Zupa warzywna
Masz problem z odpowiednim spożyciem warzyw? Mamy dla Ciebie proste i pyszne rozwiązanie: a jest nim nasza klasyczna zupa warzywna. Co w niej znajdziesz? Cóż – przede wszystkim aż 6 różnych gatunków warzyw pełnych witaminy C, beta-karotenu, potasu i błonnika. Do tego odrobina oliwy, przyprawy, bulion, a także jogurt naturalny do smaku i gotowe! Taki przepis perfekcyjnie sprawdzi się zwłaszcza w ciepłe dni, gdy marzysz o lekkim i orzeźwiającym obiedzie. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
0,5
|
sztuki pora
70 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
3
|
sztuki pietruszki
150 g
|
4
|
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
|
450 g
|
fasolki szparagowej
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek, pora, marchewkę i pietruszkę drobno kroimy.
Dodajemy do garnka z rozgrzaną oliwą i podsmażamy przez 8-10 minut.
Dodajemy bulion oraz fasolkę szparagową. Gotujemy przez kolejne 10 minut, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Podajemy z jogurtem naturalnym.