Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Zupa z młodej kapusty z chorizo

Zupa z młodej kapusty z chorizo

Młoda kapusta to polski superfood, który warto włączać do diety latem, gdy trwa na nią sezon. Warzywo to jest bowiem pełne takich składników odżywczych jak witamina C, wapń, foliany czy witamin E. Jak wykorzystać młodą kapustę w codziennym jadłospisie? Świetnie sprawdzi się np. zupa z młodej kapusty z chorizo, czyli przepis na wyrazisty, pełnowartościowy obiad. Moc świeżych warzyw łączy się tu z kwaskowatymi pomidorami z puszki i wyrazistym hiszpańskim chorizo tworząc całość, która zachwyca od pierwszej łyżki. Koniecznie wypróbuj i przekonaj się, że połączenie tradycyjnych polskich smaków z kuchnią hiszpańską to duet idealny. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zupa z młodej kapusty z chorizo
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

690 kcal Kalorie
31 g Białko
36 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
3252 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
200 g
 białej kapusty
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
10
plastrów chorizo
70 g
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
0,5
opakowania pomidorów z puszki
200 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
0,5
garści kolendry świeżej
2 g

Do podania:

2
kromki chleba żytniego razowego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

690 kcal Kalorie
31 g Białko
36 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
3252 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kapustę, cebulę oraz czosnek siekamy. Paprykę oraz chorizo kroimy w kostkę.

2

W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojone warzywa oraz chorizo i podsmażamy przez 5 minut, stale mieszając.

3

Całość zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzona oraz erytrolem wedle uznania.

4

Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika na średnią i gotujemy całość przez ok. 15 minut do miękkości wszystkich warzyw.

5

Na koniec dodajemy posiekaną kolendrą i dokładnie mieszamy.

6

Gotową zupę podajemy razem z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.