Zupa ze schabem
Schab najczęściej jemy pieczony, duszony lub jako kotlety. Można go jednak podać również w zupie. Zupa ze schabem to propozycja sycącego, rozgrzewającego dania jednogarnkowego. Doskonałego na obiad lub na ciepłą kolację. Zagęśćmy zupę jogurtem, aby była mniej kaloryczna.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
schabu
|
11
|
sztuk ziemniaków
770 g
|
4,5
|
sztuki marchewki
360 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
3,5
|
sztuki papryki
600 g
|
1
|
łodyga selera
45 g
|
1
|
sztuka kostki rosołowej
5 g
|
6
|
łyżek koncentratu pomidorowego
150 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
0,1
|
opakowania gęstego jogurtu
20 g
|
6
|
łyżeczek natki pietruszki
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kroimy w kostkę lub plasterki wszystkie warzywa oraz schab.
Do dużego, nagrzanego garnka wrzucamy schab, solimy i dodajemy tymianek. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, a po 3 minutach dorzucamy resztę pokrojonych warzyw.
Po 5 minutach zalewamy 1,5 l wody, dorzucamy 1 kostkę bulionu i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy przez godzinę na średnim ogniu.
Po dodaniu jogurtu i natki pietruszki możemy się cieszyć naszą wspaniałą zupą. Smacznego!