Zupa z ciecierzycy z chorizo
Rosół, pomidorowa, ogórkowa…klasyczne zupy są świetne — ale każdy potrzebuje czasem jakiejś odmiany. Jeżeli i Ty chcesz spróbować czegoś nowego i kreatywnego, nasza zupa z ciecierzycy z chorizo już na Ciebie czeka! To cudowne pożywny wybór idealny na chłodne dni — zwłaszcza że hiszpańska kiełbasa chorizo nadaje zupie rozgrzewającej pikanterii. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
14
|
plastrów chorizo
98 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
sztuki liści lurowych
2 g
|
2
|
sztuki ziela angielskiego
2 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
łyżeczka wędzonej papryki
3 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
2
|
łyżeczki posiekanej natki pietruszki
10 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki, seler, marchew i korzeń pietruszki.
Siekamy cebulę i czosnek, chorizo kroimy w pół plastry.
W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej chorizo. Gdy chorizo się lekko przesmażamy, dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem i dusimy.
Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą, dodajemy resztę pokrojonych warzyw, dusimy chwile razem, następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy wodą do poziomu warzyw. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Gdy warzywa się ugotują, dodajemy pomidory z puszki, odcedzoną ciecierzycę i gotujemy całość jeszcze około 10 minut.
Ugotowana zupę przyprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną, kminem rzymskim, natką pietruszki i w razie potrzeby słodzimy erytrolem.
Smacznego!