Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa to jeden z „warzywnych” symboli lata – i świetne źródło folianów, żelaza, wapnia, beta-karotenu oraz witaminy C. Nie masz pomysłu, jak ją przygotować? Koniecznie wypróbuj nasz przepis – a zupa z fasolki szparagowej podbije Twoje podniebienie. Poza fasolką znajdziesz tu także (m.in.) marchewkę, cebulę, ziemniaki i dodatek jogurtu greckiego, który dba o dawkę letniego orzeźwienia. Całość fantastycznie sprawdzi się jako lekki obiad na upalne dni. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Zupa z fasolki szparagowej
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

550 kcal Kalorie
41 g Białko
22 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
1680 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
125 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
sztuka marchewki
80 g
150 g
 fasolki szparagowej
0,5
sztuki cebuli
40 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
1,5
szklanki bulionu warzywnego
375 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
2
sztuki liścia laurowego
2 g
0,3
opakowania jogurtu greckiego
100 g
2
łyżeczki koperku
8 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

550 kcal Kalorie
41 g Białko
22 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
1680 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w talarki lub ścieramy na tarce. Natomiast cebulę siekamy.

2

W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę oraz ziemniaki, podsmażamy przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy marchewkę, całość zalewamy bulionem, wrzucamy przyprawy i umieszczamy w garnku mięso. Bulion doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy moc palnika. Całość gotujemy przez ok. 10-15 minut.

3

Po tym czasie dorzucamy mrożoną fasolkę szparagową i gotujemy zupę przez kolejne 10-15 minut do miękkości wszystkich warzyw. W przypadku surowej fasolki szparagowej dodajemy fasolkę na początku gotowania bulionu.

4

W miseczce hartujemy jogurt 2-3 łyżkami bulionu, dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy. Całość energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany koperek.

5

Gotowe danie nakładamy do talerza.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?