Zupa z kurczakiem i ciecierzycą
Szukasz pomysłu na niebanalną zupę? Zatem koniecznie musisz wypróbować nasz przepis – zupa z kurczakiem i ciecierzycą będzie strzałem w dziesiątkę. Ta aromatyczna, lekko pikantna zupa pełna jest wartości odżywczych – zawiera białko, witaminy z grupy B, potas, likopen, antyoksydanty. Dodatkowo syci na długo, a przy tym smakuje wybornie. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
łyżeczki oliwy
20 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej
1,46 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
3
|
szklanki bulionu warzywnego
750 g
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
3
|
sztuki pomidorów suszonych
60 g
|
2
|
łyżki śmietany 18 %
50 g
|
50 g
|
szpinku
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy oliwę. Smażymy do zeszklenia pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodajemy oregano, paprykę i koncentrat, mieszamy.
Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy, aż mięso nie będzie surowe.
Dodajemy ciecierzycę i bulion. Gotujemy ok 10 minut.
Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i pokrojone suszone pomidory. Po chwili wrzucamy szpinak i wyłączamy ogień.