
Zupa z makaronem lasagne

Kategorie


Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
400 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
8
|
plastrów makaronu lasagne
136 g
|
2
|
opakowania pomidorów z puszki
800 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
0,8
|
łyżeczki bazylii
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Płaty makaronu na lasagne łamiemy na małe, nieregularne kawałki.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek na średniej mocy palnika. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy przez około 5 minut, aż zmięknie i się zeszkli.
Dodajemy mięso mielone. Zwiększamy moc palnika na średnią i smażymy mięso przez około 8-10 minut, rozdrabniając je drewnianą łyżką, aż całe zmieni kolor z różowego na szary i się zrumieni.
Zmniejszamy moc palnika na średnią. Dodajemy posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy, suszone oregano i suszoną bazylię. Smażymy razem przez około 1-2 minuty, stale mieszając, aby przyprawy uwolniły swój aromat, a koncentrat lekko się podsmażył.
Wlewamy pomidory krojone z puszek oraz bulion. Doprowadzamy zupę do wrzenia na dużej mocy palnika.
Gdy zupa zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika na małą i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, aby smaki się połączyły.
Do gotującej się zupy wrzucamy połamane kawałki makaronu na lasagne. Gotujemy bez przykrycia na średniej mocy palnika przez czas podany na opakowaniu makaronu, co zwykle zajmuje około 8-10 minut, lub do momentu, aż makaron zmięknie. Pamiętajmy o regularnym mieszaniu, aby makaron nie przykleił się do dna garnka.
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.