu. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.
Gotową zupę przekładamy na talerz i podajemy na gorąco.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.