
Zupa z pieczonej papryki z kurczakiem
Pomidorowa, krupnik, rosół… tradycyjne zupy na diecie lekkostrawnej już Ci się znudziły? Mamy przepis dla Ciebie! Zupa z pieczonej papryki z kurczakiem to pomysł na delikatny obiad o nietuzinkowym, wyrazistym smaku. A do tego moc witaminy C, beta-karotenu, potasu czy polifenoli. Koniecznie wypróbuj – sytość po posiłku gwarantowana!

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
1
|
sztuka ziemniaków
70 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
2
|
kromki chleba pszennego
60 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 200°C (termoobieg 180°C). Paprykę myjemy, układamy w całości na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 25–30 minut, aż skórka mocno się przypiecze i zacznie odchodzić.
Upieczoną paprykę przekładamy do miski, przykrywamy talerzem lub folią i odstawiamy na 10 minut do zaparowania. Następnie zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy miąższ na kawałki.
Obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę (ok. 1-1,5 cm).
Do garnka wlewamy bulion warzywny. Dodajemy ziemniaki i mięso, gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 15 minut, aż zmiękną, a mięso będzie miało jasny kolor po przekrojeniu.
Dodajemy obrane kawałki pieczonej papryki i gotujemy jeszcze 5 minut pod przykryciem. Wyławiamy mięso na talerz i dzielimy na mniejsze kawałki.
Wyłączamy palnik. Blendujemy zupę na gładki krem razem z oliwą. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dolewamy trochę ciepłej wody. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem wedle uznania.
Dodajemy mięso, mieszamy i zostawiamy na 1–2 minuty pod przykryciem, aby smaki się połączyły.
Pieczywo opiekamy na suchej patelni na małym ogniu przez kilka minut, aż będzie chrupiące i zrumienione z dwóch stron.
Gotową zupę dekorujemy jogurtem i posiekaną natką pietruszki. Podajemy razem z grzankami.