Zupa zacierkowa
Zupa z czasów dzieciństwa? Może być nią rosół, pomidorowa, krupnik albo…zupa zacierkowa! Tej charakterystycznej zupy nie da się pomylić z żadną inną. A wszystko dzięki rozpływającym się w ustach kluseczkom, czyli właśnie słynnej „zacierce”. Ale warto pamiętać, że ta lekkostrawna zupa to też moc składników odżywczych – zwłaszcza jeśli dodamy do niej nie tylko warzywa, ale także mięso i natkę pietruszki. W takiej wersji dostarczy nam bowiem m.in. białka, witaminy C, a także żelaza, beta-karotenu czy potasu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Zacierki: |
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
5
|
łyżek mąki pszennej
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,2
|
szklanki wody
45 g
|
Zupa: |
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
125 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,5
|
łyżeczki lubczyku
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę (możemy zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Następnie przekładamy do garnka razem z mięsem i zalewamy bulionem warzywnym.
Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut i doprawiamy do smaku. W tym czasie rozrabiamy zacierki. W małej miseczce łączymy jajko, sól oraz mąkę. Energicznie mieszamy i w razie potrzeby dolewamy wody. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, tak by można z niego było wyskubać zacierki. Możemy również skorzystać z gotowych, kupnych zacierek.
Po wykonaniu zacierek zwiększamy moc palnika na średnią i dodajemy stopniowo zacierki. Gotujemy razem na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez ok. 15 minut. W trakcie gotowania mieszamy co pewien czas zupę, by zacierki się nie skleiły.
Po ugotowaniu zupy wyłączamy palnik, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy.
Do talerza przekładamy zupę z zacierkami oraz mięso. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.