Zupa warzywna

Zupa warzywna

Masz problem z odpowiednim spożyciem warzyw? Mamy dla Ciebie proste i pyszne rozwiązanie: a jest nim nasza klasyczna fit zupa warzywna. Co w niej znajdziesz? Cóż, przede wszystkim aż 6 różnych gatunków warzyw pełnych witaminy C, beta-karotenu, potasu i błonnika. Do tego odrobina oliwy, przyprawy, bulion, a także jogurt naturalny do smaku i gotowe! Taki przepis perfekcyjnie sprawdzi się zwłaszcza w ciepłe dni, gdy marzysz o lekkim i orzeźwiającym obiedzie. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,57/5
(z 44 ocen)
Zupa warzywna
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

287 kcal Kalorie
14 g Białko
10 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
2032 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
sztuka cebuli
80 g
3
ząbki czosnku
18 g
0,5
sztuki pora
70 g
2
sztuki marchewki
160 g
3
sztuki pietruszki
150 g
4
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
450 g
 fasolki szparagowej
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,1
opakowania jogurtu naturalnego
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

287 kcal Kalorie
14 g Białko
10 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
2032 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i siekamy bardzo drobno. Pora dokładnie myjemy, kroimy w cienkie półplasterki. Marchew oraz pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki. Fasolkę szparagową myjemy i kroimy na kawałki o długości około 3 cm – mrożonego warzywa nie ma potrzeby rozmrażać.

2

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy cebulę, czosnek, pora, marchew oraz pietruszkę. Smażymy bez przykrycia, mieszając co chwilę, przez 8–10 minut, aż warzywa lekko się zrumienią i zmiękną.

3

Wlewamy bulion warzywny i dodajemy fasolkę szparagową. Gotujemy na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 10 minut, aż fasolkę szparagową zmięknie.

4

Doprawiamy szczyptą solą oraz pieprzem. Jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta, dolewamy odrobinę gorącej wody; jeśli zbyt rzadka – zwiększamy moc palnika i gotujemy chwilę dłużej, aby odparowała.

5

Zupę podajemy gorącą, z jogurtem naturalnym na wierzchu.

Dietetyczna zupa jarzynowa od Respo

Smaczna, łatwa do zrobienia i sycąca. Właśnie taka jest ta zupa warzywna, która idealnie wpisze się w jadłospis osób na redukcji. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut, a efekt to aż 14 gramów białka i 14 gramów błonnika w porcji. Efekt? Zupa zaspokaja apetyt na długi czas, co jest kluczowe na redukcji, aby zminimalizować problem z podjadaniem. Delikatny smak tej zupy jarzynowej fit to również idealna opcja dla najmłodszych, zwłaszcza jeśli w ich diecie brakuje prozdrowotnych warzyw.

Fit zupa jarzynowa idealna dla zapracowanych

Różnego rodzaju zupy to świetny pomysł dla osób zapracowanych, które preferują przygotowywanie posiłków na dzień, dwa dni do przodu. Ten przepis idealnie sprawdzi się do tego celu! Jeśli więc cenisz swój czas, to koniecznie przetestuj tę dietetyczną zupę warzywną. Kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera