Zupa z młodej kapusty z chorizo
Młoda kapusta to polski superfood, który warto włączać do diety latem, gdy trwa na nią sezon. Warzywo to jest bowiem pełne takich składników odżywczych jak witamina C, wapń, foliany czy witamin E. Jak wykorzystać młodą kapustę w codziennym jadłospisie? Świetnie sprawdzi się np. zupa z młodej kapusty z chorizo, czyli przepis na wyrazisty, pełnowartościowy obiad. Moc świeżych warzyw łączy się tu z kwaskowatymi pomidorami z puszki i wyrazistym hiszpańskim chorizo tworząc całość, która zachwyca od pierwszej łyżki. Koniecznie wypróbuj i przekonaj się, że połączenie tradycyjnych polskich smaków z kuchnią hiszpańską to duet idealny. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
białej kapusty
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
10
|
plastrów chorizo
70 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
garści kolendry świeżej
2 g
|
Do podania: |
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kapustę, cebulę oraz czosnek siekamy. Paprykę oraz chorizo kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojone warzywa oraz chorizo i podsmażamy przez 5 minut, stale mieszając.
Całość zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzona oraz erytrolem wedle uznania.
Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika na średnią i gotujemy całość przez ok. 15 minut do miękkości wszystkich warzyw.
Na koniec dodajemy posiekaną kolendrą i dokładnie mieszamy.
Gotową zupę podajemy razem z pieczywem.