Zupa z pierożkami gyoza
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
100 g
|
makaronu ryżowego
|
|
1
|
opakowanie pierożków gyoza z kurczakiem
230 g
|
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
|
100 g
|
kapusty pak choi
|
|
1,5
|
sztuki cebuli dymki
30 g
|
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
|
1
|
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
|
|
0,5
|
plastra imbiru
2,5 g
|
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
|
0,5
|
łyżeczki płatków chilli
2,5 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Marchew obieramy i kroimy w cienkie paski. Dymkę, imbir myjemy i drobno siekamy.
Kapustę pak choi dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części.
Do garnka wlewamy bulion warzywny. Ustawiamy palnik na dużą moc i zagotowujemy bulion bez przykrycia.
Gdy bulion się zagotuje, zmniejszamy moc palnika do średniej i dodajemy imbir. Gotujemy przez około 2 minuty, aby imbir uwolnił swój aromat.
Wlewamy sos sojowy i olej sezamowy. Mieszamy i sprawdzamy smak – jeśli bulion jest zbyt słony, możemy dodać niewielką ilość wody; jeśli jest za mało słony, dodajemy odrobinę soli.
Dodajemy gotowe pierożki gyoza do bulionu. Ustawiamy palnik na średnią moc i gotujemy pierożki w bulionie przez około 5-7 minut pod częściowym przykryciem, lub zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Gotujemy, aż pierożki wypłyną na powierzchnię i będą miękkie.
Na około 1-2 minuty przed końcem gotowania pierożków dodajemy pokrojoną kapustę pak choi. Gotujemy, aż liście kapusty lekko zmiękną, ale nadal pozostaną intensywnie zielone i chrupiące.
Wyłączamy palnik. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy pierożki i pak choi do miseczek, dodajemy makaron, a następnie zalewamy gorącym bulionem.
Dekorujemy wierzch zupy posiekaną dymką, cienkimi paskami marchewki oraz opcjonalnie szczyptą chili w płatkach. Podajemy natychmiast, gdy zupa jest gorąca.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.