Zupa z ciecierzycy z chorizo

Zupa z ciecierzycy z chorizo

Rosół, pomidorowa, ogórkowa…klasyczne zupy są świetne — ale każdy potrzebuje czasem jakiejś odmiany. Jeżeli i Ty chcesz spróbować czegoś nowego i kreatywnego, nasza zupa z ciecierzycy z chorizo już na Ciebie czeka! To cudowne pożywny wybór idealny na chłodne dni — zwłaszcza że hiszpańska kiełbasa chorizo nadaje zupie rozgrzewającej pikanterii. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,53/5
(z 32 ocen)
Zupa z ciecierzycy z chorizo
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

425 kcal Kalorie
19 g Białko
19 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
1223 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
4
sztuki ziemniaków
280 g
0,5
sztuki selera
100 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
sztuka pietruszki
50 g
1
sztuka cebuli
80 g
3
ząbki czosnku
18 g
14
plastrów chorizo
98 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
sztuki liści lurowych
2 g
2
sztuki ziela angielskiego
2 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
240 g
 ciecierzycy konserwowej
1
łyżeczka wędzonej papryki
3 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
2
łyżeczki posiekanej natki pietruszki
10 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

425 kcal Kalorie
19 g Białko
19 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
1223 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki, seler, marchew i korzeń pietruszki.

2

Siekamy cebulę i czosnek, chorizo kroimy w pół plastry.

3

W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej chorizo. Gdy chorizo się lekko przesmażamy, dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem i dusimy.

4

Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą, dodajemy resztę pokrojonych warzyw, dusimy chwile razem, następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy wodą do poziomu warzyw. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

5

Gdy warzywa się ugotują, dodajemy pomidory z puszki, odcedzoną ciecierzycę i gotujemy całość jeszcze około 10 minut.

6

Ugotowana zupę przyprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną, kminem rzymskim, natką pietruszki i w razie potrzeby słodzimy erytrolem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.